TETTPAKKET: På lørdagsmarkedet The Old Buiscuit Mill kan du fråtse i økologisk mat og klær kreert av lokale designere. Foto: ELLEN SOFIE LAURITZEN
TETTPAKKET: På lørdagsmarkedet The Old Buiscuit Mill kan du fråtse i økologisk mat og klær kreert av lokale designere. Foto: ELLEN SOFIE LAURITZENVis mer

Her er capetownernes egne innsidetips til VM-byen

Surfing, historie og vilt natteliv.

||| CAPE TOWN (Dagbladet): - Det som bidrar til å gjøre Cape Town er unik, er kombinasjonen fjell og strender, samtidig som du har tilgang på alle fasilitetene en storby kan tilby, sier Rus Nerwich (35).

Saksofonisten har levd størsteparten av livet sitt i Cape Town, og deler villig byens goder med Dagbladets lesere.

Bestig et fjell Cape Town befinner seg på ei halvøy, omringet av høye fjell, med 1084 meter høye Table Mountain som midtpunkt og landemerke.

Populariteten har resultert i at en drøss vågale turister må reddes ned fra «byfjellet», år etter år.

- Bestig heller Lions Head, oppfordrer Nerwich.

Turen opp tar en drøy time for semi-sprekinger; belønningen er slående utsikt, over Greenpoint Stadium og resten av byen, og så godt som ingen japanske turister.

SURF'S UP: Tettpakket: På lørdagsmarkedet The Old Buiscuit Mill kan du fråtse i økologisk mat og klær kreert av lokale designere. 


Foto: ELLEN SOFIE LAURIZEN
SURF'S UP: Tettpakket: På lørdagsmarkedet The Old Buiscuit Mill kan du fråtse i økologisk mat og klær kreert av lokale designere. Foto: ELLEN SOFIE LAURIZEN Vis mer

Er det fullmåne, samles capetownerne på toppen av løvehodet, utstyrt med lommelykt og rødvinsflasker, for å beundre lyskjegla.

Strandliv For tida er det vinter i Cape-området, og det kan bli både vått og grått.

Men ikke la bikinien bli igjen hjemme: «The mother city» er kjent for å ha fire årstider på én dag; etter dager med rufsevær titter plutselig sola fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er det bare én ting å gjøre: komme seg til stranda.

Dem er det mange av, både i og utenfor byen.

De rike og vellykkede slanger seg på Clifton eller Camps Bay, Nerwich drar heller til Muizenberg, ei langstrakt strand og surfemekka nummer én, populært blant backpackere og avdanka hippier.

PÅ HJEMMEBANE: For saksofonisten Rus Nerwich er beliggenheten det aller beste med Cape Town. Han bor i nabolaget Sea Point, og tar ofte turen opp Lions Head (i bakgrunnen). Foto: ELLEN SOFIE LAURITZEN
PÅ HJEMMEBANE: For saksofonisten Rus Nerwich er beliggenheten det aller beste med Cape Town. Han bor i nabolaget Sea Point, og tar ofte turen opp Lions Head (i bakgrunnen). Foto: ELLEN SOFIE LAURITZEN Vis mer

- Det beste stedet for å lære seg å surfe, er hos Gary´s Surf Shop. Du kan ikke forlate Cape Town uten å ha prøvd deg på brettet, mener han.

Men den vakreste stranda, Noordhoek, befinner seg en kjøretur unna.

Her er det sand og dønninger så langt øyet kan se. På vei hjem kan du kjøre om Chapman´s Peak, for den mest dramatiske strekningen halvøya kan by på.

Ut mot havet - Ikke bry deg om snobbete capetownere som aldri har satt foten sin på et tog, sier Nerwich.

Den sørlige toglinja fra Cape Town til Simonstown er trygg, men det er likevel best å ferdes på dagtid.

Utsikten til kysten fra togvinduet er verdt turen.

MEDITATIVT: For saksofonisten Rus Nerwich er beliggenheten det aller beste med Cape Town. Han bor i nabolaget Sea Point, og tar ofte turen opp Lions Head (i bakgrunnen). 

Foto: ELLEN SOFIE LAURITZEN
MEDITATIVT: For saksofonisten Rus Nerwich er beliggenheten det aller beste med Cape Town. Han bor i nabolaget Sea Point, og tar ofte turen opp Lions Head (i bakgrunnen). Foto: ELLEN SOFIE LAURITZEN Vis mer

Hopp av i den lille fiskerlandsbyen Kalk Bay, kjent for fargerike båter og fersk fisk.

Drikk morgenkaffen på Olympia Café, og spis fisken din på Kalky´s, et ujålete sted på brygga, hvor dagens fangst gjerne er fanget like før den når tallerkenen.
Ut i vår hage Blir volumet til fotballfanatikerne for høyt, er det bare å trekke seg tilbake.

Kappstaden er usedvanlig grønn og frodig, og oasene er mange.

Den mest spektakulære er Kirstenbosch National Botanical Gardens, et gigantisk grøntområde sør for byen, fullt utstyrt med urte- og skulpturhager.

- Kirstenbosch må være et av de vakreste stedene på denne jord, sier Nerwich.

Men det finnes vakre pusterom i selve bykjernen også; Companys Gardens er velegnet for å unnslippe vuvuzelaene, og kanskje spotte noen ekorn.

TIL FOTS: Vandre rundt i malay-området Bo-Kaap for en liten smak av Cape Towns historie. 
Foto: ELLEN SOIFE LAURITZEN
TIL FOTS: Vandre rundt i malay-området Bo-Kaap for en liten smak av Cape Towns historie. Foto: ELLEN SOIFE LAURITZEN Vis mer

- Det er det fine med Cape Town: så mye foregår på et lite område. Derfor klarer jeg ikke å reise herfra.