Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er de beste store yoghurtene

Stor test, stem på din favoritt.

STOR FORSKJELL I NÆRINGSINNHOLD:  Særlig i innholdet av fett, som varierer mye fra de magre lettyoghurtene til de helfete greske typene. Men felles for alle yoghurter er at de har fått et ufortjent dårlig rykte. Foto: ERIK HELGENESET
STOR FORSKJELL I NÆRINGSINNHOLD: Særlig i innholdet av fett, som varierer mye fra de magre lettyoghurtene til de helfete greske typene. Men felles for alle yoghurter er at de har fått et ufortjent dårlig rykte. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Hvilken yoghurt velger du hvis du vil ha en yoghurt du kan bruke i smoothies, over frokostblanding, eller bare spise den som den er?

Mange velger de store boksene med yoghurt fordi de kan brukes over flere dager.

Det ikke alle vet, er at det er forholdsvis stor forskjell på næringsinnhold i de store yoghurtene.

Dette gjelder ikke minst innholdet av fett, som varierer mye fra de magre lettyoghurtene til de helfete greske typene.

Bedre enn sitt rykte Felles for alle yoghurter er at de har fått et ufortjent dårlig rykte.

Rett som det er blir yoghurt trukket fram som en av de store sukkersynderne i det norske kostholdet.

Det stemmer at en del typer inneholder for mye sukker, men det finnes også mange yoghurter som har et helt akseptabelt innhold av sukker.

I jakten på sukkersyndere er det dessuten mange som glemmer at yoghurt ikke bare inneholder sukker, men er en god kilde til mange andre næringsstoffer slik som kalsium og protein.

Dette er spesielt viktig å tenke på i forhold til barnas kosthold.

Naturell, eller med sukker? Blant de store boksene med yoghurt har det etter hvert kommet flere typer som inneholder minimalt med sukker.

Velg gjerne disse, men hvis målet er å spise lite sukker, er det viktig å huske på at det hjelper lite å spise yoghurt med lite sukker, hvis du pøser på med syltetøy oppå.

Da går vinningen opp i spinningen. Les også: Hvilken yoghurt bør jeg velge

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av kalorier, fett, karbohydrater, og protein. Mye kalorier, karbohydrater (som sier noe om innholdet av sukker) og fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp.

Ideelt sett skulle vi gjerne sammenliknet innhold av kalsium også, men få av produsentene har oppgitt innhold av kalsium på sine produkter.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den yoghurten du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Les også: Bramat tester yoghurt

Testresultater Synnøve Gresk yoghurt Testens vinner. Bra med protein, lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS Tine Yoghurt Naturell Mild og Lett Lite fett og karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Alpro soya Lite karbohydrater og fett. Karakter: Produsent: Alpro C.V.A Yoplait Double 0 %, fersken og pasjonsfrukt Lite kalorier, minimalt med fett. Inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Sodima International (Fjordland AS) Yoplait Double 0 %, blåbær Lite kalorier, minimalt med fett. Inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Sodima International (Fjordland AS) Tine Biola mild Lite fett og greit med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt naturell Lite karbohydrater. Greit med fett. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt Mild og Lett, vanilje Lite fett. Greit med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Lindahls Grekisk naturell yoghurt Mye fett i forhold til de andre. Karakter: Produsent: Lindahls Mejeriprodukter AB Tine Yoghurt jordbær Mye karbohydrater i forhold til de som får høyere terningkast. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt kirsebær Mye karbohydrater i forhold til de som får høyere terningkast. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt vanilje Mye karbohydrater i forhold til de som får høyere terningkast. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt melon og pasjonsfrukt Mye karbohydrater i forhold til de som får høyere terningkast. Karakter: Produsent: Tine Tine Yoghurt skogsbær Mye karbohydrater i forhold til de som får høyere terningkast. Karakter: Produsent: Tine Lindahls Turkisk naturell yoghurt Mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Lindahls Mejeriprodukter AB Lindahls Rysk yoghurt Veldig mye fett og kalorier. Karakter: Produsent: Lindahls Mejeriprodukter AB Les mer på Bramat.no:
Trappeløp er effektiv trening!
Skalldyr er næringsrik mat
Vinterfestival uten godteri og energidrikker

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media