Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er årets hagetrender

Disse 11 hagetrendene kommer du ikke utenom denne sesongen.

ORIGINALT: Uteplasser som ser litt annerledes ut blir det mer av nå. Sånn som dette med partytelt og lamper.  FOTO: Produsenten
ORIGINALT: Uteplasser som ser litt annerledes ut blir det mer av nå. Sånn som dette med partytelt og lamper. FOTO: Produsenten Vis mer

Nordmenn vil bruke nærmere 60 milliarder kroner på oppussing i år, ifølge Prognosesenteret.

Og trenden viser at det investeres stadig mer i nettopp uterommet.

Sommeren er kort, så hvorfor ikke gjøre det du kan for at livet i hagen blir så bra som det bare kan bli?

Ikke bare skaper du ekstra hygge for deg og dine nærmeste. En flott hage eller et spennende uterom kan være med på å øke boligverdien din også.

Nå som siste rest av snø er i ferd med å renne bort, og terrassen og uterommet er klargjort for sesongen, er det på tide å hilse vår- og sommersesongen hjertelig velkommen.

Med noen av sesongens hotte interiørtrender for uterommet kommer du kjapt i vår- og sommermodus.

Vi ba Camilla Gjerset, trend- og hjeminnredningsspesialist på Ikea og Solveig Grøvle, redaktør i Norske interiørblogger (Nib), om å liste opp det de mener er sesongens viktigste hage- og uteromstrender.

1. La det bli lys Selv om dagene nå blir stadig lysere og lengre, er det faktisk mulig å få dem enda lengre - med noen enkle grep. Trenden har de siste sesongene vært at vi visker ut skillet mellom ute og inne, og det synes ekstra godt på lampefronten.

- Det er en stor trend at folk tar med lamper og lys ut i uterommet, og da ofte solcellelamper. Lampene likner de man ser i interiøret inne, sier Solveig Grøvle.

I tillegg har bloggredaktøren stor tro på lyslenker.

Ikea hadde en variant i fjor som gikk som er farsott fra nord til sør. Denne sesongen blir det trolig flere lyslenkevarianter å se. Små, runde papirlamper og lanterner skaper feststemning sommeren gjennom.

2. Fargerike og vedlikeholdsfrie møbler Når det gjelder utemøblene ser man en trend hvor folk trakter etter vedlikeholdsfrie møbler. Ellers må du mest sannsynlig bruke både tid på å gjøre dem klare for sesongen, og å klargjøre møblene for lagring om vinteren.

- Det er ikke så mange varme dager i året, og folk vil nyte dem og slappe av. Når du har vedlikeholdsfrie møbler trenger du heller ikke å ha et ekstra rom om vinteren for å lagre dem, sier Camilla Gjerset.

Blant annet selger Ikea møbler i plast som ligner på tre. Det er praktisk med tanke på vær og vind.

I tillegg ser man mye av stoler som kan stables. Det er funksjonelt og tar liten plass.

- Da er det enkelt å åpne opp uterommet, gjøre det større. Folk sosialiserer og inviterer mer dette halvåret. Da er det praktisk med ekstra stoler, også for dem med en liten balkong.

Sukkertøysfargene og pastellene kommer til å innta norske uterom for fullt. I tillegg ser man mye trevirke, naturelementer og beige nyanser.

3. Malt metall, farget plast og frodige tekstiler Malte metallstoler blir det også mer av denne sesongen, ifølge Gjerset.

De klare, friske fargene går igjen på både tekstiler, møbler og annet tilbehør. Hva med å lage ordentlig flower power-stemning i hagen - mens blomstene spirer og gror ved siden av i bedene?

- Det er mye lekent i år. Tekstilene er rutete, stripete - og veldig fargerike. Pastellpaletten og 80-tallsfargene er tilbake, sier Gjerset.

4. Solseil, parasoller og telt Noe som kommer for fullt denne sesongen er solseil som man kan gjemme seg under når solen er på sitt sterkeste.

Parasoller i sterke farger er også en hit - det samme er faktisk partyteltene. Frisk dem opp med papirlamper og lysslynger på kveldstid, og vi snakker feststemning på et blunk.

- Uterom som ser litt annerledes ut vil vi se mer av denne sesongen. Det er mye belysning som er solcelledrevet og uten ledninger er lampene enkle å innrede med. Du kan for eksempel dekorere med lamper i trær og under parasollen, sier Camilla Gjerset.

5. Tøff teppetrend Det gjelder også tepper, både til å ha på bakken, og til å bre over seg når det det blir kjøligere utover kvelden.

- Vi ser mye av store tepper på bakken, og tepper til å ha over seg i sofaen, eller i en hammock. Teppene understreker ofte stilen til de som bor der, sier Grøvle.

Det gjør lite at de ikke tåler regn og fukt, for da tar vi de bare med oss inn igjen når sommerkvelden er over.

6. Elegant med europaller En annen ting som gjelder på utefronten er noe vi har sett mye av inne, men som nå blir tydeligere i uterommet: Bruken av europaller.

Nå trilles de hjemmelagde europallene med hjul ut, enten det er bord med hjul, eller hjemmelagde sofaer.

