Her er de ti største kjøkkentabbene

Sjekk om du har gått i fella allerede.

NYTT KJØKKEN I GAMMEL STIL: Selv et kvalitetskjøkken kan slå uheldig ut dersom uttrykket ikke er tidsriktig, ifølge eiendomsmegler. Foto: Produsenten
NYTT KJØKKEN I GAMMEL STIL: Selv et kvalitetskjøkken kan slå uheldig ut dersom uttrykket ikke er tidsriktig, ifølge eiendomsmegler. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenet er blitt det viktigste rommet for stadig flere. Det brukes til mye mer enn bare å lage mat, og i mange husholdninger er det her hverdagslivet leves.

I vrimmelen av nye kjøkkenmodeller, kreative løsninger, kan det være lett å bli inspirert til å fornye.

Men i iveren finnes det en del feller du kan gå i. Vi har spurt tre eksperter om hvilke feller du bør unngå hvis du vurderer å pusse opp kjøkkenet; en interiørarkitekt, en tømrermester og en eiendomsmegler.

Unødig oppussing? Kanskje har du tabbet deg ut allerede?

At en løsning fungerer greit for deg betyr ikke nødvendigvis at den faller i smak hos andre.

Det er uproblematisk helt til den dagen du skal selge boligen og få høyest mulig pris.

Christian Vammervold Dreyer, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, mener følgende forhold troner øverst på tabbelisten:

Tabbe nr. 1: Nytt kjøkken i gammel stil Velger du materialer og design som ikke virker moderne, er risikoen for at du ikke får pengene igjen, stor ved salg.

- Et furukjøkken i 70-tallsstil trekker ikke verdien av boligen opp, tvert imot. Er kjøkkenet nytt, bør kjøkkenet også se nytt ut, mener sjefmegleren.

Tabbe nr. 2: Ekstreme valg Svært vågale kjøkkenvalg kan vekke en del oppmerksomhet. Men det er slett ikke sikkert at det får kjøpere til å grave dypt i lommeboken.

NYTT KJØKKEN, UTDATERT UTTRYKK: Til tross for kvalitetsmaterialer, kan et nytt kjøkken være vanskelig å omsette dersom stilen virker utdatert.  Foto: Kvalsvik
NYTT KJØKKEN, UTDATERT UTTRYKK: Til tross for kvalitetsmaterialer, kan et nytt kjøkken være vanskelig å omsette dersom stilen virker utdatert. Foto: Kvalsvik Vis mer

- Veldig spesiell kjøkkeninnredning ekskluderer mye av markedet, er meglerens observasjon.

Tabbe nr. 3: Åpen kjøkkenløsning En av de store kjøkkentrendene de siste årene har vært å åpne opp mellom kjøkken og stue og lage et allrom. Megleren mener man bør tenke seg nøye om før man går for denne løsningen.

- Man bør ikke integrere kjøkkenet i stuen med mindre det er helt nødvendig. Vi ser mange eksempler på at allrommet strekkes for langt.

Også interiørarkitekt MNIL Linda Lien oppfordrer til å være forsiktig med å åpne opp mellom stue og kjøkken.

- Det er vanskelig å knytte disse rommene sammen på en pen måte. Dessuten stiller det krav til orden i det daglige. Hvem vil vel sitte i godstolen og se på oppvasken?

Interiørarkitekten peker også på andre fallgruber.

Tabbe nr. 4: Feil slagretning Feilen er verken stor eller uopprettelig, men den er irriterende. Hengsler du skapdørene feil vei, gjør du det litt mer tungvint for deg selv hver gang du skal hente en tekopp fra skapet - og hver gang du skal rydde den tilbake.

- Tenk godt gjennom hvordan man kommer til å bevege seg i rommet og velg på den måten logisk slagretning.

Tabbe nr. 5: Kjøleskapet klint i hjørnet Det er ofte naturlig å plassere kjøleskapet inn i et hjørne. Glemmer du å sette av litt luft på siden av skapet, kan du risikere å forbanne deg selv.

