HET KANDIDAT: Sven Erik Renaa med restaurant Renaa i Stavanger har sjanse til å få en stjerne i Michelinguiden.Til nå har Michelin-stjerner vært forbeholdt hovedstedene. Renaa er her fotografert i Lyon under "Bocuse d'Or" i 2007. Foto: AP/CLAUDE PARIS
HET KANDIDAT: Sven Erik Renaa med restaurant Renaa i Stavanger har sjanse til å få en stjerne i Michelinguiden.Til nå har Michelin-stjerner vært forbeholdt hovedstedene. Renaa er her fotografert i Lyon under "Bocuse d'Or" i 2007. Foto: AP/CLAUDE PARISVis mer

Her er de heteste norske Michelin-kandidatene utenfor Oslo

Torsdag kan også gourmetmat utenfor hovedstaden få stjerne.


• Flere matsaker på db.no/mat

Statholdergaarden, Ylajali og Fauna har hver sin. Maaemo har to. Hvilken restaurant utenfor Oslo vil få sin første Michelin-stjerne 26. februar?

SPENNING: Får Ørjan Johannessen, verdensmester i kokkekunst, en plass i Michelin-guiden? Foto: ELING HÆGELAND
SPENNING: Får Ørjan Johannessen, verdensmester i kokkekunst, en plass i Michelin-guiden? Foto: ELING HÆGELAND Vis mer

Det er ti-tusenkroners-spørsmålet rett før Michelin for første gang lanserer en egen restaurantguide for Norden.

Med unntak av Gøteborg i Sverige, har Michelin-stjerner vært forbeholdt hovedstedene. 

BERGEN-TOPP: Colonialen og Lysverket er de heteste kandidatene i Bergen. Målet med den nordiske guiden er å bedømme spisesteder også utenfor hovedstedene.  Foto: CHRISTINE NUNDAL
BERGEN-TOPP: Colonialen og Lysverket er de heteste kandidatene i Bergen. Målet med den nordiske guiden er å bedømme spisesteder også utenfor hovedstedene. Foto: CHRISTINE NUNDAL Vis mer

En av verdens aller beste restauranter, svenske Fäviken Magasinet, er aldri nevnt i den franske guiden.

Ene og alene på grunn av beliggenheten.

Bygda teller ikke - Jeg håper virkelig at de holder ord. Det går rykter om at bare en dansk by utenfor København er med. Det ville være en skam, skriver stjernekokken Paul Cunningham i en epost til Dagbladet.

CREDO: Mange har tro på Credo i Trondeim. Foto: DAGBLADET
CREDO: Mange har tro på Credo i Trondeim. Foto: DAGBLADET Vis mer

Cunningham drev Michelin-restauranten The Paul i København før han forlot hovedstaden og tok over Henne Kirkeby Kro på Jylland.

Folk fra hele verden valfarter til restauranten, som mange mener burde hatt minst en stjerne i Michelin-gjuiden.

ØRJANS VERK:  Mat fra kokken Ørjan Johannessen mens han trente til EM i kokkekunst. Foto: ERLING HÆGELAND
ØRJANS VERK: Mat fra kokken Ørjan Johannessen mens han trente til EM i kokkekunst. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

I København kapret Cunningham en stjerne i Michelin-guiden bare ni måneder etter at han åpnet.

Noe liknende opplevde norske Maaemo; to Michelin-stjerner etter 15 måneders drift. Hadde Maaemo etablert seg på bygda, hadde sjansen vært null.

Stavanger og Bergen Hvilke restauranter utenfor Oslo kan snart sole seg i glansen av en Michelin-stjerne?

Artikkelen fortsetter under annonsen

PÅ LANDET: Om Michelin ser etter nivå og ikke bare beliggenhet, har Engø Gård på Tjøme en sjanse, mener Bent Stiansen. Foto: TORBJØRN BERG
PÅ LANDET: Om Michelin ser etter nivå og ikke bare beliggenhet, har Engø Gård på Tjøme en sjanse, mener Bent Stiansen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Bent Stiansen, Bocuse d'Or vinner og innehaver av Michelin-restauranten Statholdergaarden, følger nøye med. Fra ferie i Thailand skriver han dette til Dagbladet:

- Guide Michelins veier er uransaklige. Det er alltid vanskelig å vite hva de vil gjøre i Norge. Jeg håper at større norske byer får deres beste restauranter nevnt, men er litt usikker.

Stiansen mener Michelin bør ha disse på radaren: Engø gård på Tjøme, «Måltid» restaurant i Kristiansand, «Renaa» restaurant i Stavanger, «Colonialen» og« Lysverket» i Bergen, «Credo »i Trondheim og « De 4 roser» i Tromsø.

- Jeg håper jo, men tror ikke at så mange restauranter utenfor Oslo vil få stjerne, sier redaktør Morten Holt i Horeca, restaurantbransjens fagblad.

ØRJAN-EFFEKT: Om Michelin har gått bredt ut, har Ørjan Johannessen og Bekkjarvoll gjestgiveri en sjanse til Michelin-stjerne. Foto: KNUT EGIL WANG
ØRJAN-EFFEKT: Om Michelin har gått bredt ut, har Ørjan Johannessen og Bekkjarvoll gjestgiveri en sjanse til Michelin-stjerne. Foto: KNUT EGIL WANG Vis mer

Holt har tro på de samme restaurantene i Bergen, Stavanger og Trondheim som Stiansen.

Han trekker også fram restauranten Charles & De i Sandnes, drevet av stjernekokken og tidligere Bocuse d'Or vinner, Charles Tjessem.

Horeca-redaktøren tror at noen flere norske restauranter vil få utmerkelsen Bib Gourmand («God mat til god pris») i Michelin-guiden.

Svensk veiviser Det mest sannsynlige er at Michelin har besøkt restauranter som er med i «The White Guide», en nordisk miniversjon av Michelinguiden.

Siden lanseringen i 2004 har den opprinnelig svenske guiden vært en respektert veiviser. I fjor vår kom Danmark med, senere på året resten av Norden.

Bakgrunnen for guiden er den sterkt økende gastro-turismen.

Av 44 norske restauranter i «The White Guide» ligger 17 utenfor Oslo. Det er disse det nå er knyttet spenning til.

Tre ligger i Nord-Norge. Restaurant «Smak» i Bodø og «De 4 roser» som er etablert både i Harstad og Tromsø.

Egne veier Men kanskje går Michelin helt egne veier? «Emmas Drømmekjøkken» i Tromsø fikk ikke plass på listen til «White Guide». 

Norges mestvinnende kokk de siste årene, Geir Skeie, kom heller ikke med. 

Michelin tenker kanskje annerledes.

Bekkjarvik Gjestgiveri i Austervoll drives av årets Bocuse'Or vinner Ørjan Johannessen.

Den nybakte verdensmesteren i kokkekunst har ingen michelinstjerne på veggen.

Om Michelin går etter nivået på maten og ikke bare beliggenhet, har han sjansen på torsdag.

SANDNES: Får CharlesTjessem en Michelin-stjerne? Foto: ERLING HÆGELAND
SANDNES: Får CharlesTjessem en Michelin-stjerne? Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer