MOLDOVA

Her er de underjordiske vinkjellerne så lange at det blir arrangert gateløp på 10 kilometer her

Europas fattigste land er ikke fattig på finkultur. Moldova er en uventet perle med interessant historie, og endeløse vinkjellere. Snart åpner også det første underjordiske SPA-hotellet.

KILOMETER PÅ KILOMETER: Det finnes rundt 200 kilometer med underjordiske vintunneler i Moldova. Mange av dem er åpne for publikum. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KILOMETER PÅ KILOMETER: Det finnes rundt 200 kilometer med underjordiske vintunneler i Moldova. Mange av dem er åpne for publikum. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Moldova er et relativt ungt land. Uavhengigheten kom med Sovjetunionens oppløsning i 1991.

I 2017 inkluderte Lonely Planet Moldova på topp-10-listen over Europas beste destinasjoner. Landet har mangt å by på, særlig for vinelskere. Her finnes underjordiske ganger, kilometer etter kilometer med vinflaske etter vinflaske, og haller uthulet av kalkstein.

Det er snakk om 200 kilometer med underjordiske vin-tunneler. Så utbygd er dette underjordiske systemet at det har blitt arrangert løpekonkurranser over ti kilometer her!

Big business med Kina

Moldova er på størrelse med Hedmark fylke. Hovedstaden Chişinău er følgelig innen rekkevidde til de fleste vinekskursjoner landet har å by på.

På vingården Pivnitele Brănești møter vi presidenten selv, Vasile Dulgher. Vingården hans ligger en halv mil fra Chişinău. Datteren Corina Brăducean-Dulgheru Vasile (39) tar over når han blir pensjonist.

– Jeg kan ikke huske å ha hatt besøk fra Norge før, sier 75-åringen glad.

Samlingsvinene deres har blitt tildelt gull, sølv og bronse på internasjonale utstillinger i Bordeaux, Sankt Petersburg og Krim. Den privateide vingården Brănești, er den tredje største underjordiske kjelleren i Moldova. Milestii Mici og Cricova er de største, og eies av staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer