UREIST MAT: Dyktige kokker kan like gjerne møtes i fjellet, uten å konkurrere, mener Arne Brimi. Til våren arrangerer han matfest med stjernekokker, midt i fjellheimen  Foto: CATHRINE DOKKEN
UREIST MAT: Dyktige kokker kan like gjerne møtes i fjellet, uten å konkurrere, mener Arne Brimi. Til våren arrangerer han matfest med stjernekokker, midt i fjellheimen Foto: CATHRINE DOKKENVis mer

Henter stjernekokker til matfest i fjellet

Arne Brimi med «Gastronomiske Festdager».

(Dagbladet): - Det går an å møtes andre steder enn i en by, bare for å inspirere hverandre, ikke konkurrere.

Dagbladet-kokk Arne Brimi har sett seg lei på at viktige matarrangementer legges til storbyer.

Nå lanserer han Gastronomiske Festdager, en ny matfest i Jotunheimen.

Håndplukkede kokker Over fire dager i mai neste år vil Brimi og gjestekokker fra Norge, Sverige, Danmark og Island vise hverandre - og påmeldte gjester - hva de er gode for. 

Les også: Verdens beste kokk har verdens beste restaurant som konkurrent

Arrangementet er åpent for alle som ønsker å grave dypt i kokkekunsten (og i lommeboka).

TIL FJELLS: Even Ramsvik fra restaurant Ylajali i Oslo er blant mesterkokkene som til våren holder matkurs i Jotunheimen. Foto: ENDRE VELLENE
TIL FJELLS: Even Ramsvik fra restaurant Ylajali i Oslo er blant mesterkokkene som til våren holder matkurs i Jotunheimen. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

De påmeldte vil være matentusiaster, kokker og fagpersoner som ønsker å oppleve mat laget av de fremste i bransjen.

Brimi har vært Norges representant i Bocuse d'Or i Lyon. Han er kjent fra TV-programmet «Gutta på tur» og har skrevet en rekke kokebøker.

To ganger månedlig inspirerer han Dagbladets lesere med nye oppskrifter, mange av dem med råvarer fra fjellheimen.

Flere ganger i året inviterer han menigmann til matkurs på Vianvang ved Vågå. Han har også en liten eierandel i Oslo-restauranten «Vaaghals».

Ylajali til fjells Foruten Brimi, kommer ytterligere en kokk fra Norge. Det er Even Ramsvik fra Ylajali, michelinrestauranten som snart stenger dørene i Oslo, helt frivillig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRIMI: To ganger månedlig inspirerer han Dagbladets lesere med nye oppskrifter, mange av dem med råvarer fra fjellheimen. Nå lanserer han en ny, årlig matsatsing i Jotunheimen. Foto:
BRIMI: To ganger månedlig inspirerer han Dagbladets lesere med nye oppskrifter, mange av dem med råvarer fra fjellheimen. Nå lanserer han en ny, årlig matsatsing i Jotunheimen. Foto: Vis mer

Les også: Ylajali fortjener toppkarakter og tåre i øyekroken

Fra Island kommer Siggi Hall, kjent for sine gourmetrestauranter, TV-programmer og Nordens største matfestival «Food and Fun». 

Med seg har han kokkekollega Sigurdur Kristinn Laufdal Haraldsson, landets representant i Bocuse d'Or i Lyon i 2012.  Laufdal Haraldsson har blant annet bakgrunn fra gourmetrestauranten Vox på Hilton Reykjavik

Fra Danmark vil gjestene møte Jesper Kirketerp, tidligere souschef på Noma (kåret til verdens beste restaurant) og kjøkkensjef på Restaurant MR.

Han har også vært souschef på Geranium, drevet av Rasmus Kofoed (kåret til verdens beste kokk).

LOKALMAT: Jotunheimen har lange mattradisjoner. Foto: CATHRINE DOKKEN
LOKALMAT: Jotunheimen har lange mattradisjoner. Foto: CATHRINE DOKKEN Vis mer

Les også: Her er de heteste Michelin-kandidatene utenfor Oslo

Jesper Kirketerp er nå medeier og kjøkkensjef på restaurant Radio i København.

Matshow Brimi håper å tilby samme gjestfrihet som presten Aars gjorde overfor Henrik Ibsen på 1800-tallet.

 - Vi som lager mat på Vianvang har med oss lange tradisjoner, både innen gjestfrihet og matkultur. Samtidig ønsker vi å bli kikket i kortene, slippe andre inn.

Mat har hatt en voldsom opptur. Det er ikke nødvendigvis bare bra, mener Brimi.

MIDDELHAVSOVN: Råvarene kommer fra naturen utenfor, bearbeidingen skjer ofte her. Foto: CATHRINE DOKKEN
MIDDELHAVSOVN: Råvarene kommer fra naturen utenfor, bearbeidingen skjer ofte her. Foto: CATHRINE DOKKEN Vis mer

- Vi har vassa i folks velvilje. Det er også mye penger inne i bildet. Det er lett å bli høy på seg selv, sier han.

Kokkene inviterer både til matshow, mat- og vinsmaking og matkurs i løpet av arrangementet. Målet er å «skape en eksotisk opplevelse inspirert av naturen».

Brimi er nettopp kjent for råvarer fra naturen. I Dagbladets spalter gir han gode råd om hvordan du får fram de beste smakene, for eksempel i viltkjøtt.

Natur og kultur Midt på kjøkkenet på Vianvang har Brimi en svær middelhavsovn, med strev fraktet inn i fjellheimen.

Identiteten ligger i det norske, og innlandskjøkkenet.

ISLAND: Mesterkokken Siggi Hall er klar for den norske fjellheimen. Foto: SAX
ISLAND: Mesterkokken Siggi Hall er klar for den norske fjellheimen. Foto: SAX Vis mer

- Her region er viktig. Mitt mål er vise hva Jotunheimen har å by på og hvor sentralt dette området er for det nordiske kjøkken, sier han.

Som eksempel nevner han at det fantes en matindustri rundt reinsdyr i Jotunheimen for flere hundre år siden.

Les også: Stadig flere går for lokalmat og selvsanking

- Det er de samme dyra som beiter i dag. Kjøttproduksjonen er foredlet, generasjon for generasjon, sier han.

Matreisemål Målet er å gjøre «Gastronomiske festdager » til en årlig begivenhet som kan løfte Jotunheimen, og Norge som en matdestinasjon.

ANDEHJERTE: Matkunst signert Even Ramsvik. Foto: MARTE GARMANN
ANDEHJERTE: Matkunst signert Even Ramsvik. Foto: MARTE GARMANN Vis mer

Elin Hjortland, spesialrådgiver innenfor mat i Innovasjon Norge, er begeistret for ideen. Hun mener tida både er moden for å oppsøke råvarene og fremheve Norge.

- Norge har fantastiske kokker og noen av verdens beste råvarer. Vi har masse å være stolte av, sier hun.

- Mens Norge har gjort seg mest bemerket for fjell og fjorder, har de andre landene tatt en posisjon som gourmetland. Det kan endre seg ved å invitere kokker fra andre land hit og fokusere på det vi har å by på.