Her er bilfargene som holder seg best i verdi

Og fargen som er mest utsatt for fuglebæsj.

SIKKERT VALG: Sort, grå og sølv selger best i Norge og holder seg i følge Autolease best i verdi. FOTO: Petter Handeland
SIKKERT VALG: Sort, grå og sølv selger best i Norge og holder seg i følge Autolease best i verdi. FOTO: Petter HandelandVis mer

Autolease, en av Norges ledende leverandører av bilfinansiering og biladministrasjon, oppgir at sort, grå eller sølv er fargene som selger best og gir det laveste verditapet.

Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease Norge, forteller at farger som rød og hvit på store og mellomstore biler tradisjonelt sett vil påvirke restverdien negativt.

Men det finnes unntak.
- For mange er hvit en statement-farge hvor det stilles det krav til innvendig og utvendig utstyr. Han bruker Audi A5 som eksempel:
- Med S-line inn- og utvendig, og ellers riktig utstyr, vil A5 holde seg godt i verdi sammenlignet med en tilsvarende bil i sølv/sort, sier han.

- En tradisjonell stasjonsvogn i laveste utstyrsnivå og hvit lakk vil bli straffet i bruktmarkedet, fortsetter han.

- Gjennomsnittlig taper en hvit bil seg 4-6 prosent mer enn tilsvarende biler i mer kurante farger, avslutter Marthinsen.

UNNTAKET: Hvite biler taper seg raskere i verdi enn tilsvarende modeller i andre farger. Men det finnes unntak. En bil med riktig design og riktig utstyr, som Audi A5, holder seg likr godt i verdi. FOTO: Produsenten
UNNTAKET: Hvite biler taper seg raskere i verdi enn tilsvarende modeller i andre farger. Men det finnes unntak. En bil med riktig design og riktig utstyr, som Audi A5, holder seg likr godt i verdi. FOTO: Produsenten Vis mer

I spekteret av sølv og grått finnes det varianter av blå, grønn og gull/champagne som gjør bildet noe mer variert. Disse variantene påvirker ikke restverdien negativt.

Hvitt er populært I følge Autolease har ikke fargevalget endret seg i stor grad de siste årene. Den typiske fargen på firmabilen i 2006 er like typisk i dag. Det er sort, grått og sølv som selger best.

Tilbake i 2011 kunne vi fortelle at hvit var den fargen som solgte best på verdensbasis, tett etterfulgt av grå og sort. Se oversikten her.

I Norge er det svart som selger best. Fra januar til og med september i fjor var 26,7 prosent av bilene som ble solgt nye i Norge sorte. 22,3 prosent valgte grå, mens 12,6 og 11,1 prosent valgte sølv og hvit.

7,4 prosent valgte rød.

En rød ulempe... Etter å ha undersøkt nærmere 1200 biler i fem forskjellige britiske byer, kom den britiske bilrekvisitabutikken Halfords frem til at røde biler var mest utsatt for fugleskitt.

Hvis du vil unngå å finne hvite flekker på bilen, viser undersøkelsen at du bør velge en grønn bil.

BLIR BOMBET: Røde biler faller også raskere i verdi enn snittet. I tillegg er sjansen for å bli truffet av fugleskitt størst dersom du kjører rød bil. FOTO: Petter Handeland
BLIR BOMBET: Røde biler faller også raskere i verdi enn snittet. I tillegg er sjansen for å bli truffet av fugleskitt størst dersom du kjører rød bil. FOTO: Petter Handeland Vis mer

18 prosent av de røde bilene i undersøkelsen var tilgriset med fuglebæsj, mens kun én prosent av de grønne bilene hadde blitt «bombet». De andre fargene i undersøkelsen var blå (14 prosent), svart (11 prosent), hvit (7 prosent) og grå/sølv (3 prosent).

I Storbritannia koster ifølge forsikringsselskapene reparasjon av lakkskader forårsaket av fuglebæsj bileierne hele 550 millioner kroner i året.

Les også: Vi har kjørt BMWs nye elbil
Denne bilquizen får du aldri alt rett på
Bilene damer elsker

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.