Her ble det satt verdensrekord med Triple Frontside Rodeo 1440

Er verdens første dedikerte snowboard- og skatehotell.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

Telemarks skihistorie starter ikke med Terje Håkonsen.

Allerede i 1825 ble Sondre Nordheim født. Han lagde sine egne ski med stive skibindinger rundt hælen som gjorde at han kunne svinge og hoppe uten at skiene falt av.

Både Norheim og Håkonsen er i dag utstilt på museet «Norsk Skieventyr» i Morgedal, 40 minutters kjøring fra der nåtidas snøfrelste oppholder seg.

Fire av dem er nettopp ferdige med dagens første økt på Vierli skisenter, og er klare for en pause på skatehotellet Camp Vierli. De går mot sofaene med tunge skritt og sponset utstyr.

Triple frontside rodeo 1440 Petter Kristiansen trykker en snus under leppa før han snur seg mot Jørn Simen Aabøe og spør:

BEST PÅ BRETT: Terje Håkonsen tar deg med til sitt snøbrettparadis i Telemark. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
INNENDØRSBRETT: På Camp Vierli kan du skate deg gjennom hele hotellet, fra resepsjonen og ut i skateparken. Her Terje Håkonsen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TELEMARKING: Terje Håkonsen (37) lærte seg å stå på brett i Telemarks bakker. Nå har han vært med på å utvikle skatehotellet Camp Vierli, der en ny generasjon brettkjørere skal lære seg kunsten. Snowboardparken ligger ti minutters kjøring unna. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
I SVEVET: På Camp Vierli skal en ny generasjon brettkjørere lære seg kunsten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
RAULAND SKISENTER: I Fjøllhalli arrangeres det after-ski. Fra venstre Petter Kristiansen, (25), Fridtjof Fredricsson (20), Jørn Simen Aabøe (21) og PC Fosse (22). Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MEDIEROMMET: I kjelleren på Camp Vierli er det avslapping og multimedia. Markedssjefen for Camp Vierli, Kristoffer Grude, og Jørn Simen Aabøe. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
LOVLIG LEK: Men Terje Håkonsen kjøpte sitt første skateboard i Danmark, lenge før skateforbudet i Norge ble opphevet i 1989. Faren var redd de skulle bli stoppet i tollen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
VERDENSREKORDINNEHAVER: I mai 2012 tok Jørn Simen Aabøe (21) forlengs salto tre ganger med tre rotasjoner rundt egen akse. Det hadde ingen gjort før. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
BRETTPARADIS: I Terje Håkonsens hjemtrakter satses det friskt på brett - både inne og ute. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG

- Hva var det?

- Triple frontside rodeo 1440, svarer Jørn Simen.

- Fy faen, det er drøyt ass, sier Petter.

- Forlengs salto tre ganger med tre rotasjoner rundt egen akse, er det ikke? Spør markedssjefen for skatehotellet, Kristoffer Grude.

Verdensrekord De snakker om den gangen i mai 2012, da 21 år gamle Jørn Simen gjorde nettopp dette i Vierli-bakken, og satte verdensrekord.

Ingen andre har gjort trikset verken før eller seinere.

- Det var gøy det, sier Jørn Simen, og ser ned i gulvet.

- Dette er eliten, sier markedssjefen om gjestene sine.

Etter en kort presentasjonsrunde kommer det fram at skigutta PC Fosse og Fridtjof Fredricsson er på twintip-landslaget. Og at Petter Kristiansen er snowboardfilmstjerne.

Verdensmester og rekordholder Inn døra kommer Terje Håkonsen med skateboardet sitt under armen.

Mannen som hoppet 9,8 meter i en quarterpipe i 2007 (fortsatt regjerende verdensrekord).

Han har vunnet VM i halfpipe tre ganger på rad, og det åpne amerikanske mesterskapet like mange ganger. Europamester i halfpipe fem ganger.

Sammen med Daniel Franck startet han snowboardkonkurransen The Arctic Challenge, som to ganger har hatt kvalifiseringsrunder på nettopp Vierli.

Han vokste opp i Telemark, nærmere bestemt Åmot, tjue minutter unna skatehotellet.

Innendørs skatesti Håkonsen kommer rullende på den spesialbygde skate-stien forbi resepsjonen, gjennom lobbyen og ut i rommet hvor gigantiske saccosekker innbyr til tv-spilling.

CAMP VIERLI: Skatehotellet, som nå er overtatt av de kule kidsa, var tidligere et høyfjellshotell fylt med samtidskunst. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
CAMP VIERLI: Skatehotellet, som nå er overtatt av de kule kidsa, var tidligere et høyfjellshotell fylt med samtidskunst. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Hvis det hadde vært sommer, hadde Håkonsen rullet videre ut verandadøra. Der hadde han droppet rett ut i skateparken.

Nå må han over i teltet 50 meter unna for å skate uten å få snø i hjulene.

Utenfra ser skatehotellet ut som en forvokst, traust brakke. Men det er altså det indre det har blitt satset på.

Hotell tilpasset skatere Inspirasjonen kommer fra det store utland, via Håkonsen. Snøentusiastene som bor på hotellet, kan preppe brett og ski i et eget rom i kjelleren, mens de hører på musikk eller ser på tv. Våte klær legges til tørk på rommet ved siden av.

