Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Henter fram legendarisk Audi

Denne bilen forteller mye om Audis planer framover.

I 1983 viste Audi den legendariske Audi Sport Quattro på bilutstillingen i Frankfurt. Nå, 30 år senere, vises konseptbilen Audi Sport Quattro Concept på samme sted, både som en hyllest til historien og som en markering av nye veier.

Siden lanseringen av Audi Ur-Quattro i 1980, er firehjulsdriftsystemet Quattro blitt en viktig merkevare for Audi. En moderne tolkning av bilen så først dagens lys på bilutstillingen i Paris for tre år siden, da som konseptbilen Audi Quattro Concept.

Plug-in hybrid Nå, 30 år etter premieren til den originale Audi Sport quattro, presenterer Audi nå det som kan bli den rettmessige etterfølgeren; Audi Sport Quattro Concept. En plug-in hybrid med totaleffekt på 700 hk og en coupédesign med klare aner av historie og linjer til kommende Audimodeller.

Den aktuelle bilen er 4,60 meter lang, 1,96 meter bred, 1,39 meter høy - med en akselavstand på 2,78 meter. De kraftige hjulbuene med sine fremhevede linjer og kurver over hjulene på 21 tommer, skal være en moderne tolkning av 1983-utgaven.

Ny teknologi Som nye Audi A8 har quattro-konseptet Matrix LED-frontlys. Dette er en type lysteknologi som består av en rekke individuelle lysdioder som aktiveres, deaktiveres eller dimmes individuelt i forhold til situasjonen. Denne teknologien åpner for langt flere muligheter sammenlignet med LED-teknologien som vi allerede kjenner.

Konseptet har digitalt instrumentpanel og head-up display. Både instrumentpanelet og det nye multifunksjonsrattet gir ifølge Audi et glimt av fremtidens sportslige produksjonsmodeller.

Konseptet har fire seter, og baksetet gjøres tilgjengelig ved at de to bøttesetene foran med integrerte hodestøtter, kan vippes. Bagasjerommet er på 300 liter.

700 hk og 800 Nm Under panseret sitter en 4,0-liters TFSI twin-turbo V8-er på 560 hk som allerede benyttes i nye Audi RS6 Avant og Audi RS7 Sportback. Men i konseptet er bensinmotoren koblet sammen med en elektrisk motor som produserer 110 kW. Elmotoren får kreftene fra et veskekjølt lithium-ion batteri. Den samlede effekten av de to motorene er 700 hk, med et dreiemoment på 800 Nm.

Standaufnahme Farbe: Energiegelb
Standaufnahme Farbe: Energiegelb
VANT: Audi Rally Quattro A2 som vant British RAC Rally i 1983. FOTO: Audi
30 ÅR SIDEN: I 1983 viste Audi den legendariske Audi Sport Quattro på bilutstillingen i Frankfurt. FOTO: Audi
MERKEVARE: Audi Quattro. FOTO: Audi
Standaufnahme Farbe: Energiegelb
LEGENDARISK: Quattro-historiens mest legendariske modell er den originale Audi Sport quattro, designet som homologiseringsmodell for World Rally Championship på begynnelsen av 1980-tallet. Med sine 306 hk og mange tekniske innovasjoner, var den den tids supersportsbil. Ikke minst ga den korte akselavstanden Audi Sport quattro et umiskjennelig utseende. Konkurransebilen skrev racinghistorie da Walter Röhrl kjørte den inn til en overbevisende seier i berømte Pikes Peak International Hill Climb i USA i 1987. FOTO: Audi

Når V8-motoren og elektromotoren arbeider sammen, akselererer Quattro-konseptet fra 0 til 100 km/t på 3,7 sekunder. Det er omtrent den samme tiden som de kraftige Audi-rallybilene brukte på samme øvelse i sin tid. Toppfarten er 305 km/t.

Overføringen skjer med en modifisert åttetrinns tiptronic girkasse til quattro permanent firehjulsdrift, som har en egen sportsdifferensial på bakakselen.

Forskjellige kjøreinnstillinger Konseptbilen er en plug-in hybrid, og har tre kjøreinnstillinger. Ifølge Audi kan den kjøres opptil 50 kilometer på elektrisk kraft alene (EV-modus). Hybrid-modus er innstillingen for maksimal effektivitet, mens Sport-modus er for maksimal ytelse.

Forbruket er oppgitt til 0,25 liter per mil i snitt, basert på EU-syklus. Forbruket tilsvarer et C02-utstlipp på 59 g/km.

Ingen lettvekter Konseptbilens chassis er basert på aluminium, mens dører, sidepaneler, panser, tak og bakluke er i karbonforsterket plast.

Inklusive den kraftfulle V8-motoren, Quattro-drivlinjen og den store batteripakken, veier bilen 1850 kg.

Les også:
Disse bileierne er mest utro
Her er slanke-Audi
Kvalitetsundersøkelse: Her er de beste bilene
Sjekk skistjernens monster-Audi

FRAMTIDA: Både instrumentpanelet og det nye multifunksjonsrattet gir ifølge Audi et glimt av framtidas sportslige produksjonsmodeller. Foto: Audi
FRAMTIDA: Både instrumentpanelet og det nye multifunksjonsrattet gir ifølge Audi et glimt av framtidas sportslige produksjonsmodeller. Foto: Audi Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NY QUATTRO: Audi Sport Quattro Concept vises for første gang på bilmessen i Frankfurt nå i september. Foto: Audi
NY QUATTRO: Audi Sport Quattro Concept vises for første gang på bilmessen i Frankfurt nå i september. Foto: Audi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling