VELG GROVT: Meksikansk mat som taco og tortilla er populært blant barn og voksne. Det smaker godt og er enkelt å lage. Foto: ERIK HELGENESET
VELG GROVT: Meksikansk mat som taco og tortilla er populært blant barn og voksne. Det smaker godt og er enkelt å lage. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Her er de beste tortillaene

Velger du riktig tilbehør, får du sunn middag.

(Bramat.no): Meksikansk mat som taco og tortilla er populært blant barn og voksne. Det smaker godt, er enkelt å lage, og du kan selv velge hva slags kjøtt, saus og grønnsaker du ønsker å bruke.

En tortillalefse av fullkorn fylt med magert kjøtt, massevis av grønnsaker, bønner, lettrømme, hjemmelaget guacamole, og ikke altfor mye ost, er uten tvil et sunt middagsalternativ.

Rik på fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Fyller du derimot en hvit, fin tortilla med den feteste kjøttdeigen, lite grønnsaker, seterrømme og massevis av ost, blir det et måltid med mye mettet fett og kalorier og mindre av de verdifulle næringsstoffene vi trenger.

Stor forskjell på næringsinnhold Noen tortillaer inneholder fullkornsmel og er derfor et generelt bedre valg enn de fleste andre tortillaer.

Andre er basert på hvetemel og inneholder derfor mye mindre fiber.

Det er også stor variasjon på hvor mye salt, sukker og mettet fett det er i tortillaene også.

Enten rapsolje eller palmeolje Tortillaene er enten tilsatt palmeolje eller rapsolje. Palmeolje er en kilde til den kolesteroløkende, mettede fettsyren palmitinsyren.

Brukes det mye palmeolje i produktet, vil innholdet av mettet fett gå opp, brukes det lite palmeolje så har det mindre å si for den totale fettsyresammensetningen.

Rapsolje derimot har en gunstig fettsyresammensetning og er en mye bedre tilsetning enn palmeoljen.

Det er verdt å merke seg at selv om det står vegetabilsk olje på etiketten, så betyr ikke dette alltid at det er palmeolje som skjuler seg bak navnet. I Coops Soft Tortilla var det brukt rapsolje, selv om det bare sto vegetabilsk olje i ingredienslisten.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg tortillalefser som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Vi har tatt utgangspunkt i tortillaenes innhold av mettet fett, sukkerarter, fiber og salt (natrium). Mye fiber trekker opp og teller mest i testen, mens sukker, mettet fett og salt trekker ned. Bruk av rapsolje har et ekstra poeng.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen, men fikk ikke tak i alle fibertall og opplysninger om vegetabilsk olje i denne testen.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den tortillaen du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Fullkornstortillas Mest fiber, men nest høyest på sukker. Lite mettet fett. Ikke fullt så bra på salt. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: REMA1000 Soft tortilla Minst sukker og salt. Nest laveste innhold av mettet fett. Greit innhold av fiber. Karakter: Produsent: First Price Tortilla whole wheat Nest laveste innhold av salt. Lite sukker. Kommer greit ut på mettet fett og fiber. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: Santa Maria Soft tortillas Laveste innhold av mettet fett og nest laveste innhold av sukker. Middels på fiber og salt. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: Coop Gorditas Laveste innhold av mettet fett og nest laveste innhold av sukker. Middels på fiber og salt. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: REMA1000 Tortillas Nest laveste innhold av mettet fett og sukker. Middels på fiber og salt. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: REMA1000 Tortillas whole wheat Nest høyeste innhold av fiber. Lite sukker. Kommer dårligere ut på mettet fett og salt. Karakter: Produsent: Old El Paso Original wrap tortilla Nest laveste innhold av sukker, men nest mest salt. Lite mettet fett. Vi har ikke fått tak i innholdet av fiber. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: Santa Maria Original soft tortilla Nest laveste innhold av sukker, men nest mest salt. Lite mettet fett. Vi har ikke fått tak i innholdet av fiber. Pluss for bruk av rapsolje. Karakter: Produsent: Santa Maria Tortillas flour Nest laveste fiberinnhold. Lite sukker. Kommer dårlig ut på mettet fett og salt. Karakter: Produsent: Old El Paso Tortillas Mest mettet fett. Nest laveste innhold av sukker, men også fiber. Kommer dårlig ut på salt. Karakter: Produsent: Rimi Corn tortillas Mest sukker og salt. Det laveste innholdet av fiber. Nest høyeste innhold av mettet fett. Karakter: Produsent: Old El Paso Les mer på Bramat.no:
Tenker du mye på mat og vekt?
5 tips for å finne roen
Får du i deg nok vitamin D?