- På grunn av kjøleskapsdørens tykkelse trenger man å åpne den mer enn 90 grader for å få ut grønnsaksskuffen. Beregn derfor 10-15 cm foring mellom veggen og kjøleskapet.

Tabbe nr. 6: Å glemme arbeidstrekanten En av kjøkkenforskningens entydige konklusjoner er at arbeidstrekanten er grunnlaget for et effektivt kjøkkenliv. Prinsippet går ut på å plassere kjøkkenets tre viktigste funksjoner - oppvaskkum, koketopp og kjøleskap - med kort avstand til hverandre i en trekantform.

SPESIELT KJØKKEN: Særpregede kjøkken utelukker mange kjøpere ifølge megler. Foto: Sveinung Bråthen
SPESIELT KJØKKEN: Særpregede kjøkken utelukker mange kjøpere ifølge megler. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

- Kjøkkenrommets form er med på å avgjøre hvordan trekanten skal organiseres. Glemmer du å ha arbeidstrekanten i bakhodet, kan du ende opp med et meget ineffektivt kjøkken, sier Lien.

Tabbe nr. 7: For liten kjøkkenbenk Man bør ikke undervurdere behovet for benkeplass. Det kan bli irriterende både når du lager mat, rydder av bordet og kommer fra butikken med fulle handleposer.

- Selv om kjøkkenet er lite, bør du forsøke å planlegge for benkeplass på begge sider av vask og komfyr. Tenk også på at du trenger mer plass enn før til kildesorteringsbøtter, lyder rådet.

Ulike fagpersoner har ulikt perspektiv på hvor tabbene begås.

Tømrermester Helge Bergo peker på at hensynet til det tekniske må prioriteres i planleggingsfasen for å unngå at kjøkkenprosjektet blir dyrere enn nødvendig.

Tabbe nr. 8: For svak strøm Glemmer du å forberede det elektriske anlegget for mer watt, risikerer du at sikringen går hver gang du skal brune biffen.

- Nye koketopper og komfyrer trekker mer strøm enn gamle. Om du i tillegg har kaffemaskin, mikrobølgeovn eller dampovn på det nye kjøkkenet, må du sannsynligvis legge til rette for økt wattbehov i forkant, sier Bergo.

Tabbe nr. 9: Flytt på rørene Forviss deg om at det er helt nødvendig å flytte på vasken. Det kan gi en økonomisk kalddusj om du ikke er forberedt. Og bruker du ukyndige rørleggere risikerer du i tillegg vannskader på gulvet.

- Det kan gi et bedre resultat om du flytter på kummen. Men forviss deg om at det er helt nødvendig, og beregn ekstra kostnader, sier Bergo.

Tabbe nr. 10: Velg ventilator etter utseende Noen boliger har sentralstyrt ventilasjonsanlegg, andre ikke. Finn ut om anlegget er drevet av en ekstern motor, eller om du trenger en kjøkkenvifte med integrert motor.

- Man må ha en plan for ventilasjon om man bygger om kjøkkenet. Glemmer du deg bort og installerer en ventilator med motor der du ikke trenger det, blir det fort krøll, sier tømrermesteren.

ÅPEN KJØKKENLØSNING: Stadig flere velger å slå sammen stue og kjøkken. Foto: Sveinung Bråthen
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Stadig flere velger å slå sammen stue og kjøkken. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Les også:
Inspirerende kjøkken: Snart 200 kjøkkenfotoer i vår inspirasjonsguide
De største baderomstabbene
Derfor skal du la edderkopppen leve
Her er de verste oppussingstabbene
Her er lista over Norges mest eksklusive postnumre

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

STOR ARBEIDSTREKANT:  I dette kjøkkenet er avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap uvanlig stor. Foto: Nils Petter Dale
STOR ARBEIDSTREKANT: I dette kjøkkenet er avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap uvanlig stor. Foto: Nils Petter Dale Vis mer
STRØMSLUKERE: Vi får stadig flere elektriske apparater på kjøkkenet og må planlegge deretter.  Foto: Helén Petter
STRØMSLUKERE: Vi får stadig flere elektriske apparater på kjøkkenet og må planlegge deretter. Foto: Helén Petter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer