Her danser turistene foran det som var en av byens mest forhatte bygninger

Har blitt brukt som demonstrasjonsform i over 130 år.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TALLINN (Dagbladet): - Her i Estland slåss vi ikke. Vi danser, sier byvandringsguide Heli Jurisson.

Vi står der foran Alexander Nevskijkatedralen på Lossiplassen. Den over hundre år gamle katedralen var byens minst populære bygning, et symbol på det russiske keiserdømmet og den ortodokse kirkens makt i Estland.

TALLINNGUIDEN: Student og guide Heli Jurisson får med turistene på estisk sang og dans foran Alexander Nevskijkatedralen i Tallinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TALLINNGUIDEN: Student og guide Heli Jurisson får med turistene på estisk sang og dans foran Alexander Nevskijkatedralen i Tallinn. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Film- og TV-studenten Heli er ingen vanlig byvandringsguide. I løpet av den to timer lange byvandringen har vi lært å uttale de vanskeligste bokstavene i det estiske alfabetet.

Vi kan si takk og god morgen på estisk. Og har fått høre den virkelige historien bak Tallinns mange severdigheter.

Nå står vi der, turister fra Tyskland, Mexico, Chile, USA, Norge og Australia, og må ta sidemannens hånd.

Estisk folkedans Før vi vet ordet av det, danner vi en lang kjede som danser estisk folkedans foran den tidligere så forhatte bygningen.

Grafikk: KJELL ERIK BERG
Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Her i Estland har vi ikke for vane å ødelegge ting, svarer Heli turistene som lurer på hvordan esterne ser på den nyrestaurerte katedralen i dag.

Det er ikke helt tilfeldig at vi står der og synger. I Estland har sangfestivaler gjennom over 130 år fungert som en nasjonal opposisjon, først mot tsarherredømmet og så sovjetstyret.

Den estiske løsrivelsesprosessen fra Sovjetunionen kalles ofte den syngende revolusjonen.

Den startet under en sangfestival sommeren 1988. I løpet av natta ble sovjetpatriotiske sanger byttet ut med de forbudte sangene med nasjonalt innhold. Revolusjonen varte til Estland oppnådde selvstendighet i 1991.

Skulle lage motorvei Turistguide Heli kan også fortelle om russernes planer om å gjøre Tallinns gamleby til motorvei og boligblokker. Nå er den gamle bydelen på Unescos verdensarvliste.

Vil du være med på en annerledes byvandring, er det bare å møte opp foran turistkontoret i Tallinns gamleby hver dag klokka 12.00.

Byvandringen er gratis, men husk godt med tips.

SE OPP: Republikken Estland ble proklamert 24. februar 1918. Det nye Frihetsmonumentet på Frihetstorget er laget av glass, biter har rast ned flere ganger, så her gjelder det å passe seg. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SE OPP: Republikken Estland ble proklamert 24. februar 1918. Det nye Frihetsmonumentet på Frihetstorget er laget av glass, biter har rast ned flere ganger, så her gjelder det å passe seg. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer