<strong>KILOMETER PÅ KILOMETER:</strong> Det finnes rundt 200 kilometer med underjordiske vintunneler i Moldova. Mange av dem er åpne for publikum. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KILOMETER PÅ KILOMETER: Det finnes rundt 200 kilometer med underjordiske vintunneler i Moldova. Mange av dem er åpne for publikum. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

MOLDOVA

Her er de underjordiske vinkjellerne så lange at det blir arrangert gateløp på 10 kilometer her

Europas fattigste land er ikke fattig på finkultur. Moldova er en uventet perle med interessant historie, og endeløse vinkjellere. Snart åpner også det første underjordiske SPA-hotellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Moldova er et relativt ungt land. Uavhengigheten kom med Sovjetunionens oppløsning i 1991.

I 2017 inkluderte Lonely Planet Moldova på topp-10-listen over Europas beste destinasjoner. Landet har mangt å by på, særlig for vinelskere. Her finnes underjordiske ganger, kilometer etter kilometer med vinflaske etter vinflaske, og haller uthulet av kalkstein.

Det er snakk om 200 kilometer med underjordiske vin-tunneler. Så utbygd er dette underjordiske systemet at det har blitt arrangert løpekonkurranser over ti kilometer her!

Big business med Kina

Moldova er på størrelse med Hedmark fylke. Hovedstaden Chişinău er følgelig innen rekkevidde til de fleste vinekskursjoner landet har å by på.

<strong>SJEFEN:</strong> Vasile Dulgher er «vinkonge» i det store underjordiske vinriket Pivnitele Brănești. Foto: Guri Haram
SJEFEN: Vasile Dulgher er «vinkonge» i det store underjordiske vinriket Pivnitele Brănești. Foto: Guri Haram Vis mer

På vingården Pivnitele Brănești møter vi presidenten selv, Vasile Dulgher. Vingården hans ligger en halv mil fra Chişinău. Datteren Corina Brăducean-Dulgheru Vasile (39) tar over når han blir pensjonist.

– Jeg kan ikke huske å ha hatt besøk fra Norge før, sier 75-åringen glad.

Samlingsvinene deres har blitt tildelt gull, sølv og bronse på internasjonale utstillinger i Bordeaux, Sankt Petersburg og Krim. Den privateide vingården Brănești, er den tredje største underjordiske kjelleren i Moldova. Milestii Mici og Cricova er de største, og eies av staten.

<strong>KINA-VERSJON:</strong> I Kina selges «Mova». Siden kineserne ikke liker lange kompliserte navn, kortet de ned Moldova-navnet. Foto: Guri Haram
KINA-VERSJON: I Kina selges «Mova». Siden kineserne ikke liker lange kompliserte navn, kortet de ned Moldova-navnet. Foto: Guri Haram Vis mer

I dag eksporterer ingen av dem produktene sine til Norge. Ifølge offisielle retningslinjer kan importører kontakte Nasjonalt kontor for vin. Men som privat aktør ser gjerne Dulgher at interesserte tar direkte initiativ selv.

– Alt handler om tillit, sier han.

Vann og vin

I begynnelsen hadde de bare vinkjellere, deretter ble vinproduksjonen og pakningsdelen bygget. På 70-tallet overtok vingården et forlatt steinbrudd på over 75 kilometer, med en dybde på drøye 60 meter under bakken. I dag framstår dette som en underjordisk vinverden.

– Jeg eksporterer også vann, sier Dulgher.

<strong>DRUEHØST:</strong> Moldova byr på kvalitetsvin, vinkjellere og druetråkking. Sesongen for vinproduksjon er i september og oktober.
DRUEHØST: Moldova byr på kvalitetsvin, vinkjellere og druetråkking. Sesongen for vinproduksjon er i september og oktober. Vis mer

Vannet Poiana Branesti er hentet fra et underjordisk basseng i nærheten av Old Orhei, nordøst for Chişinău, og er rikt på magnesium.

Dulgher driver big business med blant annet Kina, og viser bilde av seg selv med alvorlige kinesiske forretningsmenn.

