Her er Brimis russiske favoritter

Mesterkokken har latt seg inspirere av OL.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

KLAR FOR OL: Ei god kjøttgryte med reinsdyr og rotgrønnsaker. Den skal koke omtrent like lenge som ei femmil varer, og for Arne Brimi er dette perfekt mat i disse OL-dager. Foto: METTE MØLLER
RØDBETDRIKK: Istedenfor russernes berømte rødbetsuppe borsjtsj serverer Brimi en frisk og supersunn rødbetdrikk. Foto: METTE MØLLER
LØK- OG SOPPSUPPE: Suppe er en av det viktigste tradisjonelle rettene i det russiske kjøkken. Små russiske erter setter en ekstra spiss på smaken. Foto: METTE MØLLER
RUSSISK KJØTTGRYTE: - Dette er raus og kraftig kost, ei skikkelig femmilsgryte! sier Brimi. Foto: METTE MØLLER

Med blant annet to lærerike turer til Russland som kokk i TV-produksjonen «Gutta på tur», har Brimi fått litt kjennskap til russisk matkultur.

Nå er det nok ikke akkurat maten som trekker turister til Russland, selv om mange har lyst på både svart kaviar og piroger.

RØDBETDRIKK: Istedenfor russernes berømte rødbetsuppe borsjtsj serverer Brimi en frisk og supersunn rødbetdrikk. Foto: METTE MØLLER
RØDBETDRIKK: Istedenfor russernes berømte rødbetsuppe borsjtsj serverer Brimi en frisk og supersunn rødbetdrikk. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men Brimi synes russisk mat både kan være smakfull og inspirerende.

- Da vi reiste rundt i Russland, fikk vi ofte servert store gryter med kjøtt av lam og hest som var kokt sammen med løk, kål eller rotgrønnsaker. De brukte det kjøttet de hadde tilgang på, og serverte alltid mørkt brød og smør til. Jeg husker det som gode og ekte smaker, sier Brimi.

Gryte i norsk versjon Han rører forsiktig i ei dampende gryte på komfyren, en norsk versjon av de russiske minnene.

ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hest og lam er byttet ut med reinsdyrkjøtt, som er både mørt og saftig etter snart tre timers koking.

Brimi hakker opp en stor bunt bladpersille som han strør i gryta rett før servering.

- Dette er raus og kraftig kost, ei skikkelig femmilsgryte! Og om vi ikke kan glede oss over gode resultater i Sotsji, så kan vi i alle fall nyte at det lukter deilig kjøttgryte i huset, smiler Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk suppefavoritt I en annen kjele putrer løk og sopp sammen med små, russiske erter. Supper er en av de viktigste tradisjonelle rettene i det russiske kjøkken, og mest kjent er rødbetsuppa borsjtsj, basert på rødbeter, kål og kjøtt. Brimis russiske favoritt er løk- og soppsuppe.

- Dette er genialt, godt og enkelt. Det vokser så mye sopp i Russland at hver innbygger har 50 kilo å ta av. De er veldig flinke til å plukke sopp, og det er særlig skrubb og steinsopp de bruker, forteller han.

- Soppen tørkes, saltes eller syltes. Russerne er nøysomme og flinke til å hente og ta vare på råvarene sjøl. Her har vi noe å lære, mener Brimi.

Han legger en håndfull små, russiske erter i suppa. De eksklusive ertene har vært borte fra norske butikkhyller noen år, men er nå mulig å få tak i igjen. Ertene er blant annet velkjent tilbehør til alle viltretter, og rype med russiske erter er en klassisk delikatesse.

- Vi kan godt ha litt erter i løksuppa vår også. Det setter en ekstra spiss på smaken, sier Brimi.

• Her er Dagbladets saker om OL i Sotsji.