Her er årets julegaver

Det er mye å spare på å velge riktig butikk, viser Dagbladets store prissammenligning.

PÅ PINGVINJAKT: Leif Sauvik synes ikke det er så farlig om datteren Elna Sauvik (6) vet hva hun får til jul på forhånd. Leif bruker omkring 1000 kroner på julegaver til hvert av sine barn, og 5-600 kroner på hvert av de åtte barnebarna. - Jeg ønsker meg en pingvin med egg i magen. Jeg ønsker meg andre ting også, men pingvinen er viktigst, sier Elna. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
PÅ PINGVINJAKT: Leif Sauvik synes ikke det er så farlig om datteren Elna Sauvik (6) vet hva hun får til jul på forhånd. Leif bruker omkring 1000 kroner på julegaver til hvert av sine barn, og 5-600 kroner på hvert av de åtte barnebarna. - Jeg ønsker meg en pingvin med egg i magen. Jeg ønsker meg andre ting også, men pingvinen er viktigst, sier Elna. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Nordmenn er skandinaviske mestre i julehandel.

- Nordmenns julebudsjett er nesten dobbelt så stort som både svenskers og finners budsjett. Vi slår også danskene, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Her er årets julegaver

I snitt planlegger vi ifølge Nordeas undersøkelse å bruke 4500 kroner på gaver, og 3300 på mat og pynt.

- Undersøkelsen viser at vi holder budsjettet på stedet hvil i forhold til fjoråret. De eldre drar fra, og bruker 600 kroner mer enn i fjor, men de yngre, fra 16 til 25 år, drar snittet ned noe i forhold til fjoråret, sier Warloe.

Her er årets julegaver

Og det kan være mye å spare. På sportsartikler kan det være halv pris fra en butikk til en annen. Innen elektronikk er det også mulig å sitte igjen med en bunke hundrelapper ekstra. På speilreflekskameraet Canon EOS 550, som av Elektronikkbransjen er kåret til årets julegave, kan du spare nesten 500 kroner.

iProdukter
Mange kommer til å rive papiret av et av Apples produkter i år. Men da Elektronikkbransjen kåret årets beste dataprodukt, ble lesebrettet Samsung Galaxy Tab vinneren.

Her er årets julegaver

- Vi hadde nok hatt iPad med blant de tre nominerte dersom vi hadde visst når den skulle slippes. Da kunne kanskje resultatet vært annerledes. Men Galaxy Tab fikk 49 prosent av stemmene, så den var en klar vinner, sier Stian Sønsteng, redaktør i fagbladet Elektronikkbransjen.

- Samsungs lesebrett er litt mindre enn iPad, og du kan ringe med den. Det er et suverent produkt som vi tror mange vil ha stor glede av, sier Sønsteng.

Her er årets julegaver

Mp3-spillere blir det færre av under juletreet.

- Mp3-spillere er fortsatt en populær julegave, men salget går nedover. De nye mobiltelefonene overtar som musikkspillere, sier Erik Andersen i interesseorganisasjonen Elektronikkbransjen.

Her er årets julegaver

De opplever klart størst vekst i salg av smarttelefoner.

Klassiske leker
På bakgrunn av ulike butikkers spådommer om julas bestselgere, har vi satt opp en liste over 10 leketøysprodukter. Daglig leder Jostein Nordvik i Brio-butikkene ser en klar trend:

Her er årets julegaver

- Det er en klar tendens at klassiske leker og kjente navn som Lego selger godt. Unge foreldre kjøper produkter de kjenner fra før. Vi ser tydelig at folk vil ha god kvalitet, sier Nordvik.

Bøker havner under de flestes juletrær. Vi har sett på prisene på Bokhandlerforeningens liste over hvilke av årets nye bøker som har solgt best så langt i år. Her finner vi blant annet Snåsamannen Joralf Gjerstads bok «Den gode kraften», Keith Richards biografi «Livet», og årets Brageprisvinner Gaute Heivolls roman «Før jeg brenner ned». Sammenligningen viser at prisene er like i ulike butikker, men at man kan spare mye på å handle på nettet.

Her er årets julegaver