Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her betales halvparten av burgerne med et Apple-sveip

Apples betalingsløsning fosser frem.

PÅ FRAMMARSJ: Mange har vært der lenger, men Apple er klar markedsleder på «sveipebetaling» i USA etter to måneder. Foto: APPLE
PÅ FRAMMARSJ: Mange har vært der lenger, men Apple er klar markedsleder på «sveipebetaling» i USA etter to måneder. Foto: APPLE Vis mer

Dinside Apples kontaktløse betalingssystem Apple Pay er i ferd med å ta av for alvor i USA. Dusinvis av amerikanske banker har meldt seg på de siste ukene, og ifølge New York Times fikk de tirsdag denne uken med seg ytterligere ti banker.

Fra før av er både Visa, Mastercard og American Express med på laget, og Apple kan nå skryte av at de dekker 90 prosent av kortbetalingsmarkedet i USA.

LES OGSÅ: Vi har testet Apple Pay i Norge

Kun med 6-erene Amerikanerne kan betale med sin iPhone 6 eller 6 Plus i stadig flere butikker. Det er kun med to disse telefonene systemet fungerer. Eldre modeller kan ikke brukes, siden disse ikke har NFC.

De vil også kunne betale med den kommende Apple-klokka Apple Watch, som kommer neste år.

Blant kjedene som har innført systemet er Bloomingdales, Macy?s, Duane Reade, McDonald?s, Sephora, Petco, Panera Bread, Staples, Nike, Walgreens og Subway (en fullstendig liste finner du HER).

Halvparten på McDonald's Selv om kontaktløs betaling bare er i sin spede begynnelse og foreløpig utgjør en ubetydelig andel av amerikanske betalingstransaksjoner totalt, skaffet Apple seg et godt fotfeste i hjemlandet allerede fra dag én.

Matkjeden Whole Foods åpnet for Apple Pay på lanseringsdagen 20. oktober. Før butikkene stengte hadde de registrert hele 150.000 iPhone-transaksjoner.

Spoler vi to måneder nærmere i tid kan hurtigmatkjeden McDonald's fortelle at halvparten av deres kontaktløse mobilbetalinger over there nå foregår med Apples løsning.

Resten har trøbbel Resten av markedet - altså kontaktløse betalinger med andre telefoner enn Apples to nyeste modeller - deles mellom Google, Verizon, AT&T og en del andre mindre aktører innen bank og telekommunikasjon.

Ingen av disse har imidlertid hatt den suksessen som Apple nå opplever på egenhånd. Dette har tvunget stadig flere til å bli med på Apples lag.

LES OGSÅ: iPhone får NFC, og mobilbetaling kan endelig ta av i Norge

Helt annerledes i Norge I Norge er situasjonen en helt annen.

Her går det riktignok an å betale med Apple Pay dersom du har amerikansk kredittkort. Men det er jo ikke helt lett å skaffe seg dersom du ikke er amerikansk statsborger eller bor fast i USA.

OGSÅ PÅ KLOKKA: Når Apple Watch kommer neste år, kan amerikanerne betale med den også. Foto: APPLE
OGSÅ PÅ KLOKKA: Når Apple Watch kommer neste år, kan amerikanerne betale med den også. Foto: APPLE Vis mer

LES OGSÅ: Vi har testet Apple Pay i Norge

Det er lite som tyder på at Apples betalingssystem kommer hit med det første. Norske banker og internasjonale kortselskaper i Norge synes heller å satse på Android-hesten med Valyou.

Valyou-terminaler begynner å bli ganske utbredt. Med på laget er blant andre kjeder som Peppes Pizza, Jack & Jones og Statoil. (se fullstendig liste HER).

LES OGSÅ: Apple Pay kan utløse betalingskrig

Alle mobiler kan brukes I tillegg finnes mCash, som støttes både av Apple-telefoner og Android.

Dette systemet bruker ikke NFC, noe som betyr at du så godt som alle smarttelefoner kan brukes.

I butikken skanner du en QR-kode med mobilen. Deretter sveiper du for å bekrefte betalingen. Du kan også overføre penger til venner og kjente via mobilen dersom disse også har knyttet sine numre til mCash.

Ifølge selskapets nettsider er Burger King det eneste stedet der du nå kan betale med mCash. Blomsterleverandøren Interflora og elektronikkjeden Euronics har åpnet for nettbetaling, og i tillegg har de gjort avtaler med Peppes Pizza og Bunnpris.

Samsung på vei med konkurrent Men Apple kan etterhvert få konkurranse fra en erkerival.

Ifølge ITavisen er nemlig Samsung på vei med sitt eget mobilbetalingssystem basert på LoopPay.

Fordelen med dette systemet er at det allerede nå fungerer på et stort antall brukersteder.

ANDROID-AVHENGIG: Valyou begynner å bli ganske utbredt i Norge, men fungerer ikke med iPhone. Foto: VALYOU
ANDROID-AVHENGIG: Valyou begynner å bli ganske utbredt i Norge, men fungerer ikke med iPhone. Foto: VALYOU Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

FUNGERER MED DET MESTE: mCash fungerer med de fleste smarttelefoner, og er i motsetning til Apple Pay og Valyou ikke avhengig av NFC. Foto: MCASH
FUNGERER MED DET MESTE: mCash fungerer med de fleste smarttelefoner, og er i motsetning til Apple Pay og Valyou ikke avhengig av NFC. Foto: MCASH Vis mer