VANNSPRUT PÅ TREVERKET: Parketten er varme- og dampbehandlet for å kunne brukes på våtrom.  FOTO: Espen Grønli
VANNSPRUT PÅ TREVERKET: Parketten er varme- og dampbehandlet for å kunne brukes på våtrom. FOTO: Espen GrønliVis mer

Her dusjer de rett på parketten

Selv badets våteste sone er kledd med parkett.

Mange av oss bruker treverk på badet. Kanskje som en benkeplate, eller i innredningen.

Men ikke på gulvet, og i hvert fall ikke i dusjen.

Johanne Taugbøl er partner i arkitektfirmaet Wood arkitektur + design, og synes å ha latt seg inspirere av firmanavnet - også på sitt eget bad.

Hva tenkte hun egentlig på?

- Vi var lei av fliser og ville teste om det gikk an å bruke noe annet enn det man alltid bruker. For meg som arkitekt er det en fordel å kunne prøve slikt hjemme før jeg anbefaler det videre til kunder, sier Johanne.

Hvilken effekt mener du tre har på et bad?

- Atmosfæren endres. Det er både visuelt varmt og kjennes varmere å gå og ta på. Dessuten påvirkes akustikken. Gjenklangen blir mindre hard en i flislagte bad. Det er som å være på spahotell hver dag.

Parketten det her er snakk om, er selvsagt ingen vanlig parkett. Men treverket er ekte nok.

Grunnen til at det har så bestandige egenskaper er at materialet, i dette tilfellet amerikansk ask, er blitt varme- og fuktbehandlet med det resultat trecellenes evne til å ta opp i seg fukt er blitt kraftig redusert.

I tillegg er parketten blitt svært stabil og nesten uten bevegelse.

Grunnarbeidet må være i orden Fordelene ved å ha et parkettkledd bad kommer ikke helt uten merarbeid. Utover vanlig, kvalifisert grunnarbeid, bør man bruke et Fliselim samt silikon som legges på noten som tetter mellom bordene og limer dem sammen.

Tetting rundt sluk er også særlig viktig. Da anbefales det videre antibakteriell fugemesse langs alle fjærer på planken for å forsegle stavene.

Slik bør man også forsegle overgangen mellom gulvet og veggen.

Krever mer vedlikehold Videre kreves det litt vedlikehold utover det vanlige. Treverket må for eksempel oljes jevnlig, minst en gang i året.

Og det daglige vedlikeholdet?

VÅTROMSPARKETT PÅ GULV OG DUSJVEGG: Parketten heter Termoask badegulv, og er varmebehandlet for å tåle det fuktige miljøet. Gulvet er levert av Moelven. Badekaret er fra Westerbergs, og armaturene fra Hansgrohe. FOTO: Espen Grønli
VÅTROMSPARKETT PÅ GULV OG DUSJVEGG: Parketten heter Termoask badegulv, og er varmebehandlet for å tåle det fuktige miljøet. Gulvet er levert av Moelven. Badekaret er fra Westerbergs, og armaturene fra Hansgrohe. FOTO: Espen Grønli Vis mer

- Jeg svabrer etter dusj, men det er ikke nødvendig. Det holder med bra fall. Da burde det holde seg fint i ti, femten år, spår Johanne.

Produsenten av gulvet, norske Moelven, tar enda hardere i:

Er det tatt hensyn til all punkter som er standard i våtrom, gis det 30 års garanti mot råte på produktet, fremgår det av produktbladet.

Les også:

Fliser, vinyl eller våtromsmaling: Slik velger du materialer til badet

Derfor bør du rengjøre dusjhodet

Se de fineste badene i vår inspirasjonsguide

Dette webcameraet stopper tyven

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

FUKTIG FLORA: De blomsterformede dusjhodene fra Clearshower kan gjøre dusjritualet til en poetisk opplevelse. FOTO: Espen Grønli
FUKTIG FLORA: De blomsterformede dusjhodene fra Clearshower kan gjøre dusjritualet til en poetisk opplevelse. FOTO: Espen Grønli Vis mer