Her er alt falskt, også de to røslige «amerikanske» MP-gutta

Er en av byens best besøkte attraksjoner.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BERLIN (Dagbladet): En av Berlins best besøkte attraksjoner, Checkpoint Charlie, er nemlig blitt en gedigen turistfelle.

Alt er falskt, også de to røslige «amerikanske» MP-gutta, de som bryskt forlanger to euro hvis du stiller deg opp ved siden av dem for å bli fotografert.

På historisk grunn har driftige forretningsfolk gjenskapt en tilsynelatende grei kopi av krysningspunktet der utlendinger og diplomater under den kalde krigen kunne krysse grensen mellom Øst- og Vest-Berlin.

Vaktbu En hvit vaktbu, utstyrt med lyskastere og andre militære remedier, er plassert bak solide sandsekker.

De stramme militærgutta med amerikanske flagg er imidlertid så tyske som deutsche mark, og er utstyrt med både forretningssaks og ørlite skuespillertalent.

- Vi fortjener virkelig å få noen euro i betaling for å stille opp. Her står vi ti timer i strekk. Det er beinkaldt om vinteren, forteller «MP-soldaten» med navnet «Walles» på navneskiltet.

Ti stempler i passet Det er ikke bare fotograferingen som er innbringende. I en stor diplomatkoffert står en rekke stempler.

MOT BETALING: Hvis du ønsker å bli fotografert mellom «MP-soldatene» på Checkpoint Charlie, koster det deg to euro. Foto: EIVIND PEDERSEN
KOPI: Dette skiltet er bare en etterlikning av det store skiltet som i sin tid sto på genseovergangen. Foto: EIVIND PEDERSEN
VISUM: Dagens «grensevakter» på Checkpoint Charlie selger DDR-visum for ti euro. Da får du også ti forskjellige stempler, som påstås å være «ekte». Foto: EIVIND PEDERSEN
AVSLØRT: Mens Dagbladet ble nektet å fotografere de angivelig autentiske grensestemplene, er det ingen begrensninger for denne kvinnen. Legg merke til at alle stemplene er av samme fabrikat. Foto: EIVIND PEDERSEN
BERØMT: USAs president John F. Jennedy besøkte Vest-Berlin i 1963 og sa sine berømte ord: «Ich bin ein Berliner!» Bildene pryder en stor utstilling på den tidligere grensen mellom bydelene. Foto: EIVIND PEDERSEN
AVSLØRT: Bildet på Checkpoint Charlie skal forestille en sovjetisk soldat fra den kalde krigens dager, men den avbildede karen er iført en uniform fra den russiske føderasjonen som ble dannet etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. Foto: EIVIND PEDERSEN
UTSTILLING: En rekke historiske bilder fra den kalde krigen er utstilt utendørs, like ved den tidligere grensen mellom Øst- og Vest-Berlin. Foto: EIVIND PEDERSEN

- Det er autentiske stempler fra DDR-tida. For ti euro får du like mange stempler i passet ditt. Det var nemlig så mange stempler som krevdes for en grensepassering, forteller «Walles».

Dagbladet ønsket å sjekke ut disse stemplene og la ti euro på bordet, mens MP-gutta begynte å stemple et angivelig autentisk DDR-visum.

Sovjetere mot amerikanere Hvis vi går tilbake til 27. oktober i 1961, sto sovjetiske og amerikanske stridsvogner 100 meter fra hverandre på sjekkpunktet.

Årsaken var en uenighet om hvorvidt østtyske grensevakter hadde lov til å undersøke reisedokumentene til den amerikanske diplomaten Allan Lightner.

Han hadde blitt stoppet på vei til Øst-Berlin for å se opera. Det hele roet seg etter hektisk diplomatisk virksomhet, der ikke minst USAs justisminister Robert F. Kennedy, spilte en sentral rolle.

Snaut to år seinere sto president John F. Kennedy foran rådhuset i Vest-Berlin og uttalte de berømte ordene: «Ich bin ein Berliner!»

Checkpoint Charlie Den som vil se det autentiske vakthuset fra Checkpoint Charlie, kan gjøre det i Allied Museum i Berlin-Zehlendorf.

GJETT: Dette bildet av dagens Checkpoint Charlie i Berlin inneholder for det meste etterlikninger. Men én ting er ekte. Foto: EIVIND PEDERSEN
GJETT: Dette bildet av dagens Checkpoint Charlie i Berlin inneholder for det meste etterlikninger. Men én ting er ekte. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Huset ble i åras løp ombygd flere ganger.

Da det ble fjernet i juni 1990, var det atskillig større enn juksehuset som nå står på Checkpoint Charlie.

Det var heller ikke utstyrt med sandsekker.

Bare én ting er autentisk For å gjøre bedrageriet komplett, har dagens Checkpoint-kremmere satt opp en høy søyle med et bilde som skal forestille en Sovjet-soldat.

Historikerne er ikke imponert, ettersom soldaten er kledd i en uniform fra den russiske føderasjonen - altså etter Sovjetunionens oppløsning i 1991.

Lurer du fortsatt på hva som er autentisk på bildet?

STILLINGSKRIG: Slik så det ut på Checkpoint Charlie 27. oktober 1961: Amerikanske (nærmest) og sovjetiske stridsvogner sto oppmarsjert mot hverandre, i en krise utløst av en amerikansk ambassadør som hadde vært på operabesøk.
STILLINGSKRIG: Slik så det ut på Checkpoint Charlie 27. oktober 1961: Amerikanske (nærmest) og sovjetiske stridsvogner sto oppmarsjert mot hverandre, i en krise utløst av en amerikansk ambassadør som hadde vært på operabesøk. Vis mer

McDonald's-restauranten, selvfølgelig.

Les også: Denne byen sammenliknes med New York