I medierommet kan bilder og filmer redigeres og legges ut på nett samme dag som triksene er gjennomført.

Den første ideen var å bygge en quarterpipe med overnattingsmuligheter i selve Vierli-bakken, som ligger ti minutter unna hotellet med bil.

Søknadsprosessen tok lang tid. Erlend Larsen (som eier området) bestemte seg for å kjøpe et hotell. Idéutviklingen fortsatte. Pengene strømmet inn fra både Innovasjon Norge og snowboardmerket Element. Markedssjef Grude ble hyret inn sammen med Håkonsen.

- Hva kan vi gjøre for å bygge opp Vierli for folk som er opptatt av parkkjøring? Det var utgangspunktet. Da dette hotellet ble lagt ut for salg, tok vi mange av de første ideene og satte dem ut i livet her, sier Grude.

Inspirasjon fra utlandet Håkonsen fortalte om Freestyle Academy i Laax i Sveits, som bygde Riders palace. Et overnattingssted hvor det var mulig å skate i kjelleren. Han snakket om de store skateanleggene han hadde vært på i USA, hvor flere tilbød seng og dusj.

- Vi klarer ikke å konkurrere med store skidestinasjoner som Hemsedal, Hafjell og Trysil. Det er park vi har bestemt oss for å satse på: snowboard, skating og twintip. Folk kommer hit for å trene, sier Grude.

- Kjøre, heter det. Trene gjør du i et treningsrom, sier Håkonsen.

Akkurat det er viktig for Håkonsen. Grunnen til at det ble brett for ham, var at det var så lekent.

Vil beholde leken - Når folk blir ungdommer, sånn 13-14 år, og får bestemme selv, er det mange som slutter med sport. Da er de lei av maset. Det er ikke lek i det. Men med skateboard og snowboard kan man holde på for seg sjøl. De fleste kjører ikke konkurranser. De skater på samme måte som man trikser med en ball i gata. Da blir det en helt annen greie.

Overgangen til brett skjedde omtrent da Håkonsen ble tatt ut på kretslaget i alpint.

- Da merket jeg at gleden gikk litt over. Jeg var på barmarkstreninger og sånn. Det var bare blod og svette, forteller han.

VIERLI SKISENTER: Ligger like ved skisenteret i Rauland. Grafikk: KJELL ERIK BERG
VIERLI SKISENTER: Ligger like ved skisenteret i Rauland. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Spesielt når det var løssnø, var det helt sinnssykt stor forskjell fra alpint til brett. Og det var heller ikke trenere og foreldre som fortalte hva vi skulle gjøre. Alt var tatt fra skate- og snowboardfilmer.

Gravde egne halfpiper Håkonsen og de andre dedikerte brettfolkene i Telemark fikk tidlig lov til å grave egne halfpiper. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet arrangerte de norgescuper.

- Men så døde det ut. Det krever en del ressurser og arbeid å vedlikeholde sånne parker.

Nå drar Håkonsen, samboeren Mia Hundvin og de tre barna, som alle står på brett, til Vierli i alle feriene.

- Vi bor enten her eller hos foreldrene mine i Åmot. Jeg er nesten bare på Vierli nå, fordi det er så mange elementer å kjøre på i parken.

De gangene Håkonsen vil ha løssnø og frikjøring, drar han til Raulandsfjellet på den andre siden.

Trenger ikke barnerom - Foreldrene som kommer hit trenger ikke å sysselsette ungene sine. På andre hoteller har du et barnerom. Vi har et voksenrom, sier Grude.

Nå er de fire i sofaen utålmodige. Etter en runde Playstation og noen brødskiver er de mer enn klare for å dra ut igjen.

I bakken er de store lyskasterne allerede skrudd på. Vimpler settes i snøen. En stor scooterliknende maskin ruller over det største hoppet. Til slutt spretter to menn fram og raker en siste gang over snøen.

- Dere kan ta heisen nå, roper en danske.

- Men vær oppmerksom på at vi fortsatt arbeider.

60-70 elementer å kjøre på Totalt skal det være 60-70 elementer å leke seg med. De har 25 igjen å bygge denne sesongen.

Bakken er nesten tom, så det blir mange hopp på Håkonsen og de fire gutta. For verdensrekordinnehaver Jørn Simen ender det med et fall hvor en skadd skulder blir slått opp. Han bestemmer seg for å ta det rolig, store konkurranser står for tur.

Men nå blir det pizza på Fjøllhalli, i det største hytteområdet i Telemark, ved de mer barnevennlige bakkene ved Rauland skisenter. Her arrangeres det after-ski på lørdager. I vinter- og påskeferien er det livekonserter.

Men det er ikke Håkonsen & co opptatt av. Ølen til gutta er byttet ut med brus. Håkonsen drikker av en liten, hvit kartong med sugerør.

PÅ MUSEUMSVEGGEN: «Snurfer» er forløperen til dagens snowboard. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
PÅ MUSEUMSVEGGEN: «Snurfer» er forløperen til dagens snowboard. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Fiskeolje med frukt, opplyser han.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.

SKATEHOTELL: Terje Håkonsen har vært med på å designe Camp Vierli i Rauland, verdens første spesialtilpassede snowboard- og skatehotell. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SKATEHOTELL: Terje Håkonsen har vært med på å designe Camp Vierli i Rauland, verdens første spesialtilpassede snowboard- og skatehotell. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer