NYE VOLVOER: Samlebåndet på Torslanda i Göteborg for å produsere nye Volvoer. Blant nyhetene i år er den nye V40 Cross Country. Dessuten blir de første V60 Plug-in hybridene, som her ruller av samlebåndet, levert. Foto: TORMOD BRENNA
NYE VOLVOER: Samlebåndet på Torslanda i Göteborg for å produsere nye Volvoer. Blant nyhetene i år er den nye V40 Cross Country. Dessuten blir de første V60 Plug-in hybridene, som her ruller av samlebåndet, levert. Foto: TORMOD BRENNAVis mer

Her er årets heteste bilnyheter

Lanseringslista bugner av nye og oppgraderte modeller.

Tre hovedtrekk kan leses ut av lista over alle årets bilnyheter:

TESLA MODEL S: Den amerikanske elbilen har allerede vunnet flere Årets bil-priser rundt om i verden. Model S er nesten fem meter lang og har plass til sju seter (de to siste er trange). I sterkeste utgave skal den gå fra 0 til 100 km/t på godt under fem sekunder. Med største batteripakke har den oppgitt rekkevidde på 480 km. Pris fra 446 600 kroner.
TESLA MODEL S: Den amerikanske elbilen har allerede vunnet flere Årets bil-priser rundt om i verden. Model S er nesten fem meter lang og har plass til sju seter (de to siste er trange). I sterkeste utgave skal den gå fra 0 til 100 km/t på godt under fem sekunder. Med største batteripakke har den oppgitt rekkevidde på 480 km. Pris fra 446 600 kroner. Vis mer

For det første gjør bilprodusentene hva de kan for å fylle alle nisjer. Nærmest enhver ny basismodell kommer raskt i et vell av varianter.

BMW 3-SERIE GT OG 4-SERIE: Den «vanlige» 3-serien fra BMW får avleggere. 3-serie GT er en firedørs-coupé som kommer til sommeren. 4-serie (bildet) er BMWs nye navn på 3-serieutgaver med to dører, og her er det snakk om en coupé- og en kabrioletversjon. Som vanlig for merket står kjøreegenskaper i fokus.
BMW 3-SERIE GT OG 4-SERIE: Den «vanlige» 3-serien fra BMW får avleggere. 3-serie GT er en firedørs-coupé som kommer til sommeren. 4-serie (bildet) er BMWs nye navn på 3-serieutgaver med to dører, og her er det snakk om en coupé- og en kabrioletversjon. Som vanlig for merket står kjøreegenskaper i fokus. Vis mer

Ut fra én og samme grunnstruktur - bilindustrien kaller det plattform, basis eller modulprogram - kommer det for eksempel en sedan, ei stasjonsvogn, en coupé, en flerbruksbil og en SUV, og kanskje hiver de på en kabriolet i tillegg.

FORD FOCUS ELECTRIC: Elbilsuksessen Nissan Leaf får konkurranse fra flere hold, blant annet fra Ford. Focus, som var Norges nest mest solgte bil i fjor, lanseres i andre halvår i en utgave som utelukkende drives framover av elmotor. Ford oppgir rekkevidden til 16 mil. Batteriene skal ikke stjele av bagasjeplassen.
FORD FOCUS ELECTRIC: Elbilsuksessen Nissan Leaf får konkurranse fra flere hold, blant annet fra Ford. Focus, som var Norges nest mest solgte bil i fjor, lanseres i andre halvår i en utgave som utelukkende drives framover av elmotor. Ford oppgir rekkevidden til 16 mil. Batteriene skal ikke stjele av bagasjeplassen. Vis mer

Dette kan være bilmodeller som deler navn, eller det kan være biler som ikke ser like ut i det hele tatt, og som til og med kommer fra ulike merker som på et eller annet vis samarbeider.

VW-konsernet er blant dem som har tatt dette langt. De nye utgavene av Audi A3, VW Golf og Skoda Octavia har alle mye av den samme innmaten. Grovt sagt blir alle nye kompaktbiler fra VW-konsernet skapt for å dele samme teknologi.

El og hybrid For det andre kommer det stadig flere biler som er helt eller delvis elektrisk drevet.

