Her ble Ernest Hemingway forelsket, i både hotellet, byen og naturen rundt

Du kan sove på suitens hans for 25 000 kroner natta.

VAKKER NATUR: Utsikt fra Hotel des Iles Borromees. Ute på sjøen ligger Isloa Bella og i bakgrunnen fjellene som strekker seg nordover og inn i Sveits. Foto: TORMOD BRENNA
VAKKER NATUR: Utsikt fra Hotel des Iles Borromees. Ute på sjøen ligger Isloa Bella og i bakgrunnen fjellene som strekker seg nordover og inn i Sveits. Foto: TORMOD BRENNAVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

STRESA (Dagbladet): Verden er full av idyller. Flere av dem finner du i Italia. Og en av de aller vakreste ligger rundt Maggiore-sjøen en times kjøretur nord for Milano.

Helt siden slutten av 1700-tallet, da Napoleon var innom og befalte at det ble bygget vei langs Lago Maggiore - slik at han enkelt kunne få fraktet tropper og kanoner sørover - har byen Stresa vært et sted for turister som søkte vakker natur, godt klima - og fred og ro.

MAJESTETISK: Hotel Iles des Borromees sto ferdig for 150 år siden. Ikke mye er forandret siden den gang. Foto: TORMOD BRENNA
MAJESTETISK: Hotel Iles des Borromees sto ferdig for 150 år siden. Ikke mye er forandret siden den gang. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Slik er det fortsatt.

Stresa er en liten, men koselig, by som er full av mer eller mindre fasjonable hoteller.

Men det er få backpackere som reiser hit. Målgruppen er gjerne godt voksne mennesker som vil slappe av litt, rusle i fjellet eller åsene rundt byen eller langs stranpromenaden.

Hemingway-hotellet Det mest fasjonable av hotellene er en majestetisk bygning som lyder navnet Grand Hotel des Iles Borromees.

HEMINGWAY-SUITEN: Her bodde Ernest Hemingway flere ganger. Siden den gang er ingeting forandret - bortsett fra at suiten har fått TV. Foto: TORMOD BRENNA
HEMINGWAY-SUITEN: Her bodde Ernest Hemingway flere ganger. Siden den gang er ingeting forandret - bortsett fra at suiten har fått TV. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Det herskapelige bygget ble ferdigstilt for ganske nøyaktig 150 år siden - i 1863 - og har med unntak av noen påbygninger og indre renovasjoner i det store og hele stått uforandret siden.

Her finner du ikke mye kjedepreg. Takhøyden er enorm, utsmykningene er utallige og detaljene verdt et studium i seg selv.

Og med selveste Ernest Hemingway på lista over stamgjester, får hotellet all den markedsføringen det kan ønske seg.

Hemingway kom første gang til Stresa og Hotel Borromees i september 1918. Han hadde blitt skadet i krigshandlingene, og kom til Stresa for å bli frisk.

Hotellet tjente den gangen som hospital for skadde. Hemingway, som da var 19 år og tjenestegjorde som ambulansesjåfør, ble forelsket - både i hotellet, byen og naturen.

Etter første verdenskrig kom han tilbake flere ganger, og bodde alltid på det samme hotellet. Han la også en del av handlingen i romanen «Farvel til våpnene» til hotellet og byen Stresa.

25 000 kroner natta Du kan selv bo i Hemingways suite om du ønsker. Den består av tre gedigne rom, stue, dagligstue og soverom - i tillegg til ett baderom.

I BAREN: Ernest Hemingway var en hyppig gjest på Hotel Iles des Barromees - og stakk også innom baren. Den samme bare står der den dag i dag. Foto: HOTEL DES ILES BORROMEES
I BAREN: Ernest Hemingway var en hyppig gjest på Hotel Iles des Barromees - og stakk også innom baren. Den samme bare står der den dag i dag. Foto: HOTEL DES ILES BORROMEES Vis mer

En gedigen veranda med fantastisk utsikt over Maggiore-sjøen, øya Isola Bella og fjellenetoppene som strekker seg nordover til Sveits, følger med på kjøpet.

Men det koster - suiteprisen er snaut 25 000 kroner døgnet.

- I fjor hadde vi en gjest som bodde her en hel måned, sier hotelldirektør Gianluigi Mariani til Dagbladet.

UTEFROKOST: Frokosten inntar du utendørs, i frisk luft. Foto: TORMOD BRENNA
UTEFROKOST: Frokosten inntar du utendørs, i frisk luft. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Men du behøver ikke bo i suiten for å sanse noe av det samme som Hemingway gjorde for snart hundre år siden.

Hotellet har vært svært nøye på å beholde så mye som mulig av den opprinnelige atmosfæren, og det er ikke noe stort problem å føle seg hensatt tilbake i tid på et ordinært turistrom til 1500 kroner natta heller.

I tillegg til et godt utstyrt rom, et fremragende kjøkken, en gedigen hage og en fantastisk kunstsamling, har du også et strålende utgangspunt for å utforske området.

Gondol eller båt Du kan enkelt komme deg opp i den friske fjellufta ved å hoppe på gondolen. Oppe i de sørlige alpene har du prima utsikt i alle retninger, og turmulighetene er ubegrensede.

VELSTELT: Alt er forseggjort og velstelt. Ikke minst det store hageanlegget. Foto: TORMOD BRENNA
VELSTELT: Alt er forseggjort og velstelt. Ikke minst det store hageanlegget. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

En båttur ut til en av de mange restaurantene på øya Isola Bella er også verdt å få med seg. Før du finner deg et sted å spise, er palasset som ble bygget på 1600-tallet et must.

Her har det opp gjennom århundrene vrimlet av fasjonable gjester. Prinser, prinsesesser, konger og keisere har vært innom.

Her har Napoleon samlet krefter sammen med fru Josephine, og det sies at kong Edvard IV's kone - dronning Caroline - ble så forelsket i øya at hun desperat prøvde å få kjøpt den.

Det fikk hun ikke.

MANNEN OG SJØEN: Ernest Hemingway fotografert på en rotur på Lago Maggiore med stamhotellet sitt i bakgrunnen. Foto: HOTEL ILES DES BORROMEES
MANNEN OG SJØEN: Ernest Hemingway fotografert på en rotur på Lago Maggiore med stamhotellet sitt i bakgrunnen. Foto: HOTEL ILES DES BORROMEES Vis mer

Hun måtte nøye seg med å nyte stedet og omgivelsene som gjest.

Det kan du også gjøre.

RIKT UTSMYKKET: Hotellet er overlesset av detaljer og utsmykninger. Foto: HOTEL ILES DES BORROMEES
RIKT UTSMYKKET: Hotellet er overlesset av detaljer og utsmykninger. Foto: HOTEL ILES DES BORROMEES Vis mer