HENGER SAMMEN: Trappen sklir over og blir plutselig til kjøkkenbenk. FOTO: Johannes Marburg.
HENGER SAMMEN: Trappen sklir over og blir plutselig til kjøkkenbenk. FOTO: Johannes Marburg.Vis mer

Her blir trappen til både kjøkkenbenk og badekar

I denne leiligheten henger ting sammen på en helt ny måte.

I denne leiligheten i London har de benyttet seg av en unik trapp som i den ene enden glir over til å være kjøkkenbenk, og i den andre transformeres til et badekar.


Ville ikke gjemme bort trappen Det som tidligere var en nedslitt og dårlig planlagt leilighet i Londons fasjonable Mayfair distrikt har ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen blitt til en totalrenovert og mye mer funksjonell bybolig.

- Det aller mest sentrale elementet i leiligheten er uten tvil den unike trappen, forklarer arkitekt og partner i arkitektfirmaet KHBT, Karsten Huneck, til nettstedet.

- Det var en trapp tilstede i den originale leiligheten også, da boligen har store innvendige nivåforskjeller, og det eksisterer høyderestriksjoner på offentlige soner i bygget. Men i motsetning til slik leiligheten fremstod før, har vi valgt å ikke prøve å skjule trappen, men heller gjøre den til et sentralt blikkfang.

Løsningen arkitektene kom opp med ble å gjøre trappen til noe som nesten fremstår som et skulptur i leiligheten.

- De som hadde tegnet og planlagt leiligheten slik den fremstod før, hadde gjort sitt beste for å skjule trappen og gjøre den så lite synlig som mulig, forklarer Huneck.

- Men da vi skulle planlegge denne boligen, synes vi at trappen var en så sentral del av denne boligen slik den fremstod og fungerte, at den fortjente å få bli feiret og vist frem.

BADET: "Skallet" i valnøttre som omslutter badekaret er en del av trappen i boligen.  FOTO: Johannes Marburg.
BADET: "Skallet" i valnøttre som omslutter badekaret er en del av trappen i boligen. FOTO: Johannes Marburg. Vis mer

Trappen ble revet og bygget opp på nytt, og som materiale valgte arkitektene å bruke valnøttre.

- På denne måten ble trappen rent visuelt til en mørk stripe som strekker seg på lang av hele boligen, og binder den sammen, forklarer arkitekten.

- Den navigerer nivåforskjellene i boligen ved å strekke seg opp og ned til ulike rom og soner.

Strekker seg lengre For å spille videre på den visuelle effekten den mørke trappen har midt i leiligheten, valgte arkitektene å strekke den ut til det maksimale, og la trappen flyte over i andre deler av innredningen.

- I den ene enden av boligen ender trappen opp med å være benkeplaten som strekker seg over den store og sentrale kjøkkenøyen, forklarer Huneck.

- Mens i andre enden av leiligheten igjen strekker trappen seg nedover, og omslutter et stort badekar inne på det som da er baderommet.

SYNSBEDRAG: Ved at øyet følger stripen av trappen, lures øyet til å tro at leiligheten er større enn den egentlig er. FOTO: Johannes Marburg.
SYNSBEDRAG: Ved at øyet følger stripen av trappen, lures øyet til å tro at leiligheten er større enn den egentlig er. FOTO: Johannes Marburg. Vis mer

Om bruken av valnøttre, har arkitekten følgende å si:

- Det at vi ville at trappen på mange måter skulle være det største og første blikkfanget i boligen, gjorde jo at vi var nødt til å tenke grundig gjennom hva slags materiale vi valgte å bruke når denne skulle utformes.

Løsningen ble å benytte seg av et materiale som tradisjonelt forbindes med noe mer luksuriøst og ekslusivt enn andre tresorter som furu eller eik.

- Valnøtt har en varme og egenverdi som vi følte passer inn mot andre luksuriøse boliger i dette området, forklarer Huneck.

- I tillegg til at den mørke fargen på treet gjorde det lett å planlegge interiøret rundt denne på en måte som gjorde at trappen kom enda bedre til sin rett.

Hvite vegger For at trappen skulle fremstå som en "sløyfe som knyttet boligen sammen", valgte arkitektene å holde resten av interiøret i boligen både stramt og enkelt.

BLIKKFANG: Arkitektene valgte å ikke prøve å skjule trappen, men heller la den være et blikkfang i boligen. FOTO: Johannes Marburg.
BLIKKFANG: Arkitektene valgte å ikke prøve å skjule trappen, men heller la den være et blikkfang i boligen. FOTO: Johannes Marburg. Vis mer

- Vegger, gulv og tak ble alle malt helt hvite nettopp for at trappen bedre skulle komme til sin rett, forklarer arkitekten.

- På denne måten gjør kontrasten til at nettopp trappen får lov til å være det helt sentrale elementet i interiøret i denne boligen.

Trappen deler opp boligen Ikke bare er den sentrale trappen med på å separere kjøkkenet fra det som er stue og oppholdssone i denne boligen, men ifølge arkitektene er den også med å skille mellom offentlige og mer private soner i hjemmet.

- I motsatt ende av kjøkkenet, ender trappen opp med å omslutte det store badekaret, forklarer Huneck.

- Men det eksisterer også en skjerm som avdeling inn til baderommet, hvor glasset er av en type som kan skifte mellom å være transparent og farget, slik at man kan hindre innsyn ved behov.

BLIR TIL BADEKAR: Trappen i valnøtt strekker seg inn på badet og omslutter det store badekaret. FOTO: Johannes Marburg.
BLIR TIL BADEKAR: Trappen i valnøtt strekker seg inn på badet og omslutter det store badekaret. FOTO: Johannes Marburg. Vis mer

I denne leilighetene bretter man bare ut rommene når man trenger dem

Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet

Her er de kuleste bokhyllene på markedet

Her finner du inspirasjon når du skal innrede

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKJULER MER PLASS: Et stramt interiør og store skap skjuler funksjonelle oppbevaringsløninger. FOTO: Johannes Marburg.
SKJULER MER PLASS: Et stramt interiør og store skap skjuler funksjonelle oppbevaringsløninger. FOTO: Johannes Marburg. Vis mer