Her er den beste Champagnen

Vi har testet godbitene fra polets mest solgte.

Champagne er suverent enten du skal drikke det til maten eller servere som aperitif. Her er de beste chapagnene på polets mest solgt-liste.

Vi har to vinnere på 88 poeng; Taittinger Brut Réserve og Pierre Peters Cuvée de Reserve. Den første har litt mer fylde og sødme, og kan brukes til mat, f.eks. fisk og skalldyr. Den andre er slankere og friskere og passer best som aperitiff.

Champagne For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du flasken Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du imponere litt mer, så sjekk ut sablerings-tips videoen på toppen.

Testpanel og metodikk Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob?s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.


Les også: Slik åpner du Champagnen med sabel
Kokkens kalkuntriks
Slik lager du waldorfsalat

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Taittinger Brut Réserve Middels fyldig, men likevel med rik og sødmefull frukt. Karakter: 88/100 Produsent: Taittinger Pris: 300 Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut Middels til god fylde med kjølig frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Karakter: 88/100 Produsent: Pierre Peters Pris: 289,4 Bonnet Grand Réserve, Brut Rik og kompleks i med middels syre og bra lengde Karakter: 87/100 Produsent: Alexandre Bonnet Pris: 227 Veuve Clicquot, Brut Middels til god fylde med fin fruktsødme, frisk syre og lang ettersmak. Karakter: 87/100 Produsent: Veuve Clicquot Ponsardin Pris: 369 E. Michel Extra Brut Rik og sødmefull frukt, med ganske lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: E. michel Pris: 218,8 Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs Middels fyldig, frisk syre og en middels lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Michel Turgy Bollinger Spécial Cuvée, Brut God fylde, rik frukt, frisk syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Bollinger Pris: 399,9 Moët & Chandon Impérial Brut Middels til god fylde, god sødme, middels syre og en middels lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Moët & Chandon Pris: 355 Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut Lett til middels fyldig med kjølig frukt, frisk syre og en middels lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Diebolt-Vallois Pris: 250,1 Lanson Black Label, Brut Middels til god fylde med rik og moden frukt, god syre og en lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Lanson Père et Fils Pris: 329 Drappier Carte Blanche Brut Middels til god fylde med fin frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Karakter: 86/100 Produsent: Drappier Pris: 249,9 Grémillet Brut Selection Middels til god fylde med ganske rik frukt, frisk syre og lang ettersmak. Karakter: 85/100 Produsent: J.M. grémillet Pris: 209,9 Veuve Clicquot, Sec Middels til god fylde med sødmefull frukt, frisk syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 85/100 Produsent: Veuve Clicquot Ponsardin Pris: 369 Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut Slank frukt, frisk syre og en litt kort ettersmak. Karakter: 85/100 Produsent: Charlemagne Pris: 294,8 Baron-Fuenté Tradition, Brut Middels til god fylde, ganske rik frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Karakter: 85/100 Produsent: Baron-Fuenté Pris: 219,9 Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Brut God fylde, rik på smak med fin syre og lang ettersmak. Karakter: 84/100 Produsent: Claude Cazals Pris: 290 Clouet Silver Brut Nature Ikke noe særlig frukt i smaken, men god syre og ikke så verst lang ettersmak. Karakter: 84/100 Produsent: André Clouet Pris: 256,6 Nicolas Feuillatte, Brut Rik og fruktig med god syre og ikke så verst lengde. Karakter: 83/100 Produsent: Nicolas Feuillatte Pris: 319,9

TESTET: Vi tok utgangspunkt i de mest solgte på polet. Alle er smakt blindt av vår vinekspert. FOTO: Øivind Lie
TESTET: Vi tok utgangspunkt i de mest solgte på polet. Alle er smakt blindt av vår vinekspert. FOTO: Øivind Lie Vis mer