EKSPERTENE:: Dette er juryen som har kåret årets norske juleøl. Fra venstre: Cathrine Indrøy er genuint interessert i øl og har tidligere vært med i fire øltester i Dagbladet, Magnus Sjøberg er kokk og journalist i Pepperkorn.no, Ronja Velten er overpubvertinne ved Bru: Vulkan Pub, Tommy Andersen er daglig leder ved Beer Palace, Inga Greve er ølsommelier, Colinda Lages har jobbet på Vinmonopolet og holder kurs om øl og vin, og Jørn Tore Persen er daglig leder ved Ølakademiet.Foto: Thomas Rasmus Skaug
EKSPERTENE:: Dette er juryen som har kåret årets norske juleøl. Fra venstre: Cathrine Indrøy er genuint interessert i øl og har tidligere vært med i fire øltester i Dagbladet, Magnus Sjøberg er kokk og journalist i Pepperkorn.no, Ronja Velten er overpubvertinne ved Bru: Vulkan Pub, Tommy Andersen er daglig leder ved Beer Palace, Inga Greve er ølsommelier, Colinda Lages har jobbet på Vinmonopolet og holder kurs om øl og vin, og Jørn Tore Persen er daglig leder ved Ølakademiet.Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Her er årets beste norske juleøl

Flere bryggerier som har gjort det bra før, faller gjennom.

(Dagbladet): Med under to måneder igjen til julaften, er det nok mange som gleder seg til å åpne årets første juleøl.

Men med over 70 ulike norske juleøl på markedet er det ikke like enkelt å plukke ut den aller beste når du står foran hyllene i butikken eller på polet.

For å hjelpe deg med å skille klinten fra hveten, har vårt panel bestående av sju øl-eksperter luktet, smakt og smattet seg gjennom over 60 øl. Ølakademiet har lagt ned mye jobb med å organisere den grundige testen. Sammen har ekspertene kommet fram til noen klare vinnere og tapere.

- Vinnerne har særpreg, noen av dem er innovative, de har masse smak, er særdeles karakteristiske og preges av godt håndverk, sier Jørn Tore Persen, daglig leder ved Ølakademiet.

- Noe overraskende er det at bryggerier som normalt har produsert godt, slik som E.C Dahls Bryggeri, Hansa-Borg Bryggerier, Grans Bryggeri, Berentsen Brygghus og Kinn Bryggeri, har holdt varierende kvalitet i år.

- Eksperimentering med tradisjonene viser seg å ikke alltid være vellykket, fortsetter han.

Under ser du et utvalg av ølene som fikk høyest og lavest poengsum i hver kategori. Her kan du lese hele Dagbladets juleøltest (krever abonnement).

Alkoholfritt juleøl
På topp

Juleøl UTEN
0,33 flaske 
Aass Bryggeri 
0,00 %

Dommen: Litt lite skum, men kjempegod smak. Denne har også tyngde til å bære mat. Dufter søtt, samtidig som den er ganske bitter, fyldig og kremete. Får litt Kongen av Danmark-følelse, og den smaker nesten litt vørterkake-aktig.

På bunnen

Clausthaler
0,33 flaske 
Hansa Borg Bryggerier 
0,00 %

Dommen: Er dette juleøl? Den har ingenting med jul å gjøre, men smaker heller som en forfriskende pilsner. Den er ikke vond, men den er tam på duft og smaker av tropisk frukt og sitrus.

Klassiske juleøl i butikk
På topp

CB Juleøl
0,33 flaske  
Hansa Borg Bryggerier  
4,5 %

Dommen: Det brente dominerer både i smak og i lukt. Den dufter brent karamell og mandler, og smaker kald kaffe og sjokolade. God, men for lite sødme i smaken til å være en juleøl.

Julebrygg
0,33 flaske  
Hansa Borg Bryggerier  
4,5 %

Dommen: Her er det brukt mye krydder, slik som kardemomme og nellik. Fargen er mørk karamell, men det er veldig lite duft. Smaken er søt, og det smaker nesten godteri - i tillegg til malt. Det spriker i panelet under bedømmingen av dette ølet. Den er god, men får trekk for å være litt for tynn og kjedelig.


