HØYT UNDER TAKET: Det er de færreste hus som har plass til et helt skip under taket. Foto: Steve Kuhl
HØYT UNDER TAKET: Det er de færreste hus som har plass til et helt skip under taket. Foto: Steve KuhlVis mer

Her bor kaptein Krok

Sjekk ut disse barnerommene!

Det blir kanskje ikke helt riktig å la barna velge interiøret i hele huset. Dersom du da ikke er forberedt på å bo i noe som ligner en krysning mellom Askepotts slott og Hans og Gretes pepperkakehus.

Men å tenke på at det også bor små mennesker i huset ditt, ja det vil nok hele familien ha godt av.

Barn inspirerer til lek, moro og uhøytidelighet, og å skape flotte og inspirerende omgivelser for dem er gøy for alle foreldre. Og hva er det barn liker aller best?

Lekerapport Ifølge Ikeas omfattende Playreport fra 2010, som tok for seg over 7000 voksne og 3000 barn i 25 land, er det uten tvil lek, og da gjerne lek som involverer både foreldre og barn, det aller morsomste barn vet.

Et stort flertall barn foretrakk ifølge undersøkelsen å leke i forhold til å gjøre andre aktiviteter, som for eksempel å se på TV.

La barna være med og bestemme Barnerom bør derfor på alle måter være på barns premisser.

LEK MER: Barn elsker å være omgitt av farger og former som innbyr til lek og moro.  Foto: Isabella Waldenmaier, Tia Borgsmith og Jen Ramos
LEK MER: Barn elsker å være omgitt av farger og former som innbyr til lek og moro. Foto: Isabella Waldenmaier, Tia Borgsmith og Jen Ramos Vis mer

Og om man kanskje må inngå en del kompromisser på enkelte ting, så kan det å la barna få være med på å ta avgjørelser være morsomt og smart for både store og små.

Barnerommet skal ikke vare evig, og det er kanskje her mange ser i lommeboka når de møblerer, men på den annen side; barnerommet trenger ikke koste all verden.

Skip o'hoi Prisen var nok ikke lav da sjørøverrommet på bildene over ble ferdig. Minnesota-baserte Kuhl Design Build fikk i oppdrag å gjøre noe utenom det vanlige på barnerommet til en velstående klient.

Arkitekt Steve Kuhl landet på ideen om et spektakulært piratskip montert i taket.

Gutten, som nok synes det er stor stas å invitere med seg lekekamerater hjem, kan blant annet lede dem ned fra skipet til fengselet, som befinner seg ved enden av brua.

KLATREMUS: Barns motoriske utvikling trenger mye hopping, klatring og utforsking. Foto: Isabella Waldenmaier
KLATREMUS: Barns motoriske utvikling trenger mye hopping, klatring og utforsking. Foto: Isabella Waldenmaier Vis mer

Her kan en ifølge Steve Kuhl innlosjere "ondsinnede, tyver og lillesøstre", som bør få problemer med å bryte seg ut - Kuhl har nemlig brukt en vaskekte ståldør for å gi fengselet en eim av realisme.

Fantasifull Barndom og livlig fantasi går hånd i hånd. Det er en tidsepoke for oppdagelser, moro, lek og læring. For mange foreldre er å oppleve sine barns barndom litt som å få på nytt muligheten til selv å være barn. Man tar del i barnas entusiasme og nysgjerrighet, og det å la dette få en plass i hjemmet vil være til glede for alle. Skap et barnerom som innbyr til fantasi og lek.

Rom som er dekorert rundt et tema, enten det er barnets favoritteventyr eller favorittactionfigur, er kanskje noe mange stiller seg litt skeptiske til, både fordi barn har en tendens til å skifte mening/favoritter/bestevenner raskere enn malingen tørker på veggene, og også fordi mange tenker på at man kanskje må gjøre noe med dette om man skal selge boligen.

Barnerom som er dekorert rundt et tema, skaper en unik og spennende atmosfære for barn, og vil uten tvil stimulere til lek og fantasi. Og det trenger ikke koste all verden.

Er du kreativ, kan du kanskje male et gigantisk veggmaleri rett på veggen? Eller hva med morsomme wallstickers? Mulighetene er bare begrenset av fantasi - og økonomi.

PRINSESSEROM: Hvilken liten prinsesse ville vel ikke blitt glad av dette «nattbordet»? FOTO: Carmoebel
PRINSESSEROM: Hvilken liten prinsesse ville vel ikke blitt glad av dette «nattbordet»? FOTO: Carmoebel Vis mer

Maria Elander, daglig leder av Ikea Children's School, som var en aktiv del av Playreport-undersøkelsen, forklarer hvorfor det er viktig at barn får utfolde seg hjemme:

- For barn er leken selve livet, og hjemmet er den viktigste lekeplassen av alle. Det er her barn føler seg tryggest og her de leker seg til fundamentale aspekter ved sin utvikling.

