Sommerferie:

Her bråstopper ferieturen for flere nordmenn - de gikk i passtabba

Gardermoen kan bli siste stopp for utenlandsturen.

Full stopp på reisen: Passkontrollen på Gardermoen avdekker hver eneste dag nordmenn som har tatt med seg feil pass på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Full stopp på reisen: Passkontrollen på Gardermoen avdekker hver eneste dag nordmenn som har tatt med seg feil pass på reisen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hver eneste dag går nordmenn i passfella på Gardermoen. De kommer til grensekontrollen med ugyldige pass. Og for mange blir det en brå avslutning på ferieturen.

29 859 nordmenn fikk innvilget nødpass eller provisoriske pass i 2017. Dette er en økning på hele 3000 i forhold til 2016. Og rekorden ser ut til å bli slått dersom utviklingen fortsetter i 2018.

Rekorder står for fall

I løpet av de første fem månedene i fjor ble ifølge en oversikt fra Politidirektoratet utstedt 9198 nødpass/provisoriske pass i Norge. For tilsvarende periode i år er antallet 9560. Og vi nærmer oss nå de to store «nødpassmånedene» juni og juli, som vanligvis innebærer 15000 nye nødpass.

Men det er mange som ikke har fått med seg den viktige detaljen når du har fått godkjent søknaden om nødpass.

Da gjøres ditt forrige, ordinære, pass ugyldig. Og dette avsløres i passmaskinen på flyplasser verden over.

Dersom du finner igjen ditt gamle pass skal også dette leveres inn til politiet. Det samme må du altså huske å gjøre med det brukte, håndskrevne oransje passet.Også antall tapte pass ser ut til å bli rekordhøyt i år. 13 497 pass ble registrert tapt i de fem første månedene i fjor. I år er antallet økt til 13 796. I alt ble 34 401 pass borte i fjor. Da slo politi pass-alarm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer