Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er de sikre jobbene

Sjekk hvilke yrker du bør satse på.

LYS FRAMTID: Mats Brekke (21) vil gjerne jobbe med å forebygge klimaproblemer når han er ferdig med studiene i energiteknologi ved  Høgskolen i Bergen.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LYS FRAMTID: Mats Brekke (21) vil gjerne jobbe med å forebygge klimaproblemer når han er ferdig med studiene i energiteknologi ved Høgskolen i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

||| Mats Brekke (21) trenger ikke være redd for å bli arbeidsledig når han er ferdig med ingeniørstudiene. Liksom mange av sine medstudenter, kan 21-åringen regne med at overgangen til arbeidslivet går lettere enn på lenge.

Framtidas arbeidstakere vil kunne velge og vrake i jobber — nesten uansett hva slags utdanning de satser på.

— De som nettopp har tatt fatt på studiene eller snart skal søke seg til høyere utdanning, kommer ut i arbeidslivet når et stort antall eldre arbeidstakere går av med pensjon. Det åpner for mange muligheter. Innenfor de fleste næringer og yrker blir det et forsterket erstatningsbehov — noe som gjør at de unge har mye å velge mellom, sier Stein Langeland, seksjonssjef i Nav.

Garantert jobb Særlig fra 2012 vil eldrebølgen slå sterkt inn i arbeidslivet — og øke behovet for unge som kan ta over. Det blir bruk for de aller fleste typer høyere utdanning. Men enkelte yrkesgrupper peker seg ut som mer aktuelle enn andre. Høyt utdannet helsepersonell blir særlig ettertraktet. Så å si alle former for helseutdanning en et trygt valg.

— Slik det ligger an i dag utdannes det for få helsefagarbeidere i videregående skole. På grunn av aldringen i befolkningen blir det også ekstra stort behov for hjelpepleiere. En stor andel av dagens hjelpepleiere vil gå av med pensjon de neste åra, sier Stølen.

Sykepleieryrket er også et sikkert kort.

— Selv om utdanningskapasiteten i denne gruppa har økt betydelig de siste 10—15 åra, er dette bare nok til å fylle behovet for ti år framover, sier SSB-forskeren.

Lærermangel Det utdannes også for få bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre, jordmødre og tannleger. Også personer med fagutdanninger fra videregående skole får en lys framtid.

— Arbeidskraft rettet inn mot bygg- og anlegg, håndverk — og de fleste fagutdanninger innen industri og tjenesteyting blir særlig etterspurt, påpeker SSB-forsker Nils Martin Stølen.

Du kan trygt velge studier innen undervisning i skole og barnehage og kunne få jobb nesten hvor du ønske, ifølge prognosene fra SSB. Iallfall de nærmeste åra.

— Det er fortsatt en klar mangel på førskolelærere, noe som har sammenheng med den sterke barnehageutbyggingen og behovet for å ha pedagogisk utdannet personale. Dette er imidlertid et forbigående fenomen, sier Stølen.

Ledige lærerjobber vil det bli et enda større problem å fylle i framtida.

— Det utdannes for få lærere allerede i dag, samtidig som en god del av dagens lærere er over 50 og forlater arbeidslivet de neste 10—15 åra. Med mindre det utdannes flere lærere enn i dag, blir det derfor et underskudd på denne yrkesgruppa framover, sier han.

Også folk med realfag og økonomisk og administrativ utdanning får gode tider på arbeidsmarkedet de neste åra. Det samme gjelder jurister og de med utdanning innen samfunnsfag, viser prognosene fra SSB.

Klima i fokus Klimautfordringene vil også få betydning for unges studievalg framover, tror Stein Langeland.

— Det blir økt behov for folk som kan utvikle teknologi og drive med produksjonsmetoder som forebygger miljøproblemer, og det vil si at flere kommer til å velge utdanninger og fagretninger som gjør at de kan gå inn i denne type yrker. Realfag og ingeniørutdanning er derfor trygge valg, sier han.

Også Knut Solberg, redaktør av karrieremagasinet Kaleidoskopet, tror utdanning som retter seg mot teknologi og miljø er sikre veier.

— Et økende antall produksjonsbedrifter har behov for arbeidskraft med teknisk innsikt. Selv om vi kanskje ikke produserer mange avanserte høytech-produkter i Norge, er det både vanskelig å vinne ut olje, bygge hus og veier her i landet, sier han.

Klimaproblemer Mats Brekke (21) kan gjerne tenke seg å jobbe med klimaproblematikk når han har fullført utdanninga innen energiteknologi ved Høgskolen i Bergen.

— Det er mye fokus på klimaproblemer for tida, og det hadde vært spennende å få jobbe med noe som er miljørettet, sier 21-åringen.

Han valgte ingeniørstudier på grunn av interesse for faget, men legger ikke skjul på at gode jobbmuligheter er et ekstra pluss.

— Det er selvsagt godt å vite at det er jobber som venter når jeg er ferdig med studiene, sier han.

Jobber innen alternativ livsstil blir en sikker vinner framover, mener Knut Solberg i Kaleidoskopet.

— Vi har trolig bare sett begynnelsen på det markedet innen alternativ livsstil som folk vil ha, enten det gjelder reiseliv, sunnhet, ernæring, opplevelser. Har du lidenskap for noe som er litt utenfor A4 — men likevel trygt og spennende å satse på, ville jeg gått for noe alternativt, sier Solberg, og ramser opp:

— Private festplanleggere, hundeluftere, barneburdagsarrangører, private renholdsarbeidere — vi kommer til å se en økning i privatisering av alle mulige tjenester, sier han.

— Noen sider av livet vårt vil vi fortsatt ønske å gjøre selv, men i løpet av ti år vil vi sette ut oppgaver som anses som tidkrevende og kjedelige til andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media