Her bor arkitekten uten vann og strøm

Lys fra sola, vann fra sjøen. Vasken tar han i badstua.

Finsk arkitektur slutter aldri å overraske og inspirere. Eksemplene er mange: Den klassiske Villa Mairea, Nordens eneste verdensberømte bolig, den spektakulære sommerhytta som kanskje er den råeste du har sett, og to badstuer som kan ta pusten fra deg.

Kompromissløst korsformet villa Denne totalt renskrapete Four-cornered villa, tegnet av Avanto Architects og arkitekt Ville Hara, er også unik. Huset på 78 kvadratmeter ligger på en hesteskoformet øy.

Måten huset er bygget opp som et kors er den store visuelle attraksjonen ved prosjektet, ikke minst fordi dette betyr at man innenfra har utsikt til forskjellige landskapsformasjoner; blant annet tett skog, sjø og strandsoner.

Hovedfasaden vender mot nord og øst.

Åpen planløsning med lukkede rom Innvendig betyr den oppsiktsvekkende planløsningen at huset oppleves som både åpent og lukket på samme tid.

Står du midt i boligen, får du tilgang til flere spennende siktlinjer, og trekker du inn i en av de fire fløyene, er du øyeblikkelig inne i en langt mer privat verden.

Funksjonell design er en finsk spesialitet - Det er noe utpreget finsk over dette prosjektet. Villaen er svært enkel og renskåren i formen, og nesten primitiv med hensyn til komfort.

- Her er det jo verken innlagt vann eller lys i vanlig forstand, kommenterer Jan Förster, direktør for finsk-norsk kulturinstitutt i Oslo til Bonytt.no.

- Slik jeg forstår det også var vanlig mange steder her i Norge for en del tiår siden, sier Förster.

Forenkler byggeprosessen - I tillegg åpner en slik forenklet form for arkitektur tilgang til alternative tomter utenfor pressområdene. Og med enklere krav til vann og varme kan du også slippe en del bygningsbyråkrati, mener Förster.

Utendørs er Four-cornered villa malt svart som kull. Dette er gjort for å skape en tydelig kontrast til interiøret som er nesten helt hvitt.

BÆREKRAFTIG OG KUL ARKITEKTUR: Four-cornered villa ved Virrat i Finland er tegnet av Avanto Architects ved arkitektene Ville Hara og Anu Puustinen. FOTO: Kuvio.com
ET HERLIG HUS MED NATURKONTAKT: Med glass fra gulv til tak oppleves det som naturen kommer inn i stua. FOTO: Kuvio.com
VINDUER MOT VERDEN: De store vindusflatene gir beboerne en vidstrakt utsikt i flere retninger. FOTO: Kuvio.com
HVITT ER LEKKERT: Innredningen er like kompromissløst enkel og ren som eksteriøret. FOTO: Kuvio.com
EN LAV, MØRK BYGNING: Her ser du hvordan den mørke bygningskroppen strekker seg utover i terrenget. FOTO: Anders Portman Avanto Architects
SAUNA I SÆRKLASSE: Saunaen på 24 kvm er i samme rene stil som resten av stedet. FOTO: Kuvio.com
ET ROM SOM GIR DEG VELVÆRE: Fra badstuebenkene har du full utsikt over sjøen. FOTO: Kuvio
FOUR CORNERED VILLA: Avanto Architects
FOUR CORNERED VILLA. Foto: Anders Portman Avanto Architects
Grunnplan. TEGNING: Avanto Architects

Denne nattsvarte fargen på det stående ytterpanelet gjør sitt til at hele huset forsvinner mot skogsbakgrunnen, og det er nesten ikke synlig fra sjøen like ved.

Det avanserte, utradisjonelle fargevalget til arkitekt Ville Hara ble for øvrig hedret med en egen pris ved messen Finnexpo i Helsinki nylig.

Flatt tak åpner for modernisme og kreativitet Taket på boligen er flatt, en takløsning som kom til oss blant annet med funksjonalismen, og som mange arkitekter mener gir en større designfrihet enn den tradisjonelle saltakformen.

- Four-cornered villa er svært godt isolert, og huset varmes opp med ved, noe som resulterer i en såkalt karbon-nøytral oppvarming, sier arkitekt Ville Hara, som selv bor i huset.

Lys fra sola og sauna som baderom Huset har ikke ikke innlagt rennende vann og elektrisiteten kommer fra solcellepaneler. Boligen har også en sauna på 24 kvadratmeter.

- I Finland er det fortsatt vanlig at mange utfører vaskeritualene i saunaen. Her i Four-cornered villa tar vi vannet fra sjøen Vaskivesi like ved boligen, sier beboeren og arkitekten Hara.

Området omkring huset egner seg for øvrig for dyrking av grønnsaker, og det er mye fisk i vannet som omgir øya huset ligger på.

- Det enkle, asketiske livet på landsbygda skiller seg dramatisk fra det hektiske bylivet. Her ute er det mulig å leve med et minimum av påvirkning på naturen, avslutter arkitekt Ville Hara.

Les også: Så kul kan en fjellhytte bli
Er Holmenkollens kuleste hus en tomannsbolig?
Nå kommer de kule minihyttene
Ferdighus tegnet av kjente arkitekter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ET HERLIG HUS MED NATURKONTAKT: Med glass fra gulv til tak oppleves det som naturen kommer inn i stua.  Foto: Kuvio.com
ET HERLIG HUS MED NATURKONTAKT: Med glass fra gulv til tak oppleves det som naturen kommer inn i stua. Foto: Kuvio.com Vis mer
EN LAV, MØRK BYGNING: Her ser du hvordan den mørke bygningskroppen strekker seg utover i terrenget.  Foto: Anders Portman Avanto Architects
EN LAV, MØRK BYGNING: Her ser du hvordan den mørke bygningskroppen strekker seg utover i terrenget. Foto: Anders Portman Avanto Architects Vis mer
ET ROM SOM GIR DEG VELVÆRE: Fra badstubenkene har du full utsikt over sjøen. Foto: Kuvio
ET ROM SOM GIR DEG VELVÆRE: Fra badstubenkene har du full utsikt over sjøen. Foto: Kuvio Vis mer