MAZDA 6: Mazda har hatt tunge år i Norge, men det kan være i ferd med å endre seg. CX-5, som kom i fjor, er den kanskje beste SUV-en i sin prisklasse. Det lover godt for familiebilen Mazda 6, som er i ferd med å rulle inn i bilforretninger landet rundt. Virkemidler Mazda kaller Skyactive gir lavere vekt og forbruk.
MAZDA 6: Mazda har hatt tunge år i Norge, men det kan være i ferd med å endre seg. CX-5, som kom i fjor, er den kanskje beste SUV-en i sin prisklasse. Det lover godt for familiebilen Mazda 6, som er i ferd med å rulle inn i bilforretninger landet rundt. Virkemidler Mazda kaller Skyactive gir lavere vekt og forbruk. Vis mer

Ford, Peugeot, Renault og VW er blant merkene som kommer med mer eller mindre rimelige elbiler i år, mens Mercedes lanserer den lynraske og svært dyre superelbilen SLS AMG Electric Drive. Ikke minst kommer Tesla Model S i salg i Norge - de første bilene skal ut til kundene i vår.

MERCEDES E-KLASSE. Store, staute E-klasse kommer i oppgradert utgave på ettervinteren. Det tyske bilmagasinet Auto Motor und Sport, som følger Mercedes svært tett, kaller det «den største faceliften i Mercedes' historie». Blant annet er fronten kraftig endret, og en ny serie gjerrige bensinmotorer er på plass.
MERCEDES E-KLASSE. Store, staute E-klasse kommer i oppgradert utgave på ettervinteren. Det tyske bilmagasinet Auto Motor und Sport, som følger Mercedes svært tett, kaller det «den største faceliften i Mercedes' historie». Blant annet er fronten kraftig endret, og en ny serie gjerrige bensinmotorer er på plass. Vis mer

Lexus/Toyota er som alltid aktive på hybridfronten, og de får følge av blant andre Mitsubishi, som bygger en plug-in-hybrid (batteriene kan lades via strømnettet) av den nye SUV-en Outlander.

SKODA OCTAVIA: Den utgående Octavia-modellen er blitt kalt Norges mest fornuftige bil. Den nye utgaven som kommer på ettervinteren (stasjonsvogn i mai), deler motorer og en hel del teknikk med siste utgave av VW Golf og Audi A3. Om noen få detaljer er litt enklere i Octavia, har den til gjengjeld betydelig mer plass.
SKODA OCTAVIA: Den utgående Octavia-modellen er blitt kalt Norges mest fornuftige bil. Den nye utgaven som kommer på ettervinteren (stasjonsvogn i mai), deler motorer og en hel del teknikk med siste utgave av VW Golf og Audi A3. Om noen få detaljer er litt enklere i Octavia, har den til gjengjeld betydelig mer plass. Vis mer

VW lanserer en hybridutgave av Golf-slektningen Jetta, og da er ikke en hybrid-Golf langt unna.

TOYOTA RAV4: Den utgående RAV4 har ikke holdt tritt med horden av ferske konkurrenter når det gjelder egenskaper. Toyota lover forbedringer, og en ny RAV4 vil garantert bli en storselger når den lanseres i mars - Toyotas kvalitetsry er et sterkt salgsargument. En hybridutgave er ventet seinere.
TOYOTA RAV4: Den utgående RAV4 har ikke holdt tritt med horden av ferske konkurrenter når det gjelder egenskaper. Toyota lover forbedringer, og en ny RAV4 vil garantert bli en storselger når den lanseres i mars - Toyotas kvalitetsry er et sterkt salgsargument. En hybridutgave er ventet seinere. Vis mer

Selv et luksusbeist som den nye Range Rover kommer i en hybridutgave, og flere andre følger på.

Bensinmotorens revansj Dykker vi litt ned i spesifikasjonene for svært mange av årets nye modeller, ser vi den tredje trenden: Bensin er blitt stuereint igjen.

VW GOLF: Den nye Golfen ble lansert i fjor, men en rekke versjoner er først tilgjengelige i år. Golf med firehjulsdrift lanseres i februar, GTI (bildet) i mai og GTD i juni. En helt ny Golf stasjonsvogn følger på seinsommeren, samtidig med den forbruksoptimerte Golf BlueMotion. El- og hybridversjoner kommer i 2014.
VW GOLF: Den nye Golfen ble lansert i fjor, men en rekke versjoner er først tilgjengelige i år. Golf med firehjulsdrift lanseres i februar, GTI (bildet) i mai og GTD i juni. En helt ny Golf stasjonsvogn følger på seinsommeren, samtidig med den forbruksoptimerte Golf BlueMotion. El- og hybridversjoner kommer i 2014. Vis mer

Årsaken er at stadig flere merker bygger små og effektive turbomotorer som bruker betydelig mindre bensin enn forrige generasjon bensinmotorer.