STORT UTVALG, MEN BARE TO KLARTE EN FEMMER: Det er relativt stor forskjell mellom de ulike julepølsene både når det gjelder smak, pris og næringsinnhold. Foto: ERIK HELGENESET
STORT UTVALG, MEN BARE TO KLARTE EN FEMMER: Det er relativt stor forskjell mellom de ulike julepølsene både når det gjelder smak, pris og næringsinnhold. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Her er de beste julepølsene

Stor test, stem på din favoritt.

Stor forskjell på salt- og fettinnhold! (Bramat.no): Julepølse hører til den tradisjonelle julematen, og det er mange typer å velge mellom i butikkhyllene.

Både når det kommer til smak, pris og næringsinnhold er det relativt store forskjeller mellom de ulike julepølsene.

De sunneste er de beste? I denne testen vurderer vi pølsenes næringsinnhold.

Ofte er det slik at mat som inneholder mye fett og kalorier, ikke scorer så bra når det kommer til sunnhet, men likevel kan vinne en smakstest. Det er fordi fett binder smak, og mange mennesker har en preferanse for fet mat.

På samme tid i fjor testet vi også julepølser. Da så vi at pølsene som scoret høyest på næringsinnhold, også scoret høyest på smak.

Det er altså ikke slik at pølsene som inneholder store mengder fett og salt nødvendigvis smaker best!

Mye salt i julematen Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt.

Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten.

Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Ikke alle julepølser varer til jul Selv om det heter julepølser, så er det greit å vite at flere av pølsene går ut på dato før jul.

Vi spiser jo julemat før selve høytiden, og kjøttmat er ferskmat.

Sjekk derfor holdbarheten når du kjøper inn julepølsa.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett og salt.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten Mersmak julepølse En av testens vinnere. Bra med kjøtt, og lite fett. Halvparten så mye salt som verstingene. Karakter: Produsent: Finsbråten Prior Julepølse av kylling og kalkun En av testens to vinnere. Bra med kjøtt, og ikke så mye fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Kjøttrik julepølse Bra med kjøtt, men nokså mye fett, salt og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde grove julepølser Testens høyeste kjøttinnhold, men nokså mye fett og veldig mye salt! Karakter: Produsent: Nortura SA X-tra Julepølse Litt mindre fett enn mange av de andre, men også mindre kjøtt. Karakter: Produsent: Coop Norge Coop Julepølse Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Coop Norge Leiv Vidar Julepølsa Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Leiv Vidar Finsbråten Julepølse Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Finsbråten First Price kokt julepølse Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Gilde Juleknakk Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Røkt Julepølse Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Julepølse uten skinn Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Kokt Julepølse Mer fett og mindre kjøtt enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord Julepølse urøkt Mye salt og fett og kalorier. Ikke spesielt mye kjøtt. Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Smedstuen gård Julepølse Mye fett og lite kjøtt sammenliknet med en del av de andre. Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Gårdsand Julepølse av fugl Ikke terning pga manglende deklarasjon. Karakter: - Produsent: Gårdsand Øivind Karlsen julepølse Ikke terning pga manglende deklarasjon. Karakter: - Produsent: Øivind Karlsen Les mer på Bramat.no:
Er kanel farlig?
Drikker du deg tykk?
Strekk deg frisk i vinterkulda