På bunnen

I denne kategorien er det en rekke toere, dette er to av dem:

Grans Juleøl
0,5 boks  
Grans Bryggeri  
4,7 %

Dommen: Både smaker og lukter smørbukk og karamell. Fin bitterhet, men får trekk for å være syntetisk og metallpreget i ettersmaken.


Lundetangen Juleøl
0,33 flaske 
Aas Bryggeri
4,7 %

Dommen: Det lukter bringebær og honning, og smaken minner mer om pils enn juleøl. Juryen var enstemmig på at denne var noe kjedelig.

Mikrobrygget juleøl (håndverksøl) i butikk På topp
Julebrygg
0,5 flaske
Ægir Bryggeri
4,7 %

Dommen: Dette er kjempegodt! Her er det mye julekrydder, god maltsødme og dette er en skikkelig koseøl. Ølet fremstår godt balansert. Det er en veldig snill øl som er eksepsjonell til å være butikkøl. Full pott!

På bunnen
Slogen Juleøl
0,5 flaske 
Trollbryggeriet 
4,7 %

Dommen: Lukter stall, lær og tre. Smaken er lik duften, man finner også eple i smaksbildet. Ikke et typeriktig tradisjonelt juleøl, som dessverre får trekk for sin syrlighet, og manglende juleølsødme og krydderpreg.

Klassiske juleøl fra polet
På topp

Ringnes Julebokk
0,33 flaske
Ringnes Bryggeri
9 %

Dommen: Tett og bra skum med mørke-brun farge. Dufter brent karamell og appelsin. Godt balansert med masse sødme, frukt og bitterhet i seg. Fint krydderpreg og garantert god til mat. Dette bør alle nyte på julaften!

På bunnen

Dahls Juleøl
0,33 flaske
Ringnes Bryggeri
6,5 %

Dommen: Denne føles som fløyel med en gang den kommer inn i munnen, og smaker av karamell og røde bær. Ettersmaken er dessverre besk og trekker veldig ned. Den dufter veldig lite, og smaker mer som en pils enn en juleøl.


Julefnugg
0,33 flaske
Berentsen Brygghus
6,5 %

Dommen: Har karamellpreget farge. Den dufter karamell, røstet malt og kaffe. I smaken finnes noe julekrydder, men framstår som alt for bitter og besk. Trekk for mangel på juleølsødme.

Mikrobrygget juleøl (håndverksøl) fra polet
På topp

Underlig Jul
0,33 flaske
Nøgne Ø
6,5 %

Dommen: Dette er ekstremt spesielt, og en smak som kommer til å vare helt fram til jul. Ved første slurk er det som om nisselua kommer på. Den har tykt, fint skum og lukter veldig jul. Den lukter en blanding av pepperkaker og julevask. Den er balansert og har karakter. Passer til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk med bacon. Dette er godt håndverk, innovativt og spennende. Sært og godt!

Special Holiday Ale
0,5 flaske
Nøgne Ø
8,5 %

Dommen: Dette er kvalitet og godt håndverk! Den er litt sær, men blir bedre jo mer du smaker på den. Skummet er fint og fargen mørk brun. Den både lukter og smaker skog, er ekstremt godt balansert og har mye fylde. Smaker også av røde bær og svisker. Veldig god øl med en deilig munnfølelse. Har en god sødme og skiller seg veldig ut. Toppers juleøl!

På bunnen

Austmann Jinglebeer Juleøl
0,33 flaske
Austmann Bryggeri
6,8 %

Dommen: Lukter honning, sirup og litt tropiske frukter. Dessverre mangler det julekrydder og alkoholsmaken framstår veldig tydelig. Får også trekk for kort ettersmak.

GRUNDIG: Over 60 norske juleøl er blitt testet i jakten på de aller, aller beste og verste. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GRUNDIG: Over 60 norske juleøl er blitt testet i jakten på de aller, aller beste og verste. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer