Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er åttebarnsmorens beste mammatips

Står opp 0540 og løper en mil annenhver dag.

 Fra venstre: Carla (10), Joel (6), Colin (6), Alexis (6), mamma Kate, Aaden (6), Leah (6), Hannah (6) og Mady (10). FOTO: TLC
Fra venstre: Carla (10), Joel (6), Colin (6), Alexis (6), mamma Kate, Aaden (6), Leah (6), Hannah (6) og Mady (10). FOTO: TLC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åttebarnsmoren Kate Gosselin er blitt berømt etter at hun lot privatlivet sitt bli allemannseie gjennom tv-serien Jon & Kate Plus 8.

En hær av frivillige De fleste av oss har mer enn nok med å få ett barn til å sove hele natta. Da er det vanskelig å forestille seg hvordan det er å ha seks babyer og to 4-åringer.

Den første tida etter at sekslingene ble født, var Kate og ektemannen Jon avhengig av hjelp fra en hel hær av frivillige for å håndtere alle bleieskiftene, måltidene og nattevåkingen.

Big business For Kate har det å få sekslinger, etter først å ha fått tvillinger fire år tidligere, vært nøkkelen til big business og en tilværelse som superkjendis.

Hun har til og med deltatt i den amerikanske versjonen av Skal vi danse.

Assistert befruktning Alle barna ble til ved hjelp av assistert befruktning. Selv om Kate var forberedt på å få flere barn på én gang, hadde hun aldri forestilt seg at hun skulle bli gravid med sekslinger.

Nå er familien komplett. Åtte barn er altså nok.

Skilsmissen Kate og Jon har fått kraftig kritikk for sin eksponering av barna, særlig etter at ryktene begynte å gå om parets samlivsproblemer.

Nå er de blitt skilt, og norske seere kan få innblikk i Kates nye liv som alenemor gjennom serien Kate Plus 8.

Kate ønsker vanligvis å tjene penger på intervjuer og opptredener i media, men Foreldre & Barn fikk likevel anledningen til å gjøre et e-post-intervju med henne i forbindelse med seriens sesongstart her i Norge:

Tar en dag om gangen - Hvordan takler du hverdagslivet?

- Jeg tar en dag, eller noen ganger bare en ettermiddag eller en time, av gangen. Jeg har lært å ta livet på strak arm og tilpasser dagen etter hva som skjer. Mens jeg tidligere var veldig rigid, er jeg nå blitt i stand til å være ganske fleksibel for å overleve.

En typisk dag - Hvordan er en typisk dag er for deg?

- Jeg står opp kl. 05.40 hver dag for å lage frokost til barna før de står opp kl. 06.00. Vi kler på oss, spiser, pakker sekkene, går ut døra og er ved busstoppen kl. 06.45. Selv bruker jeg dagen på diverse ærender og møter, papirarbeid og min nesten daglige joggetur. Deretter lager jeg middag. Bussen med barna kommer hjem like før kl. 16.00, og da begynner kveldsrushet med middag, fôring av kjæledyr, husarbeid, lekser, bading og legging kl. 07.30. Etterpå må jeg jeg bruke tid på opprydding og pakking av lunsj før jeg legger meg. Jeg sovner så fort anledningen byr seg. Jeg er helt utslått når dagen er over.

- Hvor mye tid bruker du på å få barna i seng hver kveld?

- Det tar minst en time å få tatt raske dusjer og fullført kveldsrutinene.

Barnepasser og vaskehjelp - Hva slags hjelp får du med barn og husarbeid?

- Jeg har en barnepasser som som jobber fulltid eller deltid avhengig av om jeg er hjemme eller ute og reiser. Jeg har også en vaskedame som jobber seks timer i uka.

Løper en mil annenhver dag - Har du tid til å ta vare på deg selv og din egen kropp?

- Ja, jeg løper 6-8 miles (en drøy norsk mil) annenhver dag. Jeg pleide også å gå på spa en gang i blant, men jeg fant ut at det bare ble nok en avtale i kalenderen, så det har jeg sluttet med. Dessverre.

Mest familietid - Hvordan får du til å bruke tid på og bli kjent med hvert enkelt barn?

- Det er sannsynligvis akkurat det som er mest utfordrende ved å ha åtte barn på omtrent samme alder. Jeg prøver å utnytte de små øyeblikkene nå og da, men for det meste er vi sammen hele familien. Favorittida mi er når vi i fellesskap rydder og gjør husarbeid hver kveld etter middag. Barna er ivrige etter å hjelpe til. Vi gjør husarbeidet til lagarbeid som fører oss nærmere hverandre, samtidig som huset blir rent og alle blir klare for morgendagen.

Gir barna få valg - Har du noen praktiske tips til andre som har mange barn?

- Jeg gir barna få valg, og jeg passer alltid på å justere forventningene mine til hva jeg skal få gjort i løpet av dagen. Jeg får aldri gjort alt som står på lista mi. Jeg må imidlertid få gjort de tingene som haster, så jeg sørger alltid for å planlegge fremover. Det er nøkkelen min: Vær alltid tre skritt i forkant av timeplanen.

Kates beste tips: timeplan - Hva ditt aller beste foreldretips?

- Vær strukturert og start med strenge rutiner så fort babyen blir født. Barn liker timeplaner. De nitridige planene mine har hjulpet både meg, barna mine og alle hjelperne våre til å få hverdagen til å gå opp. Med planlegging unngår du forvirring og usikkerhet.

Kate plus 8 har premiere på TLC Norge i dag, onsdag den 17. november, kl. 20.30.

Les også:

Slik takler du en ordentlig mammadalt

20 nakne gravide om kroppen sin

13 supre barnevogner

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

TV-TRYNE: Åttebarnsmoren fra Pennsylvania i USA er blitt en glamorøs kjendis som forfølges av paparazzier. FOTO: TLC
TV-TRYNE: Åttebarnsmoren fra Pennsylvania i USA er blitt en glamorøs kjendis som forfølges av paparazzier. FOTO: TLC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!