Her er de beste bilstolene

Disse får toppscore - tre kategorier.

DE BESTE BARNEBILSTOLENE: I tre vektklasser. Foto: Produsentene
DE BESTE BARNEBILSTOLENE: I tre vektklasser. Foto: ProdusenteneVis mer

Her har vi samlet en oversikt over de bilstolene som har gjort det best i test.

Testing av bilstoler utføres kontinuerlig av International Consumer Resarch & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjonen ADAC.

Teststolene vi har hentet fram, er de som har fått best score i kategoriene babyseter (0-13 kg), småbarnsseter (0-18 kg/9-18 kg), belteseter (18-36 kg).

Hele testsamlingen kan du lese på Forbrukerrådets sider.

Sitter feil Hvert tredje barn sitter feil i bilen, viser Folkehelseinstituttets Barn i bil-studie.

De vanligste feilene er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen og små barn (under 135 cm) uten sidestøtte.

TRYGG I TRAFIKKEN: Bakovervendt sikring av barnet anbefales så lenge som mulig. Nå blir det strengere krav til sikring av små passasjerer. Foto: Istockphoto
TRYGG I TRAFIKKEN: Bakovervendt sikring av barnet anbefales så lenge som mulig. Nå blir det strengere krav til sikring av små passasjerer. Foto: Istockphoto Vis mer

Barnets vekt avgjør hvilken bilstol du bør velge.

- Foreldre ønsker å sikre barna best mulig, men de er kanskje ikke klar hvor galt det kan gå hvis de ikke bruker utstyret riktig, sier Marianne Skjerven-Martinsen, doktorgradsstipendiat i forskningsprosjektet Barn i bil ved Folkehelseinstituttet.

Mange glemmer å sikre den nyfødte i bilen på vei hjem fra sykehuset. Også spedbarn skal sitte i barnesete. Slik sikrer du nurket.

Slurv og uvitenhet Bilulykker er hovedårsaken til de alvorligste skadene og dødsfallene blant barn og unge her i landet.

Studien fra Folkehelseinstituttet viser at hele 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen. For 23 prosent av disse er feilen så stor at en kollisjon ville fått alvorlige konsekvenser.

Undersøkelsene ble gjort i samarbeid med utrykningspolitiet. Totalt var 1260 barn under 16 år med i studien.

Feilmontering av selve barnesetet er en annen, svært utbredt feil.

- Vi ser dessverre stadig at utstyret monteres eller brukes feil. Jeg tror det skyldes en kombinasjon av uvitenhet og slurv. Foreldre ønsker jo å sikre barna sine, sier kommunikasjonsrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

Vil bli enklere I løpet av året kommer det en ny standard for sikring av barn i bil.

Et av de nye kravene handler om festingen av bilstoler ved hjelp av Isofix i baksetet, såkalte ankre.

- Det blir rett og slett enklere å montere setet riktig, sier Henske.

Universalgodkjenninger og samordnet merking i bil og på barnesetet er andre nye krav fra 2014.

Bedre merking - Det nye i-Size-regulativet gjør det enklere for foreldre å velge riktig barnesete. Ved hjelp av universalgodkjenninger og lik merking i biler og på barneseter, blir det lettere å forstå hvilke seter som passer til hvilke biler, sier Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen, seksjon for kjøretøyteknikk.

Det nye regulativet er ventet godkjent tidligst i november i år, og det vil ta tid før stoler av denne typen kommer på markedet.

Men alle barnestoler med dagens ECE 44-merking vil også i framtida være godkjente stoler.

Gode kjøperåd • Velg et bakovervendt barnesete. Det er ikke et lovkrav, men anbefales på grunn av bedre trygghet.  •Et bakovervendt sete som går opp til 25 kilo, er en god investering, fordi det kan brukes veldig lenge. • Ha alltid med både bil og barn når du skal kjøpe barnesete. • Få ekspeditøren til å vise deg hvordan du bruker og fester setet i bilen. • Ikke følg tester av barneseter blindt. Prøv ut hvilke seter som passer i bilen din. • Vær nøye med hvor du handler. Ikke kjøp setet over nettet. Det er viktig at du får god hjelp og blir vist hvordan setet skal brukes i din bil. • Føler du at ekspeditøren ikke kan svare på spørsmålene dine, eller ikke kan vise deg hvordan du monterer setet, bør du handle et annet sted.
Les også:

Bilsikring og barn: Ta av vinterdressen i bilen
Test av nøttepålegg: De reneste produktene får terningkast 6
Test av fruktmos: Det er to fruktmoser du bør styre unna

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Test av Britax Baby-safe plus SHR (Babysete 0-13 kg) Får beste poengsum av babysetene. De beste babysetene (0-13 kg)
Karakter: 82/100 Produsent: Britax Pris: 1990

Test av Cybex Aton (Babysete 0-13 kg) Toppscore i frontkollisjonstesten og bra score i sidekollisjonstesten og risiko for feilbruk-testen. Karakter: 78/100 Produsent: Cybex Pris: 1690 Test av BeSafe Izi Go (Babysete 0-13 kg) Toppscore i frontkollisjonstesten. Setet er lett å montere, enkelt i bruk og har god plass til barnet. Karakter: 76/100 Produsent: Besafe Pris: 1699

Test av Cybex Sirona (Småbarnssete 0-18 kg/9-18 kg) Oppnår høyeste score på plass til barnet. Karakter: 72/100 Produsent: Cybex Sirona Pris: 4799 Test av BeSafe iZi Kid X3 (Småbarnssete 0-18 kg/9-18 kg) Oppnår toppscore i frontkollisjonstesten. Karakter: 70/100 Produsent: BeSafe iZi Kid X3 Pris: 3800 Test av Cybex Solution X2-fix (Beltesete 18-36 kg) Oppnår toppscore på sidekollisjonstesten. Karakter: 78/100 Produsent: Cybex Pris: 2499

Test av Britax Kid Plus Sict (Beltesete 18-36 kg) Middels poeng på frontkollisjonstesten. Karakter: 76/100 Produsent: Britax Kid Plus Sict Pris: 1799