SJEKK AT HÅNDVERKEREN ER SERTIFISERT: Bruker du et firma som mangler godkjenning, kan tabbelisten bli lang. Illustrasjonsfoto: colourbox.no
SJEKK AT HÅNDVERKEREN ER SERTIFISERT: Bruker du et firma som mangler godkjenning, kan tabbelisten bli lang. Illustrasjonsfoto: colourbox.noVis mer

Her er de største baderomstabbene

Pass deg for å gå i fella når du pusser opp.

Badet blir et viktigere rom for stadig flere. Det brukes til mer enn personlig hygiene og for å avlevere sitt fornødne. Mange ser også på badet som et sted for avkobling og nytelse.

I vrimmelen av nye produkter og kreative løsninger, kan det være lett å bli inspirert til å fornye badet.

Men i iveren etter å oppgradere finnes det en del tabber du kan begå.

Vi har spurt tre eksperter om hvilke feller du bør unngå hvis du vurderer å pusse opp badet; en våtromsekspert, en interiørarkitekt og en eiendomsmegler.

Kanskje har du gått i fella allerede?

Tabbe nr 1: Ta det for gitt at firmaet du bruker er kompetent Den fremste oppgaven til Fagrådet for våtrom er å bidra til å redusere våtromsskader. Fagsjef Cato Karlsens er derfor ikke overraskende mer opptatt av hva som ligger bak flisene, enn hvilken farge de har.

Den største feilen folk flest gjør er å være ukritiske til firmaenes kompetanse, ifølge fagsjefen.

DÅRLIG GRUNNARBEID: Badet er bygningsteknisk krevende å oppføre, og i tilfelle lekkasje blir skadene store. Foto: Fagrådet for våtrom/Sintef Byggforsk
DÅRLIG GRUNNARBEID: Badet er bygningsteknisk krevende å oppføre, og i tilfelle lekkasje blir skadene store. Foto: Fagrådet for våtrom/Sintef Byggforsk Vis mer

- Når anbudene spriker i pris, bør man være på vakt. Sjekk at firmaet du bruker er en godkjent våtromsbedrift. Står firmaet på listen over godkjente bedrifter, har de forpliktet seg til å benytte sertifiserte fagfolk og bruke godkjente produkter i henhold til våtromsnormen, forklarer Karlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De gangene vi kommer over marerittbad, er det firmaer uten godkjenning som har vært på ferde, hevder Karlsen.

Tabbe nr 2: Gjør det selv En av de største tabbene du gjør, gjør du med murerskjeen i din egen hånd. Det er mange verdensmestere der ute, og troen på egne ferdigheter samsvarer ikke alltid med virkeligheten, ifølge våtromssjefen.

- Våtrom er et meget komplisert rom å bygge rent bygningsfysisk. Blant de vanligste feilene vi ser når folk gjør ting selv, er feil valg av membran. Det kan føre til lekkasje.

- Vi ser også at mange hjemmelagde bad er bygd med manglende fall eller flate gulv. Resultatet er at vannet blir igjen på gulvet i stedet for å renne ned i sluket.

Uansett om du pusser opp badet på egen hånd eller bruker profesjonelle, slipper du ikke unna papirarbeid: Bygger du et bad fra grunnen eller gjør vesentlige endringer på membranen må du søke kommunen om lov.

Tabbe nr 3: Velg designprodukter Fagsjefen advarer mot å la seg blende av et smekkert utseende, og oppfordrer til heller å konsentrere seg om det mindre iøynefallende produktarket. Der står det nemlig om varen er godkjent til sitt bruk i Norge.

- Mange designprodukter som selges i Norge mangler teknisk godkjenning. Fancy armaturer som står på stylter er et eksempel på et produkt som er lov å kjøpe, men ikke å montere. Disse bør man styre unna.

HJEMMEGJORT: Gjør-det-selv-bad er ikke alltid så økonomisk i lengden ifølge bransjen. Foto: Fagrådet for våtrom/Sintef Byggforsk
HJEMMEGJORT: Gjør-det-selv-bad er ikke alltid så økonomisk i lengden ifølge bransjen. Foto: Fagrådet for våtrom/Sintef Byggforsk Vis mer

Interiørarkitekt MNIL Linda Lien stiller seg bak at arbeidet må være fagmessig utført. Men selv om badet er pottetett, finnes det flere fallgruber.

Tabbe nr 4: Plasser dusjen midt i rommet Interiørarkitekten oppfordrer til å tenke nøye gjennom hvordan funksjonene plasseres på badet. De våteste sonene bør plasseres innerst.

- Det er uheldig å måtte gå gjennom dusjen eller våte områder for å gå på toalettet. Er det kø på badet får ikke varmekablene tørket opp sølet før nestemann skal inn.


Tabbe nr 5: Dårlig belysning Plasserer du lyskildene feil, kan atmosfæren bli utrivelig og make-up-en lite flatterende.

- Om belysningen er plassert galt på badet, kan man fort få mørke skygger under øynene eller se veldig gusten ut. Et bad bør ha belysning som passer de forskjellige behovene vi har; et sterkt og klart lys til vasking og sminke, og et varmere dimmet lys for behagelig aftenstell eller et romantisk bad.

Løsningen er å installere både belysning i himling med speilbelysning. Sjekk at armaturene er oppført med IP-grad 22 eller 44, avhengig av i hvilken sone de skal monteres i.

Tabbe nr 6: Velg den første og beste løsningen Den første løsningen man kommer på i farten kan være grei nok. Men det er ikke sikkert at den er best. Derfor maner interiørarkitekten til behovsanalyse, gjerne utført i samarbeid med en fagperson.

- En interiørarkitekt vil kunne optimalisere funksjon og estetikk slik at man får mer ut av pengene enn hva de fleste er i stand til selv. Det er en myte at interiørarkitekten kun velger de dyreste og kuleste produktene.

At en løsning fungerer greit for deg betyr ikke nødvendigvis at den faller i smak hos andre. Det er uproblematisk helt til den dagen du skal selge boligen og få høyest mulig pris.

DESIGN UTEN GODKJENNING: I Norge selges mange baderomsprodukter uten teknisk godkjenning.  Illustrasjonsfoto: colourbox.no
DESIGN UTEN GODKJENNING: I Norge selges mange baderomsprodukter uten teknisk godkjenning. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Vis mer

Christian Vammervold Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund mener følgende forhold troner øverst på tabbelisten:

Tabbe nr 7: Ta lett på finishen - Mange reagerer negativt når finishen ikke er gjennomført. Det gir inntrykk av at badet er hjemmelagd eller utført av ukyndige håndverkere. Det skaper en usikkerhet selger ikke er tjent med, sier Dreyer til klikk.no.

Tabbe nr 8: Velg originale løsninger Materialer og løsninger som skiller seg ut kan også slå negativt ut.

- Veldig spesielle materialvalg er sjelden lurt. Da er faren stor for at aktuelle kjøpere synes det er fælt. Ekstreme flisvalg slår gjerne uheldig ut. En annen typisk feil er å kjøre inn badekar i et altfor lite bad. Slike grep har ofte en prisdempende effekt.

Tabbe nr 9: Puss opp før salg Dersom du vet at du snart skal selge er rådet fra megleren å la badet være slik det er.

- Generelt anbefaler jeg ingen å pusse opp i en salgssituasjon. Det er dyrt å pusse opp badet, og det er ikke sikkert du får pengene tilbake. Da er det bedre at kjøperen selv pusser opp etter egen smak og interesse.

Les også:
Hundre bilder av bad i inspirasjonsguiden
Oppussingstabbene du bør unngå
Badet ble totalforandret
Tips til gjør-det-selv-spa

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

DYR OPPUSSING: Det er ikke sikkert kjøperen deler din smak. Derfor anbefaler meglere å la være å pusse opp badet før du selger. Illustrasjonsfoto: colourbox.no
DYR OPPUSSING: Det er ikke sikkert kjøperen deler din smak. Derfor anbefaler meglere å la være å pusse opp badet før du selger. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Vis mer
EKSTREMFLISER: Dristige dekorvalg regnes for å være en ulempe når man skal selge. Foto: Crinson
EKSTREMFLISER: Dristige dekorvalg regnes for å være en ulempe når man skal selge. Foto: Crinson Vis mer