Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Det er faktisk ikke kjærlighet.

LANGT EKTESKAP: Det er faktisk ikke kjærlighet som er nøkkelen bak et langt ekteskap, viser det seg. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
LANGT EKTESKAP: Det er faktisk ikke kjærlighet som er nøkkelen bak et langt ekteskap, viser det seg. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADETVis mer

Ifølge Helsenorge.no skiller mer enn 10 000 par seg hvert år, og enda flere søker om separasjon.

Føler du at ekteskapet ditt henger i en tynn tråd, trenger det likevel ikke se så mørkt ut. Det kan nemlig være mulig å redde forholdet før det er for seint.

Forholdet har godt av nedturer Sexekspert Tracy Cox har skrevet i Daily Mail at nyere forskning tyder på at nøkkelen til et langvarig parforhold er engasjement - og ironisk nok - en god del nedturer.

Ifølge en studie av to generasjoner av ekteskap gjort av Journal of Marriage and Family, var ikke de viktigste faktorene hvor mye parene sa at de elsket hverandre, eller hvor ofte de sa eller gjorde de riktige tingene, men i hvor stor grad de virkelig ville holde sammen.  

- Det å ha vært sammen i mange år tærer på de aller fleste forhold. I tillegg til å holde ut med hverandre, skal man også sjonglere det økonomiske presset til å spare til og kjøpe bolig, finne arbeid og bli foreldre.

- Det er rett og slett umulig å ikke krangle eller såre hverandre under disse omstendighetene, skriver Cox.

Engasjement er viktig Studien, som fulgte 172 par de første 11 årene av ekteskapet deres, viste at engasjement ikke bare beskyttet forholdet mot vanskelige tider, men også gjorde det sterkere.

- Jo flinkere dere er til å komme dere etter en krangel, jo tryggere er forholdet deres. Uten engasjement vil bitterheten hope seg opp mellom dere, og forholdet vil før eller siden ta slutt, skriver hun.

Viser dere begge at dere er engasjert i forholdet, vil dere kunne reflektere over hvor mye dere virkelig vil holde sammen. Og dette vil skape et sterkere bånd dere imellom.

Ikke vær konfliktsky Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KK.nos faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det er mange faktorer som avgjør om forholdet vil vare eller ikke.

- Forholdet varer gjerne lengst dersom partnerne i utgangspunktet er ganske like - det vil si at de har samme grunnleggende verdier, holdninger og til en viss grad interesser. I tillegg er det en fordel om de får til å leve med de forskjellene som likevel finnes, og at de har gode måter å snakke om det de er uenige om. Man kan ikke unngå konflikter og uenighet, men man må ha strategier til å håndtere dem, forklarer han.

Han mener også at sex er et av de viktigste bindemidlene i et parforhold.

- Sex er en måte å bekrefte de følelsene vi har overfor hverandre. Sex bringer oss nærmere hverandre og skaper intimitet. Å ha seksuelle problemer kan være en stor belastning for parforholdet.

Om forholdet ikke kan reddes Dersom dere har nådd det punktet hvor dere holder på å gå fra hverandre, mener Kjøs det er viktig å tenke grundig over om du vil kjempe for forholdet eller ikke.

Hvis forholdet ikke tillater at du utvikler deg på måter som ellers føles viktige, mener han forholdet er mer hemmende enn støttende.

- Da står man overfor et valg der det koster noe å bryte opp, men også noe å bli. Ikke minst er det viktig å tenke over omkostningene ditt valg har for andre. Er det best for barna at du går eller blir? Ofte er det ikke lett å svare på.

- Jeg synes mange er altfor villige til å dømme om hva andre «bør gjøre», mens vi egentlig bør respektere de tunge og vanskelige avgjørelsene folk må ta, og de dilemmaene de står i, sier han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Lyver du på deg færre sexpartnere?
Det er sunt å være singel
Kan du tilgi utroskap?
Slik får de tid til kjærligheten