NEI, ALLE HOLDER IKKE DET DE LOVER: Vi har testet telys fra ti ulike produsenter. Alle lover å brenne i fire timer - men det er det ikke alle som gjør. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
NEI, ALLE HOLDER IKKE DET DE LOVER: Vi har testet telys fra ti ulike produsenter. Alle lover å brenne i fire timer - men det er det ikke alle som gjør. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NOVis mer

Her er de beste telysene

Stor forskjell på hvor lenge de brenner, viser testen.

DinSide.no: I fjor ble det solgt cirka 200 millioner telys på det norske markedet, ifølge Grønt Punkt.

Det er rundt 88 lys per husstand.

Men er du bevisst på hvor du kjøper telysene? Det bør du være, for det er stor forskjell på hvor lenge de brenner!

Vi har testet brenntida på ti ulike telysmerker, som alle lover at de skal brenne i fire timer.

Det er det imidlertid ikke alle som klarer. Samtidig brenner de beste lysene over en time lenger enn det dårligste.

Ikea får stryk! Som sagt: Alle lover at de skal brenne i fire timer. I vår test greier alle unntatt ett dette:

Lyset fra Ikea oppnår testens dårligste resultat, med en brenntid på 3 timer og 38 minutter.

Men selv om Ikea har den korteste brenntida, er det likevel dette lyset som gir deg mest lys for pengene: Ikea tar 17 kroner for 100 telys, noe som gir en pris på 0,047 kroner per brenntime.

Disse brenner lengst Om vi ser bare på brenntid, er det SparKjøps «Living flame» som går av med seieren:

ETTER 4 TIMER: Slik ser det ut etter fire timer: Ikea-lyset har sloknet (øverst til høyre), ellers brenner alle. Foto: KRISTIN SØRDAL
SVAKT LYS: Lyset fra Living flame/Spar Kjøp (med ring) brant med en betydelig mye mindre flamme enn de øvrige lysene. Det var rett og slett litt kjipt. Foto: KRISTIN SØRDAL
TALLENES TALE: Øverst ser du lysene som skal brenne i 4 timer, nederst ser du lysene som skal brenne i 6 timer. Tabell: KRISTIN SØRDAL

Dette telyset lover å brenne i fire timer, men holdt koken i utrolige 6 timer og 30 minutter. Dette er altså like lang brenntid som du kan forvente av et sekstimerslys.

Nest best på brenntid er lyset Finess fra Rimi, som brant i 4 timer og 58 minutter.

Testvinner Én ting er hvilket som brenner lengst, men et annet aspekt er selvsagt hva lysene koster, og hvilke lys som gir deg mest valuta for pengene når en sammenlikner pris med brenntid.

Som du allerede har lest, er det Ikea som gir mest brenntid per krone, men ettersom Ikeas lys ikke greier å oppfylle løftet om en brenntid på fire timer, vil vi ikke utrope Ikea som vinner av testen.

Vår vinner blir derfor lyset som gir mest brenntid for pengene, og vinneren er Vie fra Europris: Det brenner i 4 timer og 19 minutter, og koster 0,058 kroner per brenntime.

Hakk i hæl ligger Finess fra Rimi, som brenner i 4 timer og 58 minutter, og koster 0,06 kroner per brenntime.

Men hva med flammen? Én ting er forskjell i brenntid, men det er også forskjell i flammen. Det hjelper lite om lyset brenner lenge, om det er slik at flammen er så liten at vi holder pusten for om den skal slokne.

Her utpeker lyset Living Flame fra SparKjøp seg som lyset med testens desidert minste flamme, og som du også kan se av bildene, er det ganske store forskjeller her.

Selv om dette telyset brenner lengst av firetimerslysene, ville vi ikke valgt det - rett og slett fordi flammen er irriterende liten.

Lønner det seg å kjøpe sekstimerslys? Samtidig med at vi testet firetimerslysene, tente vi også på tre typer sekstimerslys.

TALLENES TALE: Ikea-lysene er billige, men varer også kortest. Tabell: KRISTIN SØRDAL
TALLENES TALE: Ikea-lysene er billige, men varer også kortest. Tabell: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Alle tre typene holdt hva de lovet, og brant i mer enn seks timer: Det dårligste brant i seks timer og 47 minutter, og det beste brant i sju timer og 18 minutter.

Billigst per time av sekstimerslysene er lyset fra Ica home, som koster 0,063 kroner per time.

Vi ønsket å undersøke hvorvidt vi kunne få mer lys per krone ved kjøp av sekstimerslys i stedet for firetimerslys, men som du kan se av pristabellene, er det ikke slik.

De beste firetimerslysene (som altså brenner i fire timer eller mer) koster fra 0,058 kroner per time til 0,193 kroner per time.

Sekstimerslysene koster fra 0,063 kroner per time til 0,115 kroner per time.

Selv om vi ikke har testet like mange sekstimerslys som vi testet firetimerslys, gir likevel testresultatene en indikasjon på at, nei, du får ikke mer for pengene om du kjøper sekstimerslys enn om du kjøper firetimerslys.

De billigste lysene er fremdeles firetimerslysene, i antall brenntimer per krone.

SEKSTIMERSLYS: Nei, du får ikke mer for pengene om du kjøper sekstimerslys enn om du kjøper firetimerslys. Tabell: KRISTIN SØRSDAL
SEKSTIMERSLYS: Nei, du får ikke mer for pengene om du kjøper sekstimerslys enn om du kjøper firetimerslys. Tabell: KRISTIN SØRSDAL Vis mer

Når det er sagt, kan imidlertid sekstimerslysene holde hele kvelden, og spare deg for bryet med å måtte bytte lys midt i fredagskosen.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Sjekk også ut følgende saker:
Vi lot oss lure av flammeløse lys
Slik blir du kvitt stearin på duken
Få bort stearin fra møblene