Fram til 2006 var det største vinmarkedet hans Russland. Da jobbet fabrikken på maksimal kapasitet, med over 22 millioner flasker i årlig vinproduksjon. Men i 2006 led vingården store tap etter russernes handelsblokade som følge av Moldovas kunngjøring av planer om bli med i EU.

<strong>VIN-FESTIVAL:</strong> Hver høst arrangeres det en stor festival til vinens ære i Moldova. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIN-FESTIVAL: Hver høst arrangeres det en stor festival til vinens ære i Moldova. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Pivnitele Brănești måtte se seg om etter nye utsalgssteder. Da kom Kina inn i bildet.

Dulgher viser fram ei flaske med gylden etikett og navnet «Mova».

– Kineserne liker ikke lange ord, derfor forkortet de Moldova, forklarer han.

Åpner SPA-hotell

<strong>VINKJELLER:</strong> Det underjordiske vinlageret på vingården Pivnitele Brănești er enormt. Nå bygges det også spa-hotell nede i de underjordiske kalksteinsgangene. Foto: Guri Haram
VINKJELLER: Det underjordiske vinlageret på vingården Pivnitele Brănești er enormt. Nå bygges det også spa-hotell nede i de underjordiske kalksteinsgangene. Foto: Guri Haram Vis mer

Familiens nyeste prosjekt ligger 600 meter fra vingalleriet. Her kommer Moldovas første undergrunns hotell, «Epoca de piatră» som betyr Steinalderen. Man får raskt følelsen av å leve i same univers som The Flintstones TV-serien her inne; foreløpig ser spahotellet ut som en fjellsprekk, men innendørs åpenbarer digre saler seg, flere tomme, mens andre har skinnfeller og en koselig peis.

– For 20 år siden dyrket man sopp her, forteller han mens han lyser rundt med lommelykta.

Bedriften til Dulgher er et økonomisk hjul for lokalbefolkningen. De produserer blant annet åtte millioner musserende vin årlig. Og produksjonen må ta hensyn til forhold som for eksempel at Muscat-druer ikke er å oppdrive hvert år.

– Dette handler ikke bare om hva som er i flaska. Det er mye mer arbeid, sier han.

På det nye hotellet skal turister kunne flykte noen timer eller dager fra hverdagens stress og mas.

For i gruvene er det ingen wifi.

Bare fred og ro - og enorme mengder vin.

FAKTA

  • Moldova har ikke egen kystlinje. Landet grenser til Romania i vest og Ukraina i øst, og regnes som et trygt reisemål.
  • Størrelsen til Moldova kan sammenliknes med Hedmark fylke.
  • Chişinău har vært hovedstad siden 1818.
  • Vin står for tre prosent av Moldovas BNP, og representerer omkring åtte prosent av landets totale eksport. Vinproduksjonen bidrar til over 200.000 arbeidsplasser.
  • Moldova er rangert av den internasjonale vinorganisasjonen OIV som verdens 13. største vineksportør. Historien med vin begynte i 3000 år f. Kr, men ble første gang registrert i landområdet så langt tilbake som 7000 år f. Kr.
  • Rett ved Cricova, i Stăuceni, har de hatt vinskole siden 1842.
  • Fram til 2015 hadde landet for få ressurser til å gi landet en offisiell logo, og kunne dermed ikke bedrive aktiv merkevarebygging. Siden har dette endret seg og snart vil trolig også Chişinău International Airport skifte navn til Wine of Moldova Airport, etter en avstemning tidligere i år.
  • Moldova vil for første gang være vert for Global Wine Tourism Conference i 2018.
  • Moldova har i følge nettsiden travelsafemoldova.com 3G-dekning i 92 prosent av landet, og er lite utsatt for terrorisme.
  • Les mer: http://www.moldova.md/en
<strong>PÅ OVERFLATEN:</strong> Vingården sett fra oversiden. Det meste skjuler seg under bakken. Foto: Guri Haram
PÅ OVERFLATEN: Vingården sett fra oversiden. Det meste skjuler seg under bakken. Foto: Guri Haram Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer