Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her bader de på kanten av stupet

Hele fritidshuset er lagt på en såle av gotlansk kalksten.

WOW: Mer er det vel ikke å si. Foto: Åke E. Lindmann
WOW: Mer er det vel ikke å si. Foto: Åke E. Lindmann Vis mer

Noen synes at hytta skal være enkel og spartansk, andre mener den også skal være en arkitektonisk søyle.

Denne hytta, eller sommerhuset, i den svenske skjærgården hører definitivt til den siste kategorien.

Huset er plassert ytterst på toppen av en odde med utsikt over skipsleden.

- Fritidshusets idé var å skape en klar og konsentrert form i tydelig kontrast til det omkringliggende landskapet. Tanken var at den fremmede bygningsformen skulle gi en forsterket opplevelse av naturens skiftninger, forteller arkitekt John Robert Nilsson til klikk.no.

Det er arkitektkontoret med samme navn som har tegnet hytta.

Basseng på stupet Hele fritidshuset er lagt på en betongsåle kledd med kalksten fra Gotland. Sålen går utenfor hele bygningskroppen og danner sammen med takutspringet en overbygget terrasse som løper rundt på tre sider av huset.

På den fjerde siden er kalkstensålen forlenget ut mot skråningen og avsluttes med et basseng som ser ut til henge ut over et stup.

Rektangulær form Fritidshuset har en helt rektangulær form med en tydelig rominndeling mellom sosiale og private arealer.

- I stedet for tradisjonelle dører er de fleste åpninger ført helt opp til taket, men likevel er det tydelig at man kommer inn i et nytt rom når man går gjennom en åpning, beskriver Nilsson.

Huset inneholder to soverom med hvert sitt mini-bad og et mastersoverom med inngang til et større brad.

Stuen med åpen kjøkkenløsning deler nesten huset i to.

Totalt er fritidshuset på 250 kvm, og ble bygget i perioden 2007 til 2009.

Saltvannsrensing Bakom de rene linjene skjuler det seg avanserte, tekniske installasjoner. Blant annet hentes alt vannet til huset fra sjøen nedenfor. Saltvannet renses i et avsaltningsanlegg før det sendes ut gjennom tappekranene.

All energi til oppvarming hentes fra et bergsvarmeanlegg. Og når det er varmt henter de avkjølning fra de kalde borehullene.

- Samtlige installasjoner har en mengde gjennomtenkte styrings- og overvåkningssystemer med webbaserte grensesnitt som kan styres over nettet og mobilen, utdyper Nilsson.

Utvisket grense mellom ute og inne Fritidshusets fasader er helglassede, med unntak av siden med inngangspartiet, som er bygd i svart, pusset mur.

Isolerglasset som er valgt til fasadene er utstyt med ett filtreringsskikt for å redusere at møblene misfarges av sollyset, og et annet skikt som skal hindre kondens og kaldras.

- Og med glassfasadene ført helt ned i sålen viskes grensen nesten ut mellom ute og inne, sier Nilsson.

I tillegg løper det en liten voldgrav rundt hele huset som er skjult av kalkstensplater. Denne rennen skal ta unna regn- og smeltevann.

Les også:

Dette tilbygget er kanskje Norges tøffeste

Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?

Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide

De tryggeste bilsetene for barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LYSENDE KUBE: I skumringen ligger sommerhuset som en lysende kube på toppen. Mastersoverommet til venstre. Foto: Åke E. Lindmann
LYSENDE KUBE: I skumringen ligger sommerhuset som en lysende kube på toppen. Mastersoverommet til venstre. Foto: Åke E. Lindmann Vis mer
KALKSTENPLATTFORM: Hele sommerhuset er plassert oppe på en plattform av betong kledd med kalksten. Se hvordan vinduene er trukket helt ned i plattformen og hvisker ut grensen mellom ute og inne. Foto: Åke E. Lindmann
KALKSTENPLATTFORM: Hele sommerhuset er plassert oppe på en plattform av betong kledd med kalksten. Se hvordan vinduene er trukket helt ned i plattformen og hvisker ut grensen mellom ute og inne. Foto: Åke E. Lindmann Vis mer
SPEKTAKULÆR PLASSERING: Sommerhuset er plassert ytterst på toppen av en odde. Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor
SPEKTAKULÆR PLASSERING: Sommerhuset er plassert ytterst på toppen av en odde. Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor Vis mer
PLANSKISSE: Slik er rominndelingen i sommerhuset. Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor
PLANSKISSE: Slik er rominndelingen i sommerhuset. Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor Vis mer
ÅPENT INTERIØR: Det finnes ingen dører i sommerhuset, bare store åpninger som går fra gulv til tak. Foto: Åke E. Lindmann
ÅPENT INTERIØR: Det finnes ingen dører i sommerhuset, bare store åpninger som går fra gulv til tak. Foto: Åke E. Lindmann Vis mer
SPEKTAKULÆRT BASSENG: En mer ekstrem plassering av et basseng finnes sannsynlig ikke.  Foto: Åke E. Lindmann
SPEKTAKULÆRT BASSENG: En mer ekstrem plassering av et basseng finnes sannsynlig ikke. Foto: Åke E. Lindmann Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media