Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Her bråstopper ferieturen for flere nordmenn - de gikk i passtabba

Gardermoen kan bli siste stopp for utenlandsturen.

Full stopp på reisen: Passkontrollen på Gardermoen avdekker hver eneste dag nordmenn som har tatt med seg feil pass på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Full stopp på reisen: Passkontrollen på Gardermoen avdekker hver eneste dag nordmenn som har tatt med seg feil pass på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Hver eneste dag går nordmenn i passfella på Gardermoen. De kommer til grensekontrollen med ugyldige pass. Og for mange blir det en brå avslutning på ferieturen.

29 859 nordmenn fikk innvilget nødpass eller provisoriske pass i 2017. Dette er en økning på hele 3000 i forhold til 2016. Og rekorden ser ut til å bli slått dersom utviklingen fortsetter i 2018.

Rekorder står for fall

I løpet av de første fem månedene i fjor ble ifølge en oversikt fra Politidirektoratet utstedt 9198 nødpass/provisoriske pass i Norge. For tilsvarende periode i år er antallet 9560. Og vi nærmer oss nå de to store «nødpassmånedene» juni og juli, som vanligvis innebærer 15000 nye nødpass.

Men det er mange som ikke har fått med seg den viktige detaljen når du har fått godkjent søknaden om nødpass.

Da gjøres ditt forrige, ordinære, pass ugyldig. Og dette avsløres i passmaskinen på flyplasser verden over.

Dersom du finner igjen ditt gamle pass skal også dette leveres inn til politiet. Det samme må du altså huske å gjøre med det brukte, håndskrevne oransje passet.
Også antall tapte pass ser ut til å bli rekordhøyt i år. 13 497 pass ble registrert tapt i de fem første månedene i fjor. I år er antallet økt til 13 796. I alt ble 34 401 pass borte i fjor. Da slo politi pass-alarm.

Passet er ugyldig

Men det er mange som tror at de gamle passet fortsatt er gyldig fordi utløpsdatoen på det regulære røde passet ikke har gått ut.

- Vi må hver eneste dag avvise folk som kommer med slike pass fordi det er slettet i systemet. Det skjer automatisk når du får utstedt nødpass, sier politiførstebetjent Jon Andorsen ved grensekontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

- For noen er det en mulig å søke om nødpass og dermed komme seg av gårde. Men for andre er ikke dette mulig, og da må reisen kanselleres, sier Andorsen.

Nektes nødpass

Men det er ingen selvfølge at du får nødpass på Gardermoen eller ved andre politistasjoner.

Vanligvis får du nemlig ikke nødpass hvis du allerede har fått utstedt nødpass to ganger i løpet av de siste fem åra. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet et nødpass eller latt være å levere det til politiet, passmyndigheten eller grensekontrollen etter avsluttet reise.

Og du kan for eksempel ikke benytte håndskrevet nødpass ved innreise til USA og Dubai.

Du kan finne en oversikt over de ulike landenes passregler via denne nettsida.

Det finnes ingen nasjonal statistikk over antall vedtak om passnektelse da disse blir lagret i arkivsystemet i det enkelte politidistrikt.

- De reisende må gjøre det til en rutine å sjekke utløpsdatoen for passet sitt. I tillegg må de huske å levere inn nødpass etter bruk, samt å sørge for å bestille nytt ordinært pass i god til før neste reise, sier Jon Andorsen, som er teamleder ved grensekontrollen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media