UTYPISK USA: I Bostons «Little Italy» florerer det med smakfulle italienske restauranter og hyggelige små delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTEN
UTYPISK USA: I Bostons «Little Italy» florerer det med smakfulle italienske restauranter og hyggelige små delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTENVis mer

Her er arkitekturen, kulturen og maten italiensk, men du er faktisk i Boston

Nabolaget North End er Bostons «Lille Italia».

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BOSTON (Magasinet Reiselyst): - Det aller første jeg gjorde da jeg flyttet til Boston var å dra til denne restauranten, sier italieneren Alfredo Imbimbo og klapper restauranteieren Tomas Salmeron på skuldra.

NISJEBUTIKK: Bobby Eustace har stått bak denne disken siden han var 16 år gammel. I dag eier han den gamle nisjebutikken, som selger kaffe, te og krydder per vekt. Foto: MARI BAREKSTEN
NISJEBUTIKK: Bobby Eustace har stått bak denne disken siden han var 16 år gammel. I dag eier han den gamle nisjebutikken, som selger kaffe, te og krydder per vekt. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Restauranten Villa Francesca ligger i en hyggelig sidegate i Bostons «Little Italy», hvor det florerer med smakfulle italienske restauranter og hyggelige små delikatessebutikker.

Her samles både turister og lokale italienere, for det er «nesten som hjemme i Italia».

Mini-Italia North End er Bostons mest italienske nabolag. Hit kom store mengder italienske immigranter, som besteforeldrene til Tomas Salmeron, rundt århundreskiftet, for å søke bedre lykke på andre siden av Atlanterhavet.

MATGUIDET TUR: Matguide Jim Becker jobber som matguide for Boston Food Tours og tar med turister rundt til North Ends delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTEN
MATGUIDET TUR: Matguide Jim Becker jobber som matguide for Boston Food Tours og tar med turister rundt til North Ends delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Men livet her ble ikke like lett som mange hadde sett for seg. De slet med språket, og med store deler av familien igjen i Italia ble det ekstra viktig for innflytterne å ivareta sin italienske identitet.

Fellesskapet vokste raskt, i takt med at stadig flere italienere valgte å bosette seg i North End.

På begynnelsen av 1900-tallet var området så godt som hundre prosent italiensk - men så steg boligprisene.
 
Krydder i hverdagen I dag er North End et populært nabolag for unge pengesterke Boston-borgere. Halvparten er italienere, og tradisjonene har blitt holdt i hevd; her er italienske restauranter, gelaterier og delikatessebutikker på rad og rekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På hjørnet ved Salem Street har butikken Polcari's ligget i 83 år.  

- Buongiorno, sier eier Bobby Eustace når vi går inn i den lille butikken.  

Klokka nærmer seg tolv og folk kommer innom for å kjøpe kaffe, te og krydder pr. vekt.
 
Han har stått bak disken siden han var 16 år gammel. Da jobbet han for Ralp Polcari, men siden Polcari ikke fikk egne barn var det ingen tvil hvem han ville gi butikken videre til. Bobby Eustace hadde blitt som en sønn for han.

Limoncello og grappa Selv om Polcari's er en gammel butikk, er det ikke den eldste i North End. Det er vinbutikken Ciracé's, kåret til den beste italienske vinbutikken i USA flere ganger.

- Så hva drikker egentlig Italienerne, spør guiden Jim Becker innimellom alle flaskene.

OST I LANGE BANER: Mye god ost kommer fra Italia, som ikke minst er berømt for sine harde, vellagrede oster pecorino - laget av sauemelk - og den litt mildere parmesan, laget av kumelk. Foto: MARI BAREKSTEN
OST I LANGE BANER: Mye god ost kommer fra Italia, som ikke minst er berømt for sine harde, vellagrede oster pecorino - laget av sauemelk - og den litt mildere parmesan, laget av kumelk. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Negroni eller Spritz før middagen, vin til maten - men hva så?

- Vel, etter middagen har du som italiener tre valg: Liquori, digestivo eller noe bittert, sier Jim mens han sender rundt et brett med både sitronlikøren limoncello og den bitre Amaro.

UTYPISK USA: I Bostons «Little Italy» florerer det med smakfulle italienske restauranter og hyggelige små delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTEN
UTYPISK USA: I Bostons «Little Italy» florerer det med smakfulle italienske restauranter og hyggelige små delikatessebutikker. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Sistnevnte gjør at metthetsfølelsen forsvinner.

Et lite stykke Italia Guglielmo Ranauro åpnet restauranten Villa Francsca i 1976 i ære til sin mor Francesca.

Ranauro vokste opp sammen med moren på motsatt side av gata der restauranten ligger.

NESTEN SOM HJEMME: Selv om Italia er langt unna Boston, føler mange seg som hjemme i gamlelandet i North End. Foto: MARI BAREKSTEN
NESTEN SOM HJEMME: Selv om Italia er langt unna Boston, føler mange seg som hjemme i gamlelandet i North End. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Tomas Salmeron begynte i oppvasken for 26 år siden og jobbet seg oppover.  

- Pasta alla Norma er en av våre spesialiteter, en typisk pastarett fra Palermo, sier han mens vi sitter på det pent dekte bordet med hvite duker og pent brettede tøyservietter.

MATTRADISJONEN TRO: Tomas Salmeron begynte i oppvasken her i Villa Francesca. I dag eier han restauranten. Foto: MARI BAREKSTEN
MATTRADISJONEN TRO: Tomas Salmeron begynte i oppvasken her i Villa Francesca. I dag eier han restauranten. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

På veggen henger det flere bilder. Et kunstnerisk portrett av Francesca så klart, og videre bortover veggen et bilde av en tidligere James Bond-pike.

Ranauro giftet seg nemlig med en av James Bon-pikene fra Tomorrow Never Dies.

- Det er derfor jeg hørte om restauranten allerede i 1989, sier stamgjesten Alfredo Imbimbo.

Og det er han svært glad for i dag for når han kommer til Villa Francesca føler han seg som hjemme:

- Ja, North End er rett og slett et lite stykke Italia.