SE RØDT: Fargeprodusenten Nordsjö tror vi kommer til å omfavne rødfarger denne våren. Foto:  AkzoBobel/Nordsjö
SE RØDT: Fargeprodusenten Nordsjö tror vi kommer til å omfavne rødfarger denne våren. Foto: AkzoBobel/NordsjöVis mer

Her er årets interiørtrender

Noen farger er hippere enn andre.

Det går mot lysere tider, og mange får snart lysten over seg til å friske opp hjemmene sine med nye farger eller møbler.

Men hva er det som gjelder på interiørfronten for våren 2012?

Hvilke trender kommer og hvilke er på vei ut av døren? Vi har spurt ekspertene hva du bør løpe og kjøpe til hjemmet i vår.

Fargerik vår Flere av de store fargeprodusentene har tro på at våren 2012 kommer til å dytte de nøytrale fargepalettene litt ut av trendbildet. Vi kommer heller til å forelske oss i klare, sterke farger for interiøret denne sesongen.

- Vi har tatt utgangspunkt i at 2012 er fullt av optimisme, forklarer fargedesigner Tale Henningsen hos Akzo Nobel/Nordsjö til rom123.no.

Den fargen Nordsjö og Akzo Nobel har aller mest tro på for neste år, og som har blitt kåret til årets farge for 2012, er fargen Juicy Red, en klar fruktig rødfarge.

- Man skal ta tilbake kontrollen over eget liv - se mange muligheter og få begrensninger. Og ingen annen farge symboliserer denne følelsen i like stor grad som nettopp rød.

ÅRETS INTERIØRTRENDER: Neon og kelim, og du er akkurat passe interiør-trendy. Foto: Flügger og produsenten
ÅRETS INTERIØRTRENDER: Neon og kelim, og du er akkurat passe interiør-trendy. Foto: Flügger og produsenten Vis mer

Fargegiganten Flügger tror også på rødt.

- En av Flüggers hovedstrømninger for våren har de valgt å kalle Opprørsk frihet, en skala som består av sterke klare farger, blant annet en pulserende blodrød farge, forklarer Lone Bjørslev Kisbye, pr-ansvarlig hos Flügger til rom123.no.

Grønn Ikoniske danske Vipp, som er blitt kjent verden over for sine pedalsøppelspann, har de siste årene lansert en "limited edition" farge hvert år, en farge som på mange måter skal fange tidens ånd.

- I år tror Vipp på grønt, med sin friske farge Copenhagen Green, forklarer Trine Storm hos Vipp.

- Årets farge er en hyllest til København, både fordi fargen grønn symboliserer en grønn og miljøvennlig ånd, men også fordi Vipps hjemby kjennetegnes av sine mange grønnoksiderte koppertak og statuer, og ikke minst mange parker og grønne lunger.

Trendforskeren Den nederlandske trendforskeren Li Edelkoort står bak det store, anerkjente trendbyrået TrendUnion i Paris. Hun har i årevis vært betraktet som en av den kreative verdens trendguruer og trekker fulle hus verden over til sine foredrag.

TrendUnion analyserer og videreformidler konsepter, farger og materialer for interiør- og motebransjen. Her er Edelkoorts spådommer for hva som kommer til å prege interiørbildet i 2012:

1. Treverk, gjerne lyst. Bark og barkemønstre kommer også til å gjøre seg gjeldende.

KNALL: La deg forføre av neonfarger i vår. Foto: Ailine Liefeldt
KNALL: La deg forføre av neonfarger i vår. Foto: Ailine Liefeldt Vis mer

2. Lin og andre naturmaterialer.

3. Korssting, strikking og andre håndarbeidstradisjoner.

4. Rødfarger, men gjerne i kombinasjon med hvite og lyse farger.

5. Personlige hjemmelagde detaljer.

Neon - Fluoriserende farger har vært en sterk trend i høst, gjerne på små detaljer i interiøret, og jeg tror at denne trenden kommer til å fortsette, forklarer interiørjournalist og stylist Elin Scott til rom123.no.

Journalist og redigerer i Boligdrøm, Fredrikke Friis-Bertheussen, er enig:

- Jeg tror helt sikkert at vi kommer til å få se en mer utbredt bruk av detaljer i fluoriserende farger på tekstiler, møbler og andre produkter, som en grafisk, moderne effekt på rustikke eller moderne møbler.

LYST TREVERK: Ekspertene tror vi kommer til å omfavne lyst treverk i interiøret dette året. Foto: Ikea
LYST TREVERK: Ekspertene tror vi kommer til å omfavne lyst treverk i interiøret dette året. Foto: Ikea Vis mer

Solveig Grøvle og Ann Helen Lund i Norske Interiørblogger (Nib) tror også at neon holder stand blant de interiørmoteriktige:

- Neonfargede detaljer har jo hengt med en stund, og vi tror ikke det er over enda. Kanskje får vi se flere av neonfargene enn bare rosa.

H&M Home lanserte tidlig i desember sin vår- og sommerkolleksjon, hvor neonfarger var en av de absolutt største trendene.

Mønster og design  - Det grafiske uttrykket har vi ventet lenge på at skulle komme for fullt til Norge, og nå er det her. Puter, grafiske trykk på veggen, kjøkkenhåndklær og vaser, overalt ser vi geometri, røper Lund og Grøvle.

- Trekantmønster, for eksempel, blir ekstra hot, ser det ut som.

Interiørfantastene tror også at farger som gull og kopper kommer til å gjøre seg gjeldende på detaljer på interiøret, og det samme gjelder monokrome mønstre i svart-hvitt.

- Vi blir litt mer "global chic", tror Lund og Grøvle.

NEON: Ekspertene tror vår fascinasjon for neonfarger kommer til å fortsette inn i 2012. Foto: Ailine Liefeldt
NEON: Ekspertene tror vår fascinasjon for neonfarger kommer til å fortsette inn i 2012. Foto: Ailine Liefeldt Vis mer

- Kelim kommer mer og mer, både som tepper og puter. Vi vil også til dels inspireres av "indianerstil".

Kvalitet og ekthet En annen ting ekspertene trekker hyppig fram når de snakker om hva som kommer til å gjelde framover, er at vi igjen snur fokuset mot ekthet på det vi kjøper. Heller færre ting av høyere kvalitet enn mange billige etterligninger og kopier. Dette gjelder for eksempel på områder som:

1. Kunst. Heller en original enn veggene fulle av masseproduserte trykk.

2. Møbler. Unngå kopiene av designklassikerne, spar heller til du har råd til originalen.

3. Gulv. Nå er det ekte tregulv som gjelder, ikke laminat og etterligninger.

4. Det samme gjelder vegger. Sats heller på ekte betong enn å lime opp tapeter som har bilde av betong.

Nordisk natur Det har allerede i flere sesonger nå vært trendy å ta naturen med inn i stua. Vi har forelsket oss i dyremønstre og tekstiler med bilder av alle skogens vesener. Denne trenden holder stand utover i 2012 også, om enn med en mer rå og nordisk vri.

- Vi tror på det rene, nordiske interiøret uten altfor mye stæsj og ting, forklarer Ann Helen Lund og Solveig Grøvle i Norske Interiørblogger.

GRAFISK: Puter og detaljer med grafiske mønstre kommer for fullt denne våren. Faksimile/Foto: H&M
GRAFISK: Puter og detaljer med grafiske mønstre kommer for fullt denne våren. Faksimile/Foto: H&M Vis mer

- Blondt treverk holder også stand og er helt riktig for 2012. Det samme gjelder naturtrenden, vi vil fortsatt ha dyreriket og flora med oss inn, på tekstiler og pynt i hjemmet.

De danske trendanalytikerne i Pej gruppen, som forutser og spår trender og jobber tett med både media og næringsliv, er også rimelig sikre på at trenden med natur kommer til å holde stand utover i 2012.

- Gulvtepper og tapeter eller paneler med grafiske naturmønstre er en sterk trend både for vinteren og våren, fortalte trendanalytiker Jakob Søndergård fra Pej gruppen i et trendforedrag på årets gave- og interiørmesse i Lillestrøm.

Les også: Få trendy interiør på lavbudsjett
Her finner du masse trendy interiørinspirasjon
Her er høstens hotteste interiørtrend
Hva sier babyens navnevalg om deg?

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

HOT INTERIØR: Kelimtepper er helt i tiden, det samme er lyst treverk, gjerne med en nordisk vri. Foto: Produsenten
HOT INTERIØR: Kelimtepper er helt i tiden, det samme er lyst treverk, gjerne med en nordisk vri. Foto: Produsenten Vis mer
NATUR: Trenden med naturmotiver har vi sett en stund, og den holder fortsatt stand i året som kommer. Foto: By Nord
NATUR: Trenden med naturmotiver har vi sett en stund, og den holder fortsatt stand i året som kommer. Foto: By Nord Vis mer