VØRTERBRØD: Passer utmerket med leverpostei og rødbeter, sier Dagblad-kokka Charlotte Mohn. Se oppskrift nederst. 
Foto: HÅKON EIKESDAL
VØRTERBRØD: Passer utmerket med leverpostei og rødbeter, sier Dagblad-kokka Charlotte Mohn. Se oppskrift nederst. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Her bruker jeg mammas oppskrifter

Dagblad-kokkas julekake med G35.

• Her er flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Det er bare ei uke igjen til jul - og mange er sikkert allerede slitne.

Julestria er ingen klisjé - den er virkelighet.

Likevel bør du ta deg tid til litt julebakst - og her får du god hjelp.

EN KLASSIKER: Julekake med G35. Foto: HÅKON EIKESDAL
EN KLASSIKER: Julekake med G35. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Her er julebakstmenyen til kokka vår:

Saftig grovbrød

Vørterbrød

Julekake

PRAKTFULL SMAK: Charlotte Mohns saftige grovbrød. Foto: HÅKON EIKESDAL
PRAKTFULL SMAK: Charlotte Mohns saftige grovbrød. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Engelsk fruktkake

Tør å eksperimentere Charlotte Mohn holder seg ikke til bare en oppskrift når hun setter deig på kjøkkenet.

- Man bør ta sjansen på å eksperimentere litt når man lager mat, sier Charlotte. - Lag ei røre og peis på med ingredienser.

Hennes saftige grovbrød var fotografen og undertegnede bare begeistret over. Smaken var praktfull.

- Oppskriften er etter dansk rugbrød - bortsett fra at jeg har bytta rug med hvete, sier Charlotte.

- Enten du lager mitt grovbrød eller rugbrød: Det er bare å ønske silda og leverposteien velkommen på toppen.

Vørterbrød er klassikeren de fleste har smakt: Krydder, rosiner, vørterøl og sirup.

- Passer utmerket med leverpostei og rødbeter, sier Charlotte.

Hun tror ikke vørterbrødet er i bruk på samme måte som tidligere, men at det kan anbefales å prøve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er rett og slett fantastisk godt og jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke lager det oftere, sier hun.

Heia Gudbrandsdalen Hvis man først snakker om en juleklassiker på bakefronten er det ingen tvil om at julekaka er nettopp det.

- Her bruker jeg mammas oppskrifter, sier Charlotte og blir et øyeblikk alvorlig.

- Jeg sender min støtte og hyllest til Gudbrandsdalen som kjemper for å beholde produksjonen av G35-osten, som er midt i blinken på julekaka.

Og legger til at det ikke er noen grunn til å kjøpe julekake, fordi den er så enkel å lage sjøl.

Formkake på høyt nivå Engelsk fruktkake er veldig vanlig i nettopp England. Kokka vår har dynket sin egen i rom.

FORMKAKE PÅ HØYT NIVÅ: Engelsk fruktkake dynket med rom. Foto: Håkon Eikesdal
FORMKAKE PÅ HØYT NIVÅ: Engelsk fruktkake dynket med rom. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Men romen kunne vært byttet med akevitt, sier Charlotte.

I kaka er det veldig mye nøtter og tørket frukt.

I den opprinnelige oppskriften står det at bare rosinene skal ligge natta over i alkohol - men Charlotte la selvsagt all frukten også i den sterke væsken.

- Dette er formkake på høyt nivå - både på vekt og innhold, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.