- Barn er de viktigste personene i verden, og de trenger å leke for å vokse, utvikle seg og være glade!

Hemmelige rom Det trenger ikke bare dreie seg om klistremerker og tapet, man kan godt tenke enda større når det gjelder utformingen av barnerommet. Hva med et hemmelig rom? En egen lesehule? Lekekjøkken eller en bilbane malt rett på gulvet?

Kuhl, som står bak den flotte sjørøverskiprommet, kan åpenbart sine triks, for designfirmaet hans laget også et hemmelig rom bak et klesskap i rommet. Her fungerer det slik at dersom noen henger jakken sin på riktig knagg åpnes døra til det hemmelige rommet, der det finnes en helt innbygget sklie som snirkler seg ned to etasjer.

Søsken og samboere Det er svært vanlig - og også heldig - at søsken deler rom. Ofte fungerer dette for mange både fordi man på den måten kanskje frigjør et annet rom i huset, og også fordi barn gjerne synes det er trygt å sove sammen med et søsken.

EVENTYR: For barn er det en drøm å omgi seg med leker, former og farger som inspirerer og gir glede. Foto: Studio E Glue og Isabella Waldenmaier
EVENTYR: For barn er det en drøm å omgi seg med leker, former og farger som inspirerer og gir glede. Foto: Studio E Glue og Isabella Waldenmaier Vis mer

Dobbeltrom kan også gjøres kule. Og fortvil ikke om du har en av hvert kjønn og vil pusse opp barnerommet; prinsesser og pirater kan fint leve lykkelige sammen! Er rommet stort nok, kan det kanskje deles i forskjellige soner. Eller vær kreativ og lag et lekerom som er fullstendig uavhengig av kjønn, og som alle vil synes er morsomt.

Har du barn med større aldersforskjell som deler rom, må du kanskje tenke ekstra kreativt. Det som er tipp topp for fireåringen, er muligens kjempeteit og barnslig for niåringen. Men med inndelte soner og hver sine kriker og kroker er det ingen grunn til at ikke også dette rommet skal kunne bli unikt og morsomt.

Det er bare fantasien som setter grenser når verdens viktigste mennesker skal få et sted å bo.

Redaktør Anette Snarby hos nettstedet Foreldremanualen legger også merke til at mange foreldre synes at det å innrede barnerom er både spennende og morsomt.

MORSOM: Disse søte små nattlysene trenger ikke ledninger og vil være en god venn for dem som er litt mørkeredde. Foto: Designdelicatessen
MORSOM: Disse søte små nattlysene trenger ikke ledninger og vil være en god venn for dem som er litt mørkeredde. Foto: Designdelicatessen Vis mer

- Vi ser helt tydelig en trend blant foreldre at man bruker både tid og fantasi på å innrede barnerommene. Det finnes mange interiørinteresserte mammaer rundt om i landet, og dette sprer seg helt tydelig inn på barnerommet også, forteller primus motor bak det populære foreldre-og-barn nettstedet.

- Vi får inn mange flotte tips og ideer fra foreldre som har gjort små eller store endringer på barnerommene, og mange scorer mye høyere på kreativitet enn pris. Store forandringer og morsomme, flotte og smarte løsninger kan helt fint oppnås selv på et begrenset budsjett.

Så her er det bare å la kreativiteten slippe til!

Kilder: Ikeas Playreport undersøkelse, nov. 2010, Aftenposten, Family Living av Judith Wilson, publisert av Ryland, Peters &Small

LEKKERT: Fantasien kan få fritt spillerom på dette flotte jenterommet. Foto: Tia Borgsmith
LEKKERT: Fantasien kan få fritt spillerom på dette flotte jenterommet. Foto: Tia Borgsmith Vis mer

Les også:
Praktiske oppbevaringsløsninger på barnerommet
Skip o'hoi! Slik lager du et ekte sjørøverrom!
Slik får du bikiniklar mage

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KOKKEKUNST: En framtidig Nigella vil kunne bake deilige cupcakes på dette søte kjøkkenet. Foto: Kristina Landro/lovepeacepionies.blogspot.com
KOKKEKUNST: En framtidig Nigella vil kunne bake deilige cupcakes på dette søte kjøkkenet. Foto: Kristina Landro/lovepeacepionies.blogspot.com Vis mer
GUTTEDRØM: Dette fantastiske gutterommet må vel være en drøm for alle Kaptein Sabeltann-fans? Foto: Steve Kuhl
GUTTEDRØM: Dette fantastiske gutterommet må vel være en drøm for alle Kaptein Sabeltann-fans? Foto: Steve Kuhl Vis mer