Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er årets beste juleakevitter

Dagbladet brukte verdens beste nese for å kåre vinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han stikker verdens beste nese langt ned i de ni akevittglassene. The Richard Juhlin kaller han seg, svensken som vanligvis lukter champagne.

For Richard Juhlin har nesa vært både en velsignelse og forbannelse.

Han lukter alt, og det har preget hans barndom og oppvekst. Han er født med ekstrem luktesans, og hevder han kan lukte lykke, livsfase, frykt. Og ikke minst champagne.

Han regnes for å være verdens fremste champagneekspert. Nå skal nesa igjen testes: på norsk juleakevitt.

- Jeg må lukte kjapt. Vet at nesa mi er uvant med sprit og sterke saker, og jeg blir raskt dårligere til å lukte på vin og champagne om jeg blir sittende for lenge med nesa i akevittglasset, sier han til Dagbladet.

Debutant The Richard har tidligere aldri drukket norsk akevitt, han har heller aldri drukket det edle, sterke juledrikken.

Og Richard Juhlin er verken overbevist eller overbegeistret. Ikke hans «cup of tea», liksom.

- Det er for mye karve i akevitten. Og karven gir en sterk ettersmak. Jeg kjenner også forskjellige fattoner, alt ettersom de forskjellige akevittene har vært lagret. Jeg må innrømme at jeg synes best om de som ikke smaker for mye karve, og som ikke er for preget av spritsmaken, sier han til Dagbladet.

Behold den Richard Juhlin sier at han slett ikke har til hensikt å bli en stor akevittdrikker. Han vil holde seg til champagne og vin, og vil heller ikke ta med seg akevittflaska hjem til Sverige.

- Dette kan dere få holde på med selv. Jeg tviler i alle fall på om noen i Sverige vil kjøpe denne drikken, sier han med et smil om munnen.

TESTPANELET: Fra venstre Heini Petersen, Richard Juhlin og Amund P. Arnesen. Foto: BJØRN LANGSEM
TESTPANELET: Fra venstre Heini Petersen, Richard Juhlin og Amund P. Arnesen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

The Richard legger til at han raskt ville dempet karvebruken, lagt til litt mer sitrussmak. Og dyrket fram mer sødme fra lagringsfatene. Han merker imidlertid klare forskjeller på de forskjellige akevittene.

- Noe bra er det. De fleste lykkes i å karamellisere alkoholen. Og med sødmen tar de fleste også bort den stikkende brennevinssmaken. Det er også som oftest en fruktig drikk, som minner om sitrus, appelsinskall med mye, mye mer, slutter Richard Juhlin.

 Gammel Opland

Til mat: 6
Allround: 4

The Richard: Dette ble for meg en mulig favoritt, men jeg vekslet mellom å tenke på god smak og for mye alkoholsmak. Den er litt for rik på karve, og synes den taper litt balansen. Er nok for meg 5 til mat og 3 til å bare drikke.

Amund: Denne hadde svært mye av det en akevitt skal ha. Kardemomme, sødme og tydelig. Den er balansert, med noe tungt preg. Den er svært god til mat. Et sikkert valg.

Heini: Svært god til mat. Denne fikser hele lutefisken, med bacon og det hele. Den har litt rustikk smak. Er faktisk litt gammeldags. Men du verden, denne akevitten holder mer enn det den lover.

Egge Akevitt med villkarve
 
Til mat: 3
Allround: 5

The Richard: Ikke mulig favoritt, men favoritt. Den har en flott modenhet, og er litt søt. Den domineres av rosiner, har modnet godt og smaker mye av fatet. Litt sirupsbrødsmak trekker ned, men veldig behagelig å drikke. Kanskje er den litt for snill.

Amund: Denne akevitten har et påtrengende fatpreg. Minner meg om smørkaramell, Toffin, noe søtt. Dette er en topp kommersiell akevitt. Det er mye sødme i denne. Kan være nydelig for «fulle gutter på julebord».

Heini: Jeg smaker det samme som Amund. Sjokolade og appelsin, tenker jeg på. Men den blir litt rund. Passer kanskje utmerket i et glass etter selve julematen.

Gilde 2012 juleakevitt
 

Til mat: 4
Allround: 5

The Richard: Denne har toner som ingen av de andre har. Men den lukter litt gummi, og kanskje litt sitronskall. Ettersmaken på denne minner meg litt om whisky. Finner også en duft av sitron melisse i denne akevitten. Lukta passer ikke meg, men det er flere smaker her. På meg smaker den litt urent, på grensen til kork.

Amund: Denne har en annerledes stil. Det er mye balanse i akevitten, og den har et friskt preg. Jeg liker den, og den har et friskt preg. Den er heller ikke for søt. Den er heller ikke for søt, og jeg liker den litt friske stilen. Den er god å drikke.

Heini: Dette er en snill akevitt, men samtidig karakterfull. Denne passer utmerket til pinnekjøtt av lam. Og den har faktisk toner av mandarinsmak. Dette er en juleakevitt som smelter opp fett.

