Her er årets beste vinterdekk

Resultatene fra den store nordiske dekktesten er klar.

TESTBILEN: Årets dekktest er som vanlig gjort av finske Testworld. Bilen de brukte, var en Ford Focus 2.0. Foto: TESTWORLD
TESTBILEN: Årets dekktest er som vanlig gjort av finske Testworld. Bilen de brukte, var en Ford Focus 2.0. Foto: TESTWORLDVis mer

Det nærmer seg tida for å legge om til vinterdekk.

I år, som nær sagt alle år, gjennomfører finske Testworld en stor dekktest for vinterdekk.

Testen gjøres på oppdrag av blant andre NAF i Norge, Aftonbladet og Auto Motor och Sport i Sverige, og finske TM (Tekniikan Maailma).

Som vanlig deles testen for vinterdekk opp i to kategorier, piggdekk eller friksjonsdekk, også kalt piggfritt. I årets test er det testet tolv sett piggdekk, og åtte sett piggfrie.

Alle dekkene er testet i bransjens mest solgte dimensjon, 205/55 R16, og testbilen er en Ford Focus 2.0.

Uvanlig store forskjeller Resultatene viser at det mer enn noen gang er viktig å velge riktig dekk for sitt bruk. Det som er best egnet på is, er sjelden best egnet på asfalt, og motsatt (og, nei, du skal fortsatt ikke bruke piggfritt på sommeren).

HER TESTES DET: Dette er et av områdene hvor Testworld gjør sine tester, langt inne i de finske skoger. Foto: TESTWORLD
HER TESTES DET: Dette er et av områdene hvor Testworld gjør sine tester, langt inne i de finske skoger. Foto: TESTWORLD Vis mer

Derfor er det viktig at du setter deg ned med resultatene og velger et dekk som passer ditt kjøremønster og dine føreforhold.

Tekniikan Maailma trekker fram at regelverket for piggdekk strammes inn flere steder. Slik er det også i Norge, der man flere steder må betale piggdekkgebyr, og der datoene for når slike dekk kan tas i bruk, er strengere enn for andre vinterdekk.

Det har for øvrig vist seg at antallet bilister som bruker piggfridekk synker dramatisk når piggdekkgebyret forsvinner.

Kontinuerlig utvikling Bakgrunnen for de strenge reglene er at piggene sliter hardere på veibanen enn vanlige dekk.

Dessuten er helseeffekten av svevestøvet som dannes av pigger som krafser mot underlaget, negativ for dem som bor eller oppholder seg langs veiene.

Dekkprodusentene har derfor lagt seg kraftig i selen, og det pågår en kontinuerlig utvikling i alt fra utforming av pigger, antallet pigger, til materialvalg i selve piggen. Se også den svenske oppfinnelsen som gir pigg og piggfritt i samme dekk.

TESTVINNER: Nokian Hakkapelliita 8 vinner klassen for piggdekk. Du kan se alle de tre vinnerne for både piggdekk og piggfritt nederst i artikkelen.
TESTVINNER: Nokian Hakkapelliita 8 vinner klassen for piggdekk. Du kan se alle de tre vinnerne for både piggdekk og piggfritt nederst i artikkelen. Vis mer

Underveis måles alle sluttresultater, og forhåpentligvis skaper dette en større sikkerhet for oss som kjøper nye dekk.

Hvilken type skal du velge? Det er derimot ikke bare fordeler med piggdekk. På asfalt kan et piggdekk være langt dårligere enn et piggfritt. Piggene sklir lettere på snø- og isfritt dekke, og bremselengden kan i verste fall øke.

Med andre ord, du må velge mellom to onder. Et dekk som er mer trafikksikkert, men som gir mer svevestøv, eller et dekk som skaper mindre svevestøv og har dårligere grep.

Det er nettopp her finske TM gir rådet om at du må velge riktig dekk for ditt bruk. Vi anbefaler derfor at du ser gjennom resultatet av testen, for å finne ut hvilket føre du ønsker å prioritere, og velger dekk deretter.

Flere ulykker med piggfritt? Testen stiller også spørsmålet om hva helse egentlig er. Er svevestøvet mer helsefarlig enn trafikkulykker?

Hvor mange flere ulykker vil det bli med færre pigger? Dette er et komplisert regnestykke som man skal ha mot til å gi et entydig svar på.

TM mener at kundene blir stående overfor etiske valg. Du kan velge om du skal skape svevestøv ved å velge piggdekk, eller om du skal være mer trafikkfarlig ved å velge få pigger.

Derfor, igjen er det desto viktigere at du velger det riktig dekket etter de kjøreforholdene du kjører mest på.

NAF har lagt ut den komplette testen på sine nettsider  (naf.no/forbrukertester/dekktester/vinterdekktest-2013). Der vil du se hele poenggivningen for hvert dekk i alle situasjoner, og således kunne plukke det dekket som passer deg best.

• Sjekk den store pristesten for alle vinterdekkene i NAF-testen her.