Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er de farlige mobiltruslene

Tre av fire bruker mobilen i jobbsammenheng. Her er truslene som kan gjøre at bedriftshemmeligheter forsvinner.

FINNER HEMMELIGHETER: Her demonstrerer Vidar Sandland i NorSIS hvordan han ved hjelp av å sette opp en falsk Facebook-side kan lure fra deg brukernavn og passord. Når stadig mer av informasjonen går gjennom mobilen, er det enda viktigere å være bevisst. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FINNER HEMMELIGHETER: Her demonstrerer Vidar Sandland i NorSIS hvordan han ved hjelp av å sette opp en falsk Facebook-side kan lure fra deg brukernavn og passord. Når stadig mer av informasjonen går gjennom mobilen, er det enda viktigere å være bevisst. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Stadig flere bruker mobiltelefonen til jobbing, men bedriftene mener selv de er for dårlige til å hindre at bedriftshemmeligheter kommer på avveie.

Det viser en undersøkelse om IT-sikkerhet som legges fram på Nasjonal sikkerhetsdag i dag. Tre av fire som jobber i små og mellomstore bedrifter bruker nå mobiltelefonen til jobbdokumenter og e-post, samtidig som bedriftene selv mener de er for dårlige på mobilsikkerhet.

- Det ser ikke ut til å være så stort fokus på dette i bedriftene. Jeg tror det er både en del sløvhet og uvitenhet, spesielt når det gjelder mobile enheter, sier Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet, som er en av arrangørene bak Nasjonal sikkerhetsdag.

Nederst i saken ser du hvordan mobilen din kan være utsatt for angrep.

Må bli bevisste
Undersøkelsen, som er gjennomført blant over 700 norske bedriftsledere, viser at bare under halvparten av bedriftene har satt i verk tiltak for å øke mobilsikkerheten.

- Det viktigste er å øke bevissthetsnivået i bedriftene og hos den enkelte. Mange av oss vet ikke nok om innholdet på mobilen vår, mener Jensen.

Den beste måten å beskytte telefonen på, er å begynne med den enkelte telefonbrukeren, mener Vidar Sandland og Hans Marius Tessem, seniorrådgivere i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Ligger på 1999-nivå
Når det gjelder sikkerhet på mobil, er vi på samme nivå som vi var rundt årtusenskiftet med PC-sikkerhet, mener de. Samtidig er trusselen større enn noen gang.  

- Vi er blitt veldig tilgjengelige gjennom sosiale medier, og det er lett å finne informasjon om oss. Det er også blitt lettere å angripe mobiler og ta over innholdet. Problemet for mange bedrifterer at ikke sikkerheten håndteres på samme måte for mobile enheter. Litt fordi mange tar i bruk slike enheter uten at det er et etablert sikkerhetsopplegg, og at for mange er det ikke noe klart skille mellom jobb og fritid, sier Hans Marius Tessem.  

- Mobile enheter er mer utsatt enn PCer fordi de ofte kobler seg automatisk på usikrede trådløse nettverk. Hvis du har satt opp tjenester som logger seg på automatisk og ikke er krypterte, som for eksempel e-post (POP3), kan en angriper enkelt få tak i brukernavn og passord, sier Sandland.

Sikkerhet handler for det første om å sikre mobilen grunnleggende. Kode eller passord på mobilen, og mulighet til å slette innholdet hvis den blir borte, er eksempler på tiltak som sikrer innholdet hvis telefonen forsvinner.  

- De fleste sikkerhetsprodukter ligger i telefonen fra før, men du må aktivere det selv for at det skal fungere, minner Sandland på.  

Stjeler passord
Minst like viktig er det å være kritisk til hvilke linker du klikker på, eller hvilke applikasjoner du laster ned til mobilen. Begge deler kan være en kilde til skadelig spionprogramvare som klarer å skaffe tilgang til innholdet på mobilen din, som private bilder eller jobb-epost. Det gjør de ofte ved å lure deg til å oppgi brukernavn og passord til en bestemt tjeneste.  

- Får noen først tak i brukernavnet og passordet ditt, har de ofte tilgang til flere sider du bruker, siden du ofte har det samme passordet flere steder. Folk har ikke begreper om hvor viktig det er å ikke miste det, sier Tessem.

Rådet er å bruke et avansert passord som du varierer litt etter om du logger på mail, Facebook eller andre sider.

FALSK SMS-AVSENDER: En av måtene å lure deg til å klikke på en link du ikke burde klikke på, er ved å sende en sms som ser ut som den kommer fra et telefonnummer du har lagret på mobilen. Her har "Sjefen" sendt ut en melding til Dagbladets fotograf om å laste ned en applikasjon. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FALSK SMS-AVSENDER: En av måtene å lure deg til å klikke på en link du ikke burde klikke på, er ved å sende en sms som ser ut som den kommer fra et telefonnummer du har lagret på mobilen. Her har "Sjefen" sendt ut en melding til Dagbladets fotograf om å laste ned en applikasjon. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media