- Det er veldig hot med pallbord, det eksploderte i høst og vinter. Nå ser vi også mer av sofaer lagd av paller. Dette kommer nok til å bli stort også denne sesongen, sier solveig Grøvle.

Fordelen er at det koster en slik og ingenting å lage dem. Du kan også male dem, og legge på de putene og tekstilene du måtte ønske.

7. Tar med "inneting" ut Det at inne og ute nå skal gå mer i ett synes godt på tekstilene vi velger ute. Trenden peker i en retning: Før var praktisk og smart stikkordene.

Nå er vi rett og slett litt mer ufornuftige - vi blåser litt i vær og vind, og innreder med puter og tekstiler som først og fremst er fine. Og som vi tar med oss inn når sommerkvelden er over, ifølge Solveig Grøvle.

- Nå tør vi å ta med oss inneputene ut - også de som har vanlig bomullsstoff. Mange syr dessuten egne puter til utebruk av gamle retrotekstiler og striesekker.

8. Sommerfugl-boom Yndige sommerfugler flakser rundt på tekstiler denne sesongen og skaper romantisk stemning i hagen din.

I bloggverden kan en stadig se sommerfugler i alskens varianter.

- De er både på tekstiler - og de finnes som pynt i blant annet metall, sier Grøvle.

9. Soner ute - Forskjellige soner i hagen er en stor trend i øyeblikket, ifølge Gjerset.

Hørtes dette avansert og lite oppnåelig ut? Du trenger ikke en landskapsarkitekt for å ha forskjellige soner i hagen din.

Sett et par solsenger i et hjørne, lag en liten lekeplass for barna i et annet - og vil du ta den helt ut kan du lage din egen bar i en helt annen del av hagen.

10. Utekjøkken og utedusj Du har kanskje sett dem, familiene som på bildene i interiørmagasinene står samlet rundt utekjøkkenet i lette sommerklær. Eller far i huset som forteller at han liker å dusje ute, i pakt med naturen.

Det er stadig flere som går til innkjøp av både utekjøkken og utedusj. Passer det for norske forhold?

- Vi ser at en del er kreative og lager eget utekjøkken med deler av kjøkken vi selger - men det er mindre utekjøkken i Norge enn i andre land. Jeg tenker at det handler litt om sesong her i Norge. Vi har sjelden mulighet til å være ute til alle døgnets tider om sommeren. Derfor ser man nok ikke så mye av det, sier Gjerset.

11. Kule krukker Glem de tunge, store krukkene. De knuses lett, og det kan være en jobb å få dem ut.

Ifølge Camilla Gjerset blir det nå mer av lettere ting i plast. De siste sesongene har vi også sett poser det plantes i.

Kanskje kommer du på andre kreative og fiffige løsninger?

Les også: Bygde om vanntårn til bolig

Her finner du de kuleste interiørbildene

Bygde om kirke til designerbolig

Slik finner du den perfekte hyttedoen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NOE FOR ENHVER: Enten du har stor plass eller en knøttliten balkong har du anlending til å invitere gjester på uteplassen denne sesongen. Disse møblene er fra Ikea.  FOTO: Produsenten
NOE FOR ENHVER: Enten du har stor plass eller en knøttliten balkong har du anlending til å invitere gjester på uteplassen denne sesongen. Disse møblene er fra Ikea. FOTO: Produsenten Vis mer
KREATIV VRI: Europaller med hjul blir kjapt til et sofabord. Flere lager også utesofaer av pallene.  FOTO: Bård Jørgensen
KREATIV VRI: Europaller med hjul blir kjapt til et sofabord. Flere lager også utesofaer av pallene. FOTO: Bård Jørgensen Vis mer
SOLCELLE: Lamper i uterommet kan gi en stilig effekt. Disse er fra Ikea. FOTO: Produsenten
SOLCELLE: Lamper i uterommet kan gi en stilig effekt. Disse er fra Ikea. FOTO: Produsenten Vis mer
BOOM: Sommerfuglene har inntatt norske hjem - både ute og inne. Foto: Produsenten
BOOM: Sommerfuglene har inntatt norske hjem - både ute og inne. Foto: Produsenten Vis mer
TEPPETREND: Tepper i friske farger liver opp på uteplassen. De som ikke kommer i plast bør du naturlig nok ta med deg inn. Dette er fra House Doctor.  FOTO: Produsenten
TEPPETREND: Tepper i friske farger liver opp på uteplassen. De som ikke kommer i plast bør du naturlig nok ta med deg inn. Dette er fra House Doctor. FOTO: Produsenten Vis mer
PLAST MED FARGE: Møbler i fargerik plast er en sikker vinner. Disse er fra Ikea.  FOTO: Produsenten
PLAST MED FARGE: Møbler i fargerik plast er en sikker vinner. Disse er fra Ikea. FOTO: Produsenten Vis mer
FARGERIKT LYS: Lyslenker fra Ikea gir magisk stemning.  FOTO: Produsenten
FARGERIKT LYS: Lyslenker fra Ikea gir magisk stemning. FOTO: Produsenten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media