Her endres luftrommet over Norge

Kan føre til forsinkelser i flytrafikken.

OMRÅDENE SOM ENDRES: Kartet viser områdene hvor luftrommet endres. Illustrasjon: AVINOR
OMRÅDENE SOM ENDRES: Kartet viser områdene hvor luftrommet endres. Illustrasjon: AVINORVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Den 13. november gjennomføres den største luftromsendringen i Norge noensinne, og store deler av Sørvest-Norge får nye inn- og utflygingsruter, melder Avinor.

Det blir nye ut- og innflygingsruter for 16 lufthavner, inkludert de tre store lufthavnene Sola, Flesland og Værnes.

Målet med endringen er ifølge selskapet å legge til rette for vekst i flytrafikken, effektiv drift og økt sikkerhet.

- Vi gjør dette fordi flytrafikken har vokst, og er forventet å vokse også framover, sier Kristian Løksa, kommunikasjonssjef for flysikkerhet i Avinor til Dagbladet.

Luftromsendringene er utviklet i samarbeid med flyselskapene, og berører Vestlandet, Møre og Trøndelag.

Blir forsinkelser Restriksjoner ved innføringen vil gi forsinkelser ved de berørte lufthavnene som også vil kunne få konsekvenser for trafikken ved de øvrige lufthavnene i Norge.

Både innlands- og utlandsflygninger vil bli berørt.

KAN GI RINGVIRKNINGER: Restriksjoner ved innføringen av de nye ut- og innflygningsrutene vil gi forsinkelser ved de berørte lufthavnene som også vil kunne få konsekvenser for trafikken ved de øvrige lufthavnene i Norge, som her på Oslo lufthavn. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX
KAN GI RINGVIRKNINGER: Restriksjoner ved innføringen av de nye ut- og innflygningsrutene vil gi forsinkelser ved de berørte lufthavnene som også vil kunne få konsekvenser for trafikken ved de øvrige lufthavnene i Norge, som her på Oslo lufthavn. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvor store konsekvensene blir er for tidlig å si, sier Løksa.

Timer eller dager Endringene trer i kraft natt til 13. november. I den første tiden etter innføringen, legges det restriksjoner på hvor mange fly pr. time som kan lande og lette ved lufthavnene.

Hvor lenge reisende kan vente seg forsinkelser, avhenger av vær, vind og om systemene fungerer som de skal.

- I morgentimene vil det bli merkbare forsinkelser. Det er viktig å presisere at det vil dreie seg om timer eller dager, og ikke dager og uker, sier Løksa.

Restriksjonene vil bli gradvis mindre, fram til det slippes opp for normal trafikk.

Hør med flyselskapet Avinor har samarbeidet med flyselskapene for at konsekvensen skal bli så små som mulig for de reisende.

Ifølge kommunikasjonssjefen i Avinor kan folk i utgangspunktet planlegge reisene sine som normalt, men Løksa ber deg forholde deg til informasjonen flyselskapet gir om du skal ut og reise.

- Vi planlegger gjennomføre flyavgangene som normalt, men reisende må påregne noen forsinkelser, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

Det er for tidlig å si hvilke avganger som vil rammes av de varslede forsinkelsene, men passasjerene det gjelder vil blir informert direkte på sms, forteller informasjonssjefen. Det er også lurt å følge med på flyselskapets hjemmeside.

- Siden vi planlegger for normal drift, er det ingen grunn for passasjerene til å endre avreisetidspunkt, sier Sandaker-Nielsen.

Planlegger som normalt Heller ikke SAS kommer til å redusere antall avganger den 13. november.

- Vi er godt kjent med planene som foreligger. Vi kommer ikke til å gjøre endringer i vårt ruteprogram, men forventer noen forsinkelser, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS.

Når SAS kjører vanlige ruter er det fordi selskapet håper og tror endringene vil skje smertefritt, og Sandstø forteller at selskapet vil håndtere eventuelle forsinkelser der og da.

- Planleggingen skjer underveis når vi ser hvordan det går. Vi planlegger for normal trafikk, og det er ingen grunn til å advare våre reisende mot noe som helst. Gjør vi endringer, informerer vi passasjerene da, sier Sandstø.

Disse 16 flyplasser får endrede, eller helt nye, inn- og utflygingsruter:

• Bergen, Flesland
• Florø
• Førde, Bringeland
• Haugesund, Karmøy
• Kristiansand, Kjevik
• Kristiansund, Kvernberget
• Molde, Årø
• Røros
• Sandane, Anda
• Sogndal
• Stord, Sørstokken
• Stavanger, Sola
• Trondheim, Værnes
• Ørland
• Ørsta-Volda, Hovden
• Ålesund, Vigra