Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her døde Evha (11) på klasseturen

Nå tar Tusenfryd og Hunderfossen grep for å hindre raftingulykker i Norge.

TRAFF STEINER: Drayton Manor Park har lagt store steiner ut i den kunstig oppbygde elva. Det var slike steiner flåta traff da Evha falt i elva. Foto: Drayton Manor Theme Park
TRAFF STEINER: Drayton Manor Park har lagt store steiner ut i den kunstig oppbygde elva. Det var slike steiner flåta traff da Evha falt i elva. Foto: Drayton Manor Theme Park Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familieparkene Tusenfryd og Hunderfossen vurderer nå sine attraksjoner Ragnarok og Hunderfossen Rafting etter at en 11 år gammel jente døde i den engelske familieparken Drayton Manor Theme Park tirsdag.

Falt i elva

Skoleeleven Evha Jannath falt ut av raftingflåta etter at hun skal ha reist seg fra setet hun satt i samtidig som flåta traff noe store steiner som var lagt ut i den kunstige elva. Evha ble kastet ut av flåta mens klassevennene var sjokkerte tilskuere.

DØDE PÅ KLASSETUR: Evha Jannath døde etter å ha falt i elva i Drayton Manor Park (Photo: Staffordshire Police)
DØDE PÅ KLASSETUR: Evha Jannath døde etter å ha falt i elva i Drayton Manor Park (Photo: Staffordshire Police) Vis mer

Hun var i raftingflåta sammen med flere medelever fra Jame'ah Girls Academy i Leicester, og skoleturen til familieparken i Midt-England endte altså på mest tragisk vis.
Læreren hennes skal ha vært i en av de andre 20 raftingflåtene i familieparkens populære Splash Canyon-attraksjon. Parken ligger i Staffordshire midt mellom London og Liverpool.

STENGT: Legoland i Billund har tatt sin Viking River Splash ut av drift. Foto: Legoland
STENGT: Legoland i Billund har tatt sin Viking River Splash ut av drift. Foto: Legoland Vis mer

I motsetning til i norske parker så har den britiske parken flere store steiner lagt ut i raftingelva.

Steinene er i plassert i elva for å øke actionopplevelsen for dem som er om bord i flåtene. Evha skal reist seg for å flytte plass i raftingflåta da den traff steinen og den unge jenta falt ut i elva. Medelevene skrek etter hjelp og
redningsaksjon ble raskt igangsatt, men 11-åringen mistet altså livet i ulykken.

Parken har vært stengt siden.

Les mer: Lap top kan bli forbudt på alle flyvninger til USA

Stenger elvene

Flere andre parker i England har nå stengt sine tilsvarende raftingattraksjoner i de kunstige elvene i påvente av etterforskingen som pågår for fullt. Også Legoland i Billund i Danmark har stengt sin Viking River Splash midlertidig.

- Det er normal prosedyre når vi får kjennskap til ulykker i anlegg som ligner våre egne, sier Kasper Tangsig, PR-koordinator i Legoland til danske BT.

Også de store familieparkene i Norge følger etterforskingen nøye.

Egen gruppe undersøker

- Vi har i løpet av uka gått gjennom rutinene og bestemt oss for å ha vår Ragnarok i drift som planlagt fremover, sier Erik Andersen, markedssjef i Tusenfryd utenfor Oslo.

Parken sesongåpnet 22. april og holder åpent for publikum på helger og helligdager frem til full sesongstart i juni.

- Vi har fått litt informasjon om det tragiske som har hendt i England. Men vi vil ikke spekulere i noen årsak. Og vi venter egentlig på mer informasjon fra våre eiere, sier Erik Andersen.

- Har dere hatt noen ekstra sikkerhetssjekk etter ulykken i England?

- Ja. Og forøvrig har vi fortløpende kontroll av teknikk, rutiner og gjesteinformasjon, sier Andersen.

Hunderfossen familiepark nord for Lillehammer åpner ikke før torsdag 25. mai.

- Vi tar opp saken i vår HMS-gruppe og skal se om det er noe vi kan gjøre for å gjøre vår rafting enda tryggere, sier Hogne Høstmælingen, direktør i Hunderfossen Familiepark.

Les mer: Gamle folk begynner å gråte når de ser dette på nye Gardermoen

KVALITETSSIKRER: Hunderfossen familiepark vil sjekke om raftingen kan gjøres enda sikrere før sesongstart. Foto: G. Bolognesi/Hunderfossen
KVALITETSSIKRER: Hunderfossen familiepark vil sjekke om raftingen kan gjøres enda sikrere før sesongstart. Foto: G. Bolognesi/Hunderfossen Vis mer

Trygg rafting i Norge

- Hvert år er det ca 500 000 gjester som bruker denne attraksjonen, og i løpet av de 16 foregående sesongene har det ikke vært rapportert alvorlige ulykker. Sikkerhet er i absolutt høysetet og vi har ikke lagt ut steiner i elva slik de har gjort i den engelske parken. Samtidig må jeg understreke viktigheten av å sitte i ro under raftingen. Dersom man bryter sikkerhetsreglene og reiser seg for å bytte plass i fart, vil risikoen for skade også øke. Når det er sagt, vil jeg fremheve at internasjonal skadestatistikk viser at det er ekstremt trygt å være gjest i en fornøyelsespark, sier Hogne Høstmælingen.

Les mer: Gjør du denne feilen med kofferten på hotellrommet så kan det koste deg 30 000 kroner