Lysholm linjeakevitt
 
Til mat: 4 minus
Allround: 4 minus

The Richard: Denne minner om appelsinlikør. Bra med sitrussmak i denne akevitten. Jeg synes også den har bra balanse, men er faktisk litt anonym. Jeg rangerer den midt på treet i denne knallharde konkurransen.

Amund: Denne har en lett krydderstil, men er litt anonym. Den virket faktisk litt for lett, men er kanskje laget for å tilfredsstille ganer som liker akkurat det?

AKEVITT-TESTER: Svensken med verdens beste nese, Richard Juhlin. Foto: BJØRN LANGSEM
AKEVITT-TESTER: Svensken med verdens beste nese, Richard Juhlin. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Heini: Denne passer nesten bare til gravlaks. Men til det passer den svært godt. Denne kommer liksom litt inn fra siden, og krever ikke mye av dem som drikker den.

Arvesølvet
 
Mat: 3
Allround: 2

The Richard: Det er svært mye karamell i denne. Kanskje den er mest for damene i selskapet? Den virket litt råd i begynnelsen, men ble bedre etter lufting. Den lukter litt tjære, eller kanskje tobakk. Ikke så verst, mener jeg.

Amund: Denne er litt rotete i smaken, men ble bedre og bedre med lufting. Her smaker jeg Toffin, smørkaramell og kanskje stjerneanis. I denne sparker karven litt hardt fra seg.

Heini: Dette er en lutefiskakevitt. Den smaker litt salt. Jeg vil si at den virker litt mye krydret.

Fru Lysholm
   
Mat: Ekspertene uenige
Allround: Ekspertene uenige

The Richard: Jeg synes denne er elegant. Smaker litt vaniljeyoghurt, og lukter litt mint. Den er litt kunstig i smaken, og får meg til å tenke på jordbærtyggegummi. Veldig søt, og er kanskje bra for meg og de som ikke er alt for glad i akevitt. Det er mange snille smaker i denne, og blir derfor litt for spesiell.

Amund: Den dufter litt som melis på fersk bakst. Akevitten blitt litt endimensjonal, med bare søte, snille smaker. Dette er en akevitt jeg sliter med, både til mat og drikking.

Heini: Ja, den har et sjokoladepreg. Passer kanskje best i et konjakkglass?

Juryen er helt uenig. Amund vil gi terningkast 1, Heini henter fram 2 til mat og fire til allround og The Richard sier to til mat og fire til allround.

Løiten linjeakevitt
   
Til mat: 4
Allround: 3

The Richard: Dette er også en middelhavsfarer. Karven dominerer for mye. I det hele tatt er det for mye julekrydder i denne. Akevitten smaker litt mellomsøt. Jeg tenkte litt på klor da jeg smakte på denne.

Amund: Denne er ikke den beste. Litt for rå etter min smak. Det smaker svært mye karve av akevitten, og den kan være litt «fuselpreget». Den er før røff i stilen, og gir litt disharmoni.

Heini: Den er da saftig, men litt for stram. Gjennomsyret av karve. Jeg må innrømme jeg misliker tøffheten. Den går helt greit til ribbe, pølser, kål og fett. Dette er imidlertid en akevitt som tåler mye. Den er litt vulgær.

Gilde Ribbeakevitt

Til mat: 3
Allround: 3

The Richard: Jeg kjønnet minitoner, men er ellers svært lik mange av de andre akevittene i testglassene. Også i denne synes jeg det er for mye karve, noe jeg lukter for godt i svært mange av akevittene.

Amund: Ja, her er det mye karve. Men jeg synes akevitten er balansert, og jeg vil karakterisere den som en middelhavsfarer. Akevitten er litt forsiktig, så den stiller ikke for store krav til den som drikker den.

Heini: Dette er akevitten som er best til ribbe, pølser og kål. Den er helt grei som matakevitt, men ikke topp for noen anledning. Jeg tror jeg feiger til med en treer i begge kategoriene.

Simers Taffelaquavit

Til mat: 2 minus
Allround: 1

The Richard: Dette er den klart dårligste akevitten. Den er faktisk ubehagelig å lukte på. Minner meg litt om neglelakkfjerner. Jeg vil beskrive den som tynn, kunstig og veldig stikkende. Det er lite karve i den, men lukter mye sprit. Nei, takk. Ikke for meg.

Amund: Denne henger ikke sammen for meg. Jeg synes ikke den er god, verken til mat eller drikke.

Heini: Minner om norsk karsk, ja. Jeg sliter med å se hvor denne kan anvendes. Richard nevnte ordet neglelakkfjernet! Yes, det er det!

TESTENS VINNER: Gammel Opland ble årets vinner i Dagbladets store akevittest. Foto: BJØRN LANGSEM
TESTENS VINNER: Gammel Opland ble årets vinner i Dagbladets store akevittest. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!