NEDGRAVD: Deler av plattformen som drivhusene står på er gravd ned i bakken. På uteplassen har foreldrene god oversikt over barna når de er ute. FOTO: Ken'ichi Suzuki
NEDGRAVD: Deler av plattformen som drivhusene står på er gravd ned i bakken. På uteplassen har foreldrene god oversikt over barna når de er ute. FOTO: Ken'ichi SuzukiVis mer

Her bor de i et drivhus året rundt

Få timer med sol ble løst med drivhus på taket.

På grunn av omkringliggende fjellformasjoner er det ofte overskyet og mørkt store deler av dagen i den nordlige delen av Hyogo-området i Kansai-regionen i Japan.

Siden beboerne i den mørke dalen har få timer med dagslys ønsket de å bringe mest mulig lys inn i hjemmet sitt. Familien på fire tok kontakt med arkitekt Yo Shimada fra Tato Architects for å få hjelp.

Inspirert av drivhus - Jeg ønsket å lage et lyst og stabilt inneklima og kom opp med en plan på tre hus som er arrangert på en 1,8 meters høy fundamentert plattform, forteller Shimada. To av husene er inspirert av drivhus.

SONER: Huset er delt inn i ulike soner. Spisestuen ligger under et av drivhusene. Interiøret er enkelt og stilrent. FOTO: Ken'ichi Suzuki
SONER: Huset er delt inn i ulike soner. Spisestuen ligger under et av drivhusene. Interiøret er enkelt og stilrent. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer

Plattformen, som inneholder oppholdsrommene i huset, er gravd 76 centimeter ned i bakken. Dette ga stabilitet til plattformen som ble bygget på en skrånende tomt. Det sørger også for en terminal oppvarming og avkjøling av huset, samt et stort uteområde med god utsikt over fjellene rundt.

Ulike rom med ulike funksjoner Hvert av husene er innredet ulikt. Det ene er et bad, det andre er et gjesterom og det tredje er et solrom. To av husene, som er inspirert av drivhus, er laget av gjennomskinnelige plastplater som slipper inn godt med lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Badet og solrommet er bygget slik at de forsyner underetasjen med belysning og ventilasjon gjennom store åpninger i gulvet. Særlig solrommet samler opp varme på vinteren og slipper ut varme på sommeren.

SPESIELT: På natten ser taket på den originale privatboligen ut som klassiske drivhus. Tomten er på 232 kvadratmeter. Boligen sto ferdig i februar 2012.  FOTO: Ken'ichi Suzuki
SPESIELT: På natten ser taket på den originale privatboligen ut som klassiske drivhus. Tomten er på 232 kvadratmeter. Boligen sto ferdig i februar 2012. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer

- De tre husene fungerer ikke som oppholdsrom, forklarer arkitekten. De dekker derimot over taket til plattformen, der de faktiske oppholdsrommene er. Husene skjuler dermed innsyn fra naboene og sørger samtidig for utsikt over uteplassen, slik at foreldrene kan holde øye med barna.

Materialer De ytre veggene av plattformen er dekket med betong for å gi en isolerende effekt. Drivhusene er dekket med bølgete plater av polykarbonat for å ta inn sollyset. Mellom plastplatene og strukturen til huset er det lagt plater som er fukt og vannabsorberende. Innsiden av tak og vegger består av varmeisolerende og lysreflekterende plater av resirkulerte PET flasker.

- Åpningen ned til oppholdsrommene lukkes på de varmeste og kaldeste dagene, avslutter arkitekten.

SLIPPER INN LYS: Husene er bygget i bølgete plastplater som er transparente og slipper inn lys. FOTO: Ken'ichi Suzuki
SLIPPER INN LYS: Husene er bygget i bølgete plastplater som er transparente og slipper inn lys. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer

Les også:

Gammel togstasjon ble designbolig

ÅPNING: Fra badet er det en åpning der lyset strømmer ned til oppholdsrommene under. FOTO: Ken'ichi Suzuki
ÅPNING: Fra badet er det en åpning der lyset strømmer ned til oppholdsrommene under. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer

Drømmehjemmet ligger på loftet

På denne måten gjør du julen billigere

BAD: Badet er lyst og luftig takket være de gjennomskinnelige veggene. Veggene gir godt med lys, men hindrer innsyn. FOTO: Ken'ichi Suzuki
BAD: Badet er lyst og luftig takket være de gjennomskinnelige veggene. Veggene gir godt med lys, men hindrer innsyn. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BEVISST: Husene er plassert slik at uteplassen har både solfylte og skyggelagte områder. FOTO: Ken'ichi Suzuki
BEVISST: Husene er plassert slik at uteplassen har både solfylte og skyggelagte områder. FOTO: Ken'ichi Suzuki Vis mer