BLOMKÅL MED BLOMKÅL: Dette er en av Arne Brimis sommerfavoritter, lun blomkålpuré med nydampet blomkål og godt smør. Vel verdt å prøve for den som er glad i blomkål.  Foto: METTE MØLLER
BLOMKÅL MED BLOMKÅL: Dette er en av Arne Brimis sommerfavoritter, lun blomkålpuré med nydampet blomkål og godt smør. Vel verdt å prøve for den som er glad i blomkål. Foto: METTE MØLLERVis mer

Her er Arne Brimis beste blomkål-oppskrifter

- Vi må nyte norsk blomkål fra den kommer til den reiser.

(Dagbladet): Den milde og fine blomkålsmaken passer til så mye, og blomkål kan serveres som tilbehør til det meste av det vi setter på middagsbordet.

Den er også nydelig å knaske rå, gjerne med en dipp til, eller syltet i en sursøt lake.

Sunt og enkelt Kokt eller dampet blomkål med en smørklatt over er både sunt og enkelt, og det er en av Arne Brimis sommerfavoritter.

- Ny, norsk blomkål er så godt, og den er jo ny nesten gjennom hele sommeren. Vi må nyte den fra den kommer til den reiser, sier Brimi.

FISK MED FISKESALAT: Stekt kveite og blomkål med gravlakssalat.   Foto: METTE MØLLER
FISK MED FISKESALAT: Stekt kveite og blomkål med gravlakssalat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han har kjørt et blomkålhode til puré i kjøkkenmaskinen, og smaker den til med litt salt.

Sammen med puréen skal han servere enda litt mere blomkål!

Nydampet, med godt smør over.

SUNT OG GODT : Grønnsaker på grill.  Foto: Mette Møller
SUNT OG GODT : Grønnsaker på grill. Foto: Mette Møller Vis mer

- Dette lagde jeg første gang på en matfestival på Vestlandet, og det ble suksess.

Et helt måltid bare basert på blomkål. Ta med de fine, grønne bladene og stilken også, slik får vi en fullstendig opplevelse av blomkålen, sier Brimi.

Grønnsaker på grillen For den som ønsker litt mer enn bare blomkålpuré og dampet blomkål til middag, anbefaler han å prøve med litt røkt eller gravet fisk ved siden av.

Brimi er også glad i stekt blomkål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med et fint stykke kveite og en salat av sommerens ferske sukkererter og vårløk, serverer han smørstekte blomkålskiver.

- Vi må «vasse litt» i alle de gode grønnsakene våre nå om sommeren. Bruk gjerne flere forskjellige grønnsaker til hvert måltid. Grønnsaker på grillen er perfekt, og grill dem gjerne i folie, sier Brimi.

Grønnsaksbombe Han er ikke tilhenger av grillspyd.

- Jeg har aldri forstått meg på grillspydene med sopp, squash, paprika, fisk og kjøtt på. Hvordan skal dette blir ferdig samtidig? Det skjønner jeg ikke, sier Brimi, og legger et dobbelt lag med folie og masse grønnsaker utover grillen.

Når grønnsakene er lett grillet og godt varme, tar han på litt smør og lukker folien som en ball.

Grønnsakene godgjør seg ved siden av grillen i ti minutter før servering.

- Når du åpner, har du en skikkelig grønnsaksbombe. Det er fenomenalt godt, sier Brimi.