SPARTE 3000:  Svein Samuelsen sparte penger på å bytte forsikring.    Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
SPARTE 3000: Svein Samuelsen sparte penger på å bytte forsikring. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Her er de billigste bilforsikringene

Dagbladet har undersøkt prisene på bilforsikring hos 11 forskjellige forsikringsselskaper, og gjett om vi fant forskjeller.

||| (Dagbladet): Prisen på forsikring avhenger av mange momenter. Og man kan få ut nesten like mange priser som det finnes alternative kombinasjoner. Derfor har vi lagt til grunn noen kriterier for vår fiktive forsikringstager Ola Nordmann:

Han er over 30 år, eneste sjåfør, bosatt i Oslo, har full bonus, 4 000 kroner i egenandel, alarm, garasje, ingen pant i bilen og kjører rundt 12 000 km i året. Han får dessuten samle forsikringene sine i et selskap.

Han kjøper seg en 2010 modell Audi 2,0 TDI med 143 hester i stasjonsvognutgave.

De dyreste
Dårligst ut på pris kommer DNB Nor forsikring med et tilbud på 7 330 kroner med totalkundepakke. Med leiebil ved skade spretter prisen opp til 8 019 kroner.

På andreplass finner vi Gjensidige med et tilbud på 7 061 kroner, men er man NAF-medlem, faller egenandelen på 4 000 bort ved skade.

Kan lønne seg å forsikre gjennom forhandler
Full kasko med leiebil ved kjøp av en ny bil av den typen Ola ønsker seg kommer på 4 600 kroner hos Møller, som da forsikrer bilen gjennom Enter forsikring. I dette tilfellet var ikke prisen bundet opp til noen pakkeløsning.

De minste best ut
Blant de uavhengige kommer Ola prismessig best ut hos selskapet Frende tett fulgt av Nemi forsikring. I Frende må han årlig ut med 4 770 kroner med totalkunderabatt på 17 prosent og hos Nemi 4 903.

Nemi gir ikke rabatt for å samle forsikringer, men har man mer enn tre forsikringer fjernes egenandelen ved uhell.

På bronseplass kommer Terra skadeforsikring med et pristilbud på 5 502 kroner per år. Inkludert er en rabatt på 10 prosent som følge av minst tre forsikringer i selskapet.

De største scorer på tilfredshet
Terra er selskapet med de mest fornøyde kundene ifølge forskningsprosjektet Norsk kundebarometer ved Handelshøyskolen BI (NKB). NKB har riktignok bare med de seks største forsikringsselskapene.

De nest mest tilfredse kundene finner vi hos Gjensidige, det tiltross for at de kommer nest dårligst ut i denne testen.

Selskapet som scorer dårligst på tilfredshet er IF skadeforsikring, som også er det selskapet med de minst lojale kundene. Med 7 010 kroner kommer de tredje dårligst ut blant selskapene vi har hentet inn tilbud fra.

EPSI (European Performance Satisfaction Index) undersøker tilfredshet også blant kundene til de mindre selskapene, men bare som gruppe. Tilfredsheten blant kundene i denne gruppen faller markant fra 2008 til 2009, fra de mest fornøyde kundene til under gjennomsnittet for bransjen.

Sett selskapet på prøve
En undersøkelse utført av TNS Gallup i 2008 viste at 96 prosent av dem som hadde skiftet selskap hadde tjent på det, men enda mer oppsiktsvekkende er det at blant dem som ikke skiftet selskap sa 37 prosent at de hadde forhandlet seg ned i pris i sitt nåværende forsikringsselskap.

Med andre ord kan det være dyrt å være passiv.

Sparte 3000 kroner Svein Samuelsen (68) gikk fra TrygVesta til Terra i vår. På bilskadeforsikringa alene sparte han 3000 kroner.

- Det er bare tull å ha samme selskap i alle år, sier Svein Samuelsen (68).

Han har jobbet innen forsikring i 23 år og følger godt med på markedet.

- Dersom jeg får neste års pris tilsendt og ser at den har økt mye, ringer jeg selskapet og spør hvorfor. Jeg diskuterer gjerne prisen. Om de ikke kan gi meg et bedre tilbud, shopper jeg på nettet, sier Samuelsen.

I vår fikk han som Obos-medlem et gunstig tilbud fra Terra forsikring. Han flyttet både hus-, bil- og reiseforsikring fra TrygVesta. Byttet sparte oslomannen for 3000 kroner på bilskadeforsikringa alene.