Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er de beste flatskjerm TV-ene

De blir bare større og større - slik velger du riktig for deg.

PÅ TV-JAKT: Kjetil Sukkestad (42) ser etter en TV på 55-60 tommer med en pris på opptil 20 000 kroner. - Jeg har surroundanlegg, men trenger TV til filmtitting og hjemmekino. Samsung var merket jeg i utgangspunktet var ute etter, men jeg er litt usikker nå. Det er et stort utvalg av flatskjermer, sier Sukkestad. Selger på Elkjøp Ullevål, Audun Engen, merker at TV-kundene er opptatt av størrelse, pris og merke. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
PÅ TV-JAKT: Kjetil Sukkestad (42) ser etter en TV på 55-60 tommer med en pris på opptil 20 000 kroner. - Jeg har surroundanlegg, men trenger TV til filmtitting og hjemmekino. Samsung var merket jeg i utgangspunktet var ute etter, men jeg er litt usikker nå. Det er et stort utvalg av flatskjermer, sier Sukkestad. Selger på Elkjøp Ullevål, Audun Engen, merker at TV-kundene er opptatt av størrelse, pris og merke. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

(Dagbladet): - Vi er opptatt av elektronikk og liker å ha det siste. TV-ene blir bare større og større. Lenge var gjennomsnittsstørrelsen på TV-en 28 tommer, mens den nå er på 46 tommer og oppover, sier administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Elektronikkbransjen forventer et salg på overkant av 500 000 TV-apparater i Norge i år.

- Nesten alle nye TV-er på markedet i dag har 3D, men det er veldig få som kjøper TV fordi den har 3D-mulighet. Da er størrelse, design og bildekvalitet viktigere, sier sjefredaktør i magasinet Lyd og Bilde, Lasse Svendsen.

TV-en har blitt smart Bortsett fra de rimeligste TV-ene, har nå også nesten alle Smart-TV-funksjonalitet.

- Det som er spesielt moro er at du enkelt kan koble til mobilen eller kameraet og se bilder eller video, sier Knut Arild Vold i HjemmePC.

Bladet har testet smart-tv-modeller fra Sony, LG, Phillips, Panasonic og Samsung til sine utgaver. Testen har ikke kåret en vinner eller taper.

- Vårt inntrykk er at Samsung har et lite forsprang på de andre produsentene. De har godt utvalg av apper, god ytelse og fint grensesnitt, samt noen funksjoner som ingen andre har, som stemmestyring av enkle funksjoner, sier Vold.

Bedre HD på vei Når vi får større og større skjermer er det også viktigere enn noen gang med godt bilde. Full HD er blitt et gammelt begrep, og det er 4K som er den neste nye, store teknologien.

- Det er en teknologi som vi har tro på. Det vil være veldig synlige forskjeller på alle skjermer, men særlig på store skjermer. Det har være en liten flaskehals med å få på plass 4K-innhold som kan sendes over kabel-TV, for det krever så enormt mye datamengde, sier Svendsen.

På en Blu-ray disk ville det for eksempel bare vært plass til 20 minutter med film. Inntil det er løst vil det ikke komme noe særlig 4K innhold, forklarer han.

Svendsen tror TV-apparatene med 4K mulighet vil komme før innholdet er på plass, og da til en pris på rundt 70 000 kroner.

- Det er det neste store som kommer på TV-fronten, men TV-ene er nok to, tre år unna og innholdet vil nok ikke være klart før nærmere 2020. Så hvis du planlegger å kjøpe ny TV til jul kan du trygt gjøre det, sier Svendsen.

Raser i pris - TV er en av de få produktgruppene som går ned i pris, og har en gjennomsnittlig prisnedgang på 20 prosent i året. Det kommer stadig nye, dyre TV-er, men TV-en som kostet 30 000 kroner for fire år siden, koster kanskje bare 10 000 kroner i dag, sier Røsholm.

En slik prisnedgang kan komme godt med når en ny skjermteknologi er ventet i butikkene før jul, til en rimelig stiv pris.

- OLED er ny teknologi som ble lansert på en stor TV-messe i Berlin tidligere denne måneden. Dette en teknologi som gir veldig gode bilder, på svært tynne skjermer. Skjermene kan være 4 millimeter i tykkelse, så nå snakker vi nesten om å henge et bilde på veggen. Ulempen er at de er veldig dyre, sier Røsholm.

Når OLED-TV-ene lanseres i norske butikker før jul vil de ligge på en pris på rundt 9000 euro, altså nærmere 80 000 kroner.

Her er ekspertenes anbefalinger

Audun Hage
TV-journalist i magasinet Lyd og Bilde.


Opp til 32 tommer:

• Grundig 32 VLE 7139 BR
Pris: 4500 kroner

For deg som bare vil ha en liten og enkel TV, er det ikke nødvendig å velge en veldig kostbar modell.

TV-HJELP: Selger på Elkjøp Ullevål, Audun Engen, hjelper Kjetil Sukkestad (42) med rett TV-valg. Han merker at TV-kundene er opptatt av størrelse, pris og merke. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TV-HJELP: Selger på Elkjøp Ullevål, Audun Engen, hjelper Kjetil Sukkestad (42) med rett TV-valg. Han merker at TV-kundene er opptatt av størrelse, pris og merke. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

32-tommeren fra Grundig leverer fin bildekvalitet og har dessuten innebygd kortplass for RiksTV, som gjør at den kan brukes uten separat TV-mottaker.

Ved å plugge inn en USB minnepinne kan du også pause og ta opp direktesendte programmer. God lyd og kontrastrikt bilde er et pluss, mens den ikke egner seg til veggmontering på grunn av bakovervendte kontakter.

40-50 tommer:

• Samsung 46ES6805
Pris: 12 000 kroner

46 tommer er en populær TV-størrelse som passer bra inn i de fleste stuer. Samsungs 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris. Med Smart Hub internettportal, gode tilkoblingsmuligheter og en bildekvalitet som er tett på toppklasse, er denne TV-en utvilsomt et godt kjøp.

Lyden har også blitt bedre fra forrige generasjon. Glimrende fargegjengivelse og kontrast, men den har noe lysgjennomslipp fra lyset bak skjermen

Over 50 tommer:


• Panasonic TX-P65ST50
Pris: 21 000 kroner

Det er lite som kan slå en bildeopplevelsen fra en real storskjerm! Og her står Panasonic for en av de beste. TX-P65ST50 er en gigantisk plasmaskjerm på 65 tommer som henter kinoopplevelsen hjem i din egen stue. Med sitt enorme bilde og imponerende detaljnivå er den et soleklart valg for filmelskerne. Sylskarpt og detaljert bilde, men den har bare 3 HDMI-innganger

Roy Arne Christiansen
TV-ekspert på Hardware.no.

Opp til 32 tommer:


• LGs LED-TV, LG 32LM620T
Pris: 5200-5500 kroner

En liten snerten 32-tommer som har de fleste funksjoner på plass. Godt med innstillingsmuligheter, passive 3D-briller og en fin design. (Den finnes også i størrelsene 42, 47, 55 og 65 tommer)

40-50 tommer:

• Samsungs UE40ES6535
Pris: 7000-10 000 kroner.

Samsungs 40-tommers LED-TV er en lyssterk og godt utstyrt TV. Den har gode innstillingsmuligheter, og er fullpakket med en av de bedre Smart-løsningene.

• Philips LED-TV 40PFL8007
Pris: 13 000 kroner

Dette er en råstilig TV som leverer både i bildekvalitet og i design. Ikke den aller beste Smart-løsningen, men tar igjen på bildekvalitet.

Over 50 tommer:

• Samsung UE55ES8005
Pris: fra 19 300 til 22 000 kroner.

Har det aller siste av funksjoner innebygd og et nydelig design. Stemmestyring, bevegelsstyring og en av de bedre Smart-plattformene er på plass. Den har alle innstillingsmuligheter på plass, slik at den med litt justeringer kan levere et fantastisk bilde.

• Panasonic TX-P65VT50Y
Pris: rundt 30 000 kroner.

Er en Plasma-TV som for mange regnes som referansen blant dagens flate skjermer. Den er på hele 65 tommer i størrelse, kan gi deg en flott 3D-opplevelse og har en bildekvalitet som kommer veldig nærme standarden til TV- og filmindustrien. (Finnes også i størrelser som er mindre. 50- og 55-tommers størrelse.)

Jørn Finnerud
Redaktør i Watt Magazine.

Opp til 32 tommer:

• Philips 32PFL4007
Pris: cirka 3500 kroner.

Philips imponerer med å levere et godt svartnivå uavhengig av lysforholdene i stua din. Den kommer med et matt panel som gir mindre refleksjoner.

Den har også en smart-TV del, som er helt ok, selv om den på det området ikke kan måle seg med de aller beste.

• Samsung UE32EH5305
Pris: cirka 3500 kroner

Dette er en lubben TV i forhold til det vi vet Samsung kan på designfronten, men det betyr ingenting så lenge man ikke ser den direkte fra siden.

Da er det viktigere med et jevnt over godt bilde og en Smart-TV del som er den beste i bransjen. Få skjermen på nett, og kos deg med en mengde innhold som video-on-demand, HBO og sosiale medier som Facebook.

40-50 tommer:

• Sony 40HX855
Pris: cirka 10 500 kroner (3D, briller følger ikke med)

Sony har virkelig kommet seg på designsiden og lager noen stilrene og lekre TV-modeller. De er også blant de som takler kant-LED teknologiens svakheter best.

Sony har nemlig både jevnt baklys og et godt svartnivå. Modellen kommer med blankt sotet frontglass, så noen refleksjoner må man regne med. Bildene er meget innbydende, og de er godt kalibrert fra fabrikk.

Sony har en helt ok smart-TV del, og den kan håndtere både musikk, video og bilder fra hjemmenettverket.

Over 50-tommer:

• Samsung UE55ES8005
Pris: 19 300 til 22 000 kroner

Samsungs toppmodell er en studie i design og tekniske muligheter. Den er ekstremt lekker å se på, kommer med markedets beste Smart-TV del.

Har et bilde som ikke er best, men som likevel holder et meget godt nivå. Her er det ikke spart på noe. Det følger for eksempel med et nettbrett som man kan bruke som fjernkontroll, og hvor ellers kan man spille Angry Birds med håndbevegelser? Skjermen kommer nemlig med innebygd kamera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media