LÆRER OM SOPP: Anniken Kolflaath Bjørgo (4) er på sopptur i regi av Oslo sopp- og nyttevekstforbund med far Leif (32) for å lære om sopp. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
LÆRER OM SOPP: Anniken Kolflaath Bjørgo (4) er på sopptur i regi av Oslo sopp- og nyttevekstforbund med far Leif (32) for å lære om sopp. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer

Her er de sikre soppene

... og fire du må passe deg for på soppturen.

||| Det vekslende været med sol og regn i sommer har gitt en svært bra soppsesong. At mange interesserer seg for sopp, merker ikke minst Norges sopp- og nyttevekstforbund.

GIFTIG: GRØNN FLUESOPP: Har olivengrønn til gulgrønn hatt, knollformet stilkbasis med stor slire, mansjettaktig ring og hvite skiver. Alle foto: PER MARSTAD
GIFTIG: GRØNN FLUESOPP: Har olivengrønn til gulgrønn hatt, knollformet stilkbasis med stor slire, mansjettaktig ring og hvite skiver. Alle foto: PER MARSTAD Vis mer
GIFTIG: HVIT FLUESOPP: Har hvit hatt med tynn, ofte klebrig hatthud. Soppen har hvite skiver, ring på stilken og stor løkformet slire ved stilkbasis.
GIFTIG: HVIT FLUESOPP: Har hvit hatt med tynn, ofte klebrig hatthud. Soppen har hvite skiver, ring på stilken og stor løkformet slire ved stilkbasis. Vis mer
GIFTIG: SPISS GIFTSLØRSOPP: Har en hatt som er 5-8 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke. Stilken er av samme farge som hatten, ofte med karakteristiske gule belter.
GIFTIG: SPISS GIFTSLØRSOPP: Har en hatt som er 5-8 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke. Stilken er av samme farge som hatten, ofte med karakteristiske gule belter. Vis mer
GIFTIG: BUTT GIFTSLØRSOPP: Er en sjelden sopp, med en hatt som er 3-7 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun, og virker fibret. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke.
GIFTIG: BUTT GIFTSLØRSOPP: Er en sjelden sopp, med en hatt som er 3-7 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun, og virker fibret. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke. Vis mer
SPISELIG: STEINSOPP: Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt. De ti gode matsoppene er også presentert på hjemmesidene til Sopp- og nyttevekstforbundet.
SPISELIG: STEINSOPP: Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt. De ti gode matsoppene er også presentert på hjemmesidene til Sopp- og nyttevekstforbundet. Vis mer
SPISELIG:  RØDGUL PIGGSOPP: Rødgul hatt med bølget kant, lyse og skjøre pigger under. Ligner mye på blek piggsopp, som også er en matsopp.
SPISELIG: RØDGUL PIGGSOPP: Rødgul hatt med bølget kant, lyse og skjøre pigger under. Ligner mye på blek piggsopp, som også er en matsopp. Vis mer
SPISELIG: MATBLEKKSOPP: Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder, og skivene er spiselige så lenge de er hvite.
SPISELIG: MATBLEKKSOPP: Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder, og skivene er spiselige så lenge de er hvite. Vis mer
SPISELIG: KANTARELL: 

Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken.
SPISELIG: KANTARELL: Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken. Vis mer
SPISELIG: MANDELKREMLE: Rød eller brun hatt, ofte mørkere i midten. Lyse skiver på undersiden.
Mottatt fra epost: 08.09.2010
SPISELIG: MANDELKREMLE: Rød eller brun hatt, ofte mørkere i midten. Lyse skiver på undersiden. Mottatt fra epost: 08.09.2010 Vis mer
SPISELIG: RIMSOPP: 

Buklete hatt, duggliknende blekt anstrøk på hatten. Har en tydelig hvit ring på stilken.

Mottatt fra epost: 08.09.2010
SPISELIG: RIMSOPP: Buklete hatt, duggliknende blekt anstrøk på hatten. Har en tydelig hvit ring på stilken. Mottatt fra epost: 08.09.2010 Vis mer
SPISELIG: FÅRESOPP: Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer.
SPISELIG: FÅRESOPP: Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer. Vis mer
SPISELIG: TRAKTKANTARELL: Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet.
SPISELIG: TRAKTKANTARELL: Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet. Vis mer
SPISELIG: FURUMATRISKE: Rødlig, gjerne med grønne flekker. Gir fra seg en gulrotfarget saft.
SPISELIG: FURUMATRISKE: Rødlig, gjerne med grønne flekker. Gir fra seg en gulrotfarget saft. Vis mer
SPISELIG: STUBBESKJELLSOPP: Halvkuleformet til flat hatt, kan se ut som et speilegg med gul og brun farge. Har en ring på stilken. OBS! Den giftige flatklokkehatten er svært lik denne soppen. Denne advarselen var dessverre ikke med da denne saken sto på trykk i Dagbladets papirutgave 10. september.
SPISELIG: STUBBESKJELLSOPP: Halvkuleformet til flat hatt, kan se ut som et speilegg med gul og brun farge. Har en ring på stilken. OBS! Den giftige flatklokkehatten er svært lik denne soppen. Denne advarselen var dessverre ikke med da denne saken sto på trykk i Dagbladets papirutgave 10. september. Vis mer

— Vi opplever en økende interessen for sopp. Stadig flere er innom soppkontrollene våre, og kursene er fulltegnet, kan daglig leder i sopp- og nyttevekstforbundet, Reidun Braathen, fortelle.

Ti lette å lære Hun gleder seg over at så mange nå gjerne vil plukke og nyte sopp.

—Det finnes rundt hundre gode matsopper, og ti av disse er lette å lære seg, noe nybegynnere kan lære på våre kurs. Og er du på sopptur, plukk bare sopp du kjenner, understreker Braathen.

For det er all grunn til å advare mot den giftige soppen. De fire dødelige soppene du må kjenne igjen og unngå, er hvit og grønn fluesopp, og spiss og butt giftslørsopp.

Det er blitt meldt om mange som er blitt syke etter å ha spist hvit fluesopp i år, og rådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen tror det kommer av at det er et godt soppår.

—Det ser ut som det er mer hvit fluesopp i år enn andre år. Vi har fått flere henvendelser på telefon fordi det er flere ute og plukker sopp enn vanlig, sier Seljetun.

Over hele landet Hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong, og unge knopper kan forveksles med røyksopp.

—Mens grønn fluesopp og butt giftslørsopp finnes mest i kystnære strøk, kan du finne hvit fluesopp og spiss giftslørsopp over store deler av landet. Den hvite fluesoppen er en sopp som mange asiatiske innvandrere plukker fordi den likner en sopp de er vant til. Vi skulle gjerne fått gjort en opplæringsjobb i innvandrermiljøene, men det har vi dessverre ikke ressurser til, sier Braathen i sopp- og nyttevekstforbundet.

Finner du sopp du er usikker på, er det viktig at du ikke legger den sammen med den andre soppen. Selv om du fjerner denne soppen når du kommer hjem, kan likevel en bitteliten bit bli liggende igjen blant den sikre soppen.

Får med giftslørsopp En annen feil er at man får med seg en spiss giftslørsopp blant traktkantareller, selv om de to artene ikke ligner noe særlig på hverandre.

—De vokser på samme sted, og mange plukker traktkantareller med saks og flere av gangen. Da er det fort gjort å få med seg en spiss giftslørsopp. Hvis du har en kjempefin kurv med kantareller med en giftslørsopp oppi, må du kaste alle, sier Seljetun i Giftinformasjonen.

—Det er viktig å bare spise sopp man er 100 prosent sikker på. Ikke plukk sopp du ikke kjenner, med mindre du skal på soppkontroll.