NAVNETOPPEN: Er dette en Alva eller en Ella? Nå er det trendy med korte navn, og det vises på favorittene i Navnekarusellen. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
NAVNETOPPEN: Er dette en Alva eller en Ella? Nå er det trendy med korte navn, og det vises på favorittene i Navnekarusellen. Illustrasjonsfoto: iStockphotoVis mer

Her er årets mest trendy navn

Sjekk hvilke navn flest velger som sine favoritter i Navnekarusellen.

I mars i år lanserte Barn i Magen en ny navnetjeneste kalt Navnekarusellen.

Her velger du noen navn du synes er fine og inspirerende, og klikker på «Foreslå flere navn». Da kommer Navnekarusellen med forslag basert på navnene du har allerede har valgt.

De navnene du liker best, kan du ta vare på ved å klikke på hjertesymbolet, og navnet lagres i din personlige favorittliste.

Her er topplisten over de navnene som flest har valgt som sine favoritter, det vil si de mest populære navnene i Navnekarusellen fra mars til oktober i år:

Jenter 1. Olivia (1075 hjerter)

2. Nora (1055 hjerter)

3. Aurora (991)

4. Alva og Linnea (931)

5. Ella (921)

7. Sofie (900)

8. Lykke (893)

9. Leah (820)

10. Amalie (815)

Gutter 1. Oliver (1120 hjerter)

2. Noah (887)

3. Leander (843)

4. Liam (799)

5. Leon (770)

6. Sebastian (756)

7. Theo (752)

8. Lucas (747)

9. Emil (727)

10. Birk (707)

Flere toppnavn Andre jentenavn som er inne på topp 100-listen, men som ikke nådde opp til topp ti, er Mathea, Vilde, Tuva, Erle, Selma og Alma, og guttenavn som Isak, Tobias, William, Linus, Elias, Storm, Jonathan og Matheo.

NAVNEVALG: Når foreldre skal gi fornavn til barna sine, vil de gjerne velge navn som er inne i tida, men samtidig helst unngå de som er mest i bruk, ifølge navneforsker.  Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com
NAVNEVALG: Når foreldre skal gi fornavn til barna sine, vil de gjerne velge navn som er inne i tida, men samtidig helst unngå de som er mest i bruk, ifølge navneforsker. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com Vis mer

Navnekarusellen kombinerer menneskelig ekspertise og moderne teknologi for å sile ut akkurat de navnene som passer den enkeltes smak.

Faktorer som tas med i beregningen er navnenes opprinnelse, betydning, når navnene ble mest brukt i en periode, relasjoner til andre navn samt hvilke navn som knyttes sammen av Navnekarusellens brukere.


Inspirasjon fra England og Sverige Ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen er det få overraskelser på Navnekarusellens navnetopp.

- Alle disse navnene passer med hva foreldre kan like nå. Dette er navn som foreldre spør meg om, og som vi alle ser i fødselsannonser, sier han til Barn i Magen.

Utne forteller at Olivia og Oliver, som topper listen, samt Liam, er blant de mest brukte i England nå, og antakelig i mange land rundt oss.

De sterkeste navnetrendene for tiden, er navn som opphavelig er latinske og greske - eksempelvis Aurora og Leander - og gamle tradisjonsnavn, gjerne fra Sverige, som Alva, Linnea og Nora.

Kortnavn er trendy En annen, ny trend i tiden er korte navn, som Noah, Theo, Leah og Nora.

Flere eksempler på slike korte navn som er blitt mer vanlige nå, og som kan klatre på navnestatistikken i årene fremover, er for jenter Ada, Amy, Ea, Lara, Nila, Nova, Moa, Saga, Tara, Tia, Una, Vida, Ylva og Zoe, ifølge Utne.

- Og for gutter er slike navn Abel, Ailo, Ari, Ivo, Kian, Mio, Neo, Silas, Theo, Leo, Leon, Max, Noel, Tim og Imre.


Vil klatre høyere Ifølge navneforskeren er flere av navnene på topplisten til Barn i Magens navnekarusell på vei oppover den norske navnestatistikken.

Linnea er allerede i toppsjiktet, og ligger på 2. plass over Statistisk sentralbyrås liste over de mest brukte jentenavnene i 2010.

- Jeg har kanskje mest tro på at Oliver og Olivia vil nå høyere på navnestatistikken, fordi dette er navn som er svært populære i flere land, spår Utne.

Les også:

Disse navnene går aldri av moten

Her er navnene som gir status

Stjal venninnens favorittnavn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.