Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er de beste gassgrillene

Vi har funnet den som gir det beste grillresultatet.

GASSGRILLER: Vi har testet syv gassgriller. FOTO: Øivind Lie
GASSGRILLER: Vi har testet syv gassgriller. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Griller kommer som kjent i alle størrelser.

Vi har tidligere testet luksusvarianter, og vi har også testet små, bærbare griller.

Denne gangen har vi gått for gassgrillene det selges mye av, altså den mest vanlige størrelsen.

For å gjøre en avgrensing har vi testet griller med maks tre brennere, og i prisskiktet mellom 1600 og 4000 kroner.

VARMEHYLLE: Hylla over grillristen må være enkel å fjerne når du skal helgrille kjøtt eller fugl. FOTO: Øivind Lie
VARMEHYLLE: Hylla over grillristen må være enkel å fjerne når du skal helgrille kjøtt eller fugl. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Grillen fra Landmann kommer utenfor prissjiktet, den koster 5400 kroner. At den ble testet fremfor modellen under, er en tabbe som ikke kan lastes produsenten, men oss. Derfor har vi også tatt den med på resultatlisten.

Vi har testet griller fra de store produsentene, riktig nok med ett unntak: Minden. Den ble av oss vurdert som en interessant nykommer og fikk prøve seg mot de store produsentene.

Testkriterier Vi har først og fremst lagt vekt på grillresultatet.

Da må grillen kunne gi nok varme, jevn varme over hele stekeflaten og det må være mulig å ha full kontroll på temperaturen.

All maten vi grillet kom fra samme stykke eller filet, men resultatet fra de forskjellige grillene viste store forskjeller når det ferdige resultatet ble vurdert.

Dette har vi grillet I denne testen grillet vi et skikkelig stykke entrecote, en fiskefilet og asparges. I tillegg la vi pølser ut over hele grillflaten for å sjekke om grillen ga jevn varme, og hvor stor del av den totale grillflaten som blir skikkelig varm.

RENGJØRING: På de beste grillene renner fettet raskt ned i oppsamlingsbegeret. FOTO: Øivind Lie
RENGJØRING: På de beste grillene renner fettet raskt ned i oppsamlingsbegeret. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Det har vi valgt å kalle "effektiv grillflate" i denne testen.

Grillen må bli skikkelig varm Nok varme handler ikke bare om antall brennere og effekt, men kvaliteten på brennerne, og hvordan grillen er konstruert.

Materialvalget i selve stekekammeret kan ha betydning for hvor mye varme som magasineres og noen brennere kan se store og effektive ut, men gir fra seg varme kun i deler av brenneren.

Jevnt steking Jevn varme gjør grillingen forutsigbar. Vi forlanger ikke at den skal ha varme helt ut til kanten, men innenfor det du kan definere som effektivt område skal varmen være jevn.

Er den ikke det får du forskjellig resultat avhengig av hvor på grillen du legger maten, eller enda verre; selve kjøttstykket blir ujevnt stekt. Her har kvaliteten på brennerne betydning, men også selve konstruksjonen.

Har du store eller feil konstruerte varmefordelere, eller brennerne som sitter rett under grillristen, kan det føre til ujevnt stekeresultat.

God kontroll Det er også viktig å ha full kontroll på temperaturen. Et minimum er at det finnes et termometer i lokket, som viser riktig temperatur. Har du et digitalt steketermometer kan det være lurt å ta en sjekk her.

VARMEFORDELERE: Er disse feil konstruert, blir varmen ujevn. FOTO: Øivind Lie
VARMEFORDELERE: Er disse feil konstruert, blir varmen ujevn. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Grillen må i tillegg til å bli varm nok, også ha mulighet til å få temperaturen langt nok ned på laveste innstilling.

Brukervennlighet Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på hvor enkelt det er å regulere temperaturen og hvor enkel rengjøringen er.

I tillegg er det andre detaljer som at varmeristen er enkel å fjerne når du skal grille stor mat og at grillen er grei å sette sammen kombinert med en god bruksanvisning.

Alle deler som blir utsatt for fett og andre grillrester må være enkle å ta ut og rengjøre.

Det holder ikke at fettet renner ned i en kopp hvis det blir liggende rester på en fettskuff som man må fjerne skruer for å få ut.

Materialvalg Materialvalg og byggekvalitet er viktig på en grill. Det har betydning for kvaliteten på selve grillingen og at den overlever mange år under ganske barske forhold.

Ekstrautstyr Vi har ikke lagt voldsom vekt på ekstrautstyret. Det er selvsagt kjekt med en sidebrenner, skjærefjøler og knagger, men det er selve grillingen vi har vært opptatt av.

EFFEKTIV GRILLFLATE: Vi har målt hvor stor del av grillflaten som bli varm. FOTO: Øivind Lie
EFFEKTIV GRILLFLATE: Vi har målt hvor stor del av grillflaten som bli varm. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Vi har heller ikke prøvekjørt sidebrennerne.

Testen Til å teste grillene har vi fått med oss to av deltagerne i årets grill-VM. Ole Petter Gjerustad, assisterende butikksjef på Centra Høvik og Henning Horn Galtung, kolonialsjef og kjøttskjærer.

Vi har brukt hele skalaen når vi har gitt poeng. Det betyr at grillene som har fått seks og ett poeng i denne testen er den beste og dårligste med utgangspunkt kun i dette utvalget.

Les også:
Slik innreder du terrassen
Slik bygger du din egen utestue
Slik vasker du terrassen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Weber Q 300 Testens vinner. Karakter: 6/6 Produsent: Weber Pris: 2995 Futur Trio Deluxe Mye varme og mye utstyr er stikkord foe denne grillen. Karakter: 5/6 Produsent: Futur Pris: 2990 Landmann Thule En diger grill som gjør det bra på matlagingen. Karakter: 5/6 Produsent: Landmann Pris: 5400 Sunwind Trend En robust grill med middels resultater på grillingen. Karakter: 3/6 Produsent: Sunwind Pris: 2990 Gastro Baltimore Den billigste grillen, men gjør det overraskende bra på grillingen. Karakter: 3/6 Produsent: Nordic Season Pris: 1690 Innova Chef Denne grillen sliter med ujevn varme på grillflaten. Det gir middels resultat på grillingen. Karakter: 2/6 Produsent: Novaplan Pris: 1995 Minden Mastergrill En grill som ser riktig så bra ut, men som sliter på grillingen. Karakter: 1/6 Produsent: Minden Pris: 3995

JEVN VARME: Vi la pølser over hele grillristen for å sjekke effektiv grillflate og om grillen ga jevn varmne over hele flaten. FOTO: Øivind Lie
JEVN VARME: Vi la pølser over hele grillristen for å sjekke effektiv grillflate og om grillen ga jevn varmne over hele flaten. FOTO: Øivind Lie Vis mer
ENTRECOTE: Kjøttet skal ha en jevn og fin stekeskorpe. FOTO: Øivind Lie
ENTRECOTE: Kjøttet skal ha en jevn og fin stekeskorpe. FOTO: Øivind Lie Vis mer
UJEVN VARME: Disse to stykkene er grillet like lenge, men på forskjellige deler av grillflaten. FOTO: Øivind Lie
UJEVN VARME: Disse to stykkene er grillet like lenge, men på forskjellige deler av grillflaten. FOTO: Øivind Lie Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media