Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er byene i verden med best rykte - Oslo faller tolv plasser

- Jeg er forundret og spørrende til hva som kan ha skjedd.

BJØRVIKA: Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin, sier til Dagbladet at Oslo har forandre seg mye på kort tid, og at både Bjørvika, Tjuvholmen, Vulcan-området og Grünerløkka får gode tilbakemeldinger av utenlandske gjester. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX
BJØRVIKA: Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin, sier til Dagbladet at Oslo har forandre seg mye på kort tid, og at både Bjørvika, Tjuvholmen, Vulcan-området og Grünerløkka får gode tilbakemeldinger av utenlandske gjester. Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sydney og Melbourne kaprer første og andreplassen over byene i verden med best rykte, ifølge konsulent- og rådgivningsselskapet Reputation Institute.

Dette er første gang siden den første målingen i 2011, at to byer fra samme land tar de to øverste plassene, skriver selskapet i en pressemelding.

Ifølge det amerikanske selskapet selv, er den årlige «City Reptrak» verdens største måling av byers omdømme.

Ramler tolv plasser Undersøkelsen er gjennomført blant 19 000 innbyggere i G8-landene: Frankrike, Tyskland, Italia, Storbritannia, Japan, USA og Canada.

Totalt 101 byer måles på oppfatninger om blant annet tillit, beundring og respekt. Av de 20 øverste byene på omdømmelista, ligger 15 i Europa.

BEST RYKTE: Sydney er den byene i verden med best rykte, ifølge omdømmeinstituttet Reputation Institutes årlige undersøkelse. Foto: MARK BAKER / REUTERS / NTB SCANPIX
BEST RYKTE: Sydney er den byene i verden med best rykte, ifølge omdømmeinstituttet Reputation Institutes årlige undersøkelse. Foto: MARK BAKER / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Oslo var inne i det gode selskapet blant topp ti i 2011, 2012 og 2014. Men i år faller den norske hovedstaden fra fjorårets sjetteplass til attendeplass, bak både Stockholm og København, men foran Helsinki på plass 30.

Verken Stockholm eller København var inne på topp ti i fjor, men gjør motsatt av Oslo og kaprer plass tre og ni.

Forundret - Jeg er både forundret og spørrende til hva som kan ha skjedd siden vi har falt så mange plasser. Oslo har fått mye positiv omtale det siste året, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin til Dagbladet.

Tuftin påpeker at Oslo har forandre seg mye på kort tid, og at både Bjørvika, Tjuvholmen, Vulcan-området og Grünerløkka får gode tilbakemeldinger av utenlandske gjester.

- Jeg har ikke fanget opp noen hendelser som skulle tilsi at vi skulle falle så langt ned. Vårt inntrykk er at utlendinger er godt fornøyde, sier han.

Det er mange kåringer gjennom et år, og det er både morsomt og positivt å komme høyt, innrømmer reiselivsdirektøren.

MELBOURNE: Australia har to byer på de to øverste plassene. Melbourne tar andreplassen. Foto: ANDREW WATSON / CORBIS / NTB SCANPIX
MELBOURNE: Australia har to byer på de to øverste plassene. Melbourne tar andreplassen. Foto: ANDREW WATSON / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

- En kåring alene betyr ikke all verden, men er det en trend at vi skulle falle på flere kåringer er det alvorlig, sier han.

- Ikke avgjørende Fernando Prado ved Reputation Institute, sier i pressemeldinga at omdømmet til en by bygger på folks egne opplevelser, massekommunikasjon, opplysninger fra en tredjepart, og allment aksepterte stereotypier.

Prado sier også at et godt rykte korrelerer med blant annet økt turisme og økte investeringer i byen.

At det er samsvar mellom et godt omdømme og økt turisme, er Per-Arne Tufting enig i.

- Når du scorer jevnt høyt i veldig mange kåringer gjør det det, men en kåring alene er ikke avgjørende. Det hadde vært hyggelig å havne høyere, men noen stor innvirkning på turiststrømmen til Oslo tror jeg ikke dette har, sier han.

De ti byene med best rykte: (Høyeste score er 100)

1. Sydney, Australia - 79,1
2. Melbourne, Australia - 78,9
3. Stockholm, Sverige - 78,4
4. Wien, Østerrike - 76,8
5. Vancouver, Canada - 76,1
6. Barcelona, Spania - 75,8
7. Edinburgh, Storbritannia - 75,6
8. Genève, Sveits - 75,5
9. København, Danmark - 75,5
10. Venezia, Italia - 75,4
18. Oslo - 73,7
30. Helsinki, Finland - 71,2

De ti byene med dårligst rykte 101. Bagdad, Irak - 31,4
100. Teheran, Iran - 35,4
99. Moskva, Russland - 47,1
98. Nairobi, Kenya - 47,5
97. Bogota, Colombia - 47,7
96. Mexico City, Mexico - 47,9
95. Kairo, Egypt - 48,1
94. Kiev, Ukraina - 48,9
93. Caracas, Venezuela - 49,7
92. Tel Aviv, Israel - 49,8

Dårlig: 0-40
Svakt: 40-60
Middels: 60-70
Sterkt: 70-80
Utmerket: 80-100

Kilde: Reputation Institute's City Reptrak 2015

NUMMER TRE: Stockholm har tredje best rykte i verden, ifølge omdømmeinstituttet Reputation Institute. Foto: JEAN-PIERRE LESCOURRET / CORBIS / NTB SCANPIX
NUMMER TRE: Stockholm har tredje best rykte i verden, ifølge omdømmeinstituttet Reputation Institute. Foto: JEAN-PIERRE LESCOURRET / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!