POPULÆRT UTESTED:  Emma serverer på Chez Moeder Lambic, en av Brussels mest kjente ølbarer.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
POPULÆRT UTESTED: Emma serverer på Chez Moeder Lambic, en av Brussels mest kjente ølbarer. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Her bestiller de tøffe gutta ost til ølet

Du kan velge mellom 330 sorter på flaske.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BRUSSEL (Dagbladet): 330 forskjellige ølsorter på flaske. Og noen på fat.

Her finnes belgisk øl du ikke finner noen andre steder.

Øl fra små vallonske mikrobryggerier. Og familiebryggerier.

 BRUSSEL:  Byen som er kjent for godt øl og uteliv. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BRUSSEL: Byen som er kjent for godt øl og uteliv. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Noen av øltypene her får du bare i sesongen.

Fullt hus Vi er på en av Brussels aller mest kjente ølbarer, Chez Moeder Lambic.

Bord og stoler strekker seg rundt hjørnet på rue du Savoi.

Som så mange andre steder i utelivsbyen Brussel.

Er det et gatehjørne, er det bare å åpne et sted. Folk strømmer til.

 GLASSET:  Hver ølsort har spesialdesignede glass. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GLASSET: Hver ølsort har spesialdesignede glass. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Her i byen er det mer vanlig å gå ut enn å sitte inne.

  Øl og ost Noen kommer langveisfra for å besøke Chez Moeder Lambic.

Andre går bare rett over gata, i bydelen St. Gilles.

- De  vet ufattelig mye om øl her.  Er du glad i god øl er det bare å komme hit, sier Benoit, en av de lokale.

- Og de ansatte liker å lære oss om øl, fortsetter Maxime.

Alfabetisk På ølkartet står alle sortene oppført fra A til Z.

 ØLKJELLEREN:  En støvete Saint Lamvinius fra familiebryggeriet Cantillon, et av de siste lambicbryggeriene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ØLKJELLEREN: En støvete Saint Lamvinius fra familiebryggeriet Cantillon, et av de siste lambicbryggeriene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Har du valgt en spesiell øl, må du smake en spesiell ost til den, sier Maxime.

Gutta ber om en herve doux vieux molin med jordbærmarmelade.

- Jeg blir alltid i godt humør her, sier Jonathan.

  Inne hos Moeder Vi går inn, mens ølbrettene kommer ut på bordene.

Inne hos Moeder Lambic er det fire bord og en bar.

 ØL OG BRØD:  Ost og jordbærmarmelade hører til her.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ØL OG BRØD: Ost og jordbærmarmelade hører til her. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Mellom ølslagene inviterer Emma oss ned i kjelleren. For å vise oss noen av Moeder Lambics støvete skatter.

En Saint Lamvinus fra familiebryggeriet Cantillon.

  Ølkultur Lambic produseres i Sennedalen, hvor det finnes en naturlig luftbåren gjær.

Her står hveteølvørten udekket gjennom vinteren.

Det spontangjærende ølet modnes så på tønner i minst ett år.

Og så har du lambic. Brussels mest typiske øl.

Guezue Forskjellige sorter lambic blandes igjen og lagres på flaske.

Det blir til Guezue.

Lambic kan tilsettes belgiske kirsebær og blir da til kriek.

Med bringebær blir lambic til framboise.

Tilsettes kandis, får du faro.

- De vet mye om øl her, sier Brussel-gutta når vi er på vei ut fra Moeder Lambic.

- Vi lærer noe nytt